Poširano, kajgano, kuhano, umućeno u koktel, pretvoreno u slikarski medij, bačeno na neprijateljsku kuću, na neprijatelja. Kao najupečatljiviji paradoks, jaje postoji u sretnoj suspenziji između skromnog kućnog sastojka i uvijek moćnog izvora života. Razmislite samo; cureće jaje na Dalíjevim slikama ili prijektil jaje koje je netko bacio na (najčešće) nekog političara i ono se cijedi s revera sakoa ili kaputa… Ne postoji druga namirnica značajna, životna poput jajeta. Dobro, osim rajčice

U početku bijaše – jaje

Jaje je jedan od najtrajnijih simbola tijekom antike, jaja su Rimljani koristili za rastjerivanje zlih duhova, modelirana kao neprocjenjivi artefakti za rusko plemstvo, a bila su utkana u egipatsku mitologiju. U novom svesku TASCHEN-ove serije, nastale u suradnji s omiljenim časopisom The Gourmand, slavi se veza između hrane i kulture u vizualnom i književnom istraživanju glavne kuhinjske namirnice. Zbirka originalnih eseja i arhetipskih recepata, od savršenog poha do umjetnih deserata, slavi raznolikost kulinarskih tradicija diljem svijeta.

Gurmansko jaje. Zbirka priča i recepata ilustrirana je uz ekskluzivne narudžbe hvaljenih fotografa mrtve prirode – u jednakoj mjeri raskošne, apsurdne, jezive, slatke i neporecivo gurmanske. Svezak zaokružuju djela titana iz povijesti umjetnosti, uključujući spomenutog Salvadora Dalíja, Jean-Michela Basquiata, Fridu Kahlo, Davida Hockneya i Mana Raya, uz tekstove kuharice, spisateljice hrane i kritičarke Ruth Reichl te spisateljice i urednice Jennifer Higgie i drugih. Uz knjigu, svakako isprobajte i recept niže, jednostavan je i brz, taman za nedjeljni doručak ili brunch.

Vratimo se osnovama. Pečeno jaje. Pečena jaja nevjerojatno su jednostavni za napraviti, a izvanredno su ukusan dodatak svakom doručku ili užini. Kad su se bjelanjci tek stvrdnuli, a žumanjak je još kremast i tekuć, vrijeme je da po vrhu pospite majčinu dušicu i svježi parmezan i udubite. Pečenje jaja može biti vaš novi omiljeni način kuhanja ukusnih jaja svaki put. Jaje možete peći u pečnici ili na tavi. Razbijte jaja u nauljenu tavu ili u posudu koja je veličinom taman za njihov obujam, da se ne razliju previše. Posolite ili, popaprite i stavite na vatru ili u već zagrijanu pećnicu. Kada rubovi bjelanjka dobiju zlatnu koricu i žutanjak opnu, ona su gotova. Možete ih peći još malo ako volite pečenija, ali pod budnim okom da ne zagore! I nemojte se susprezati, tri jaja po osobi je posve u redu.

Fotografije: Unsplash, TASCHEN