Sezona trešanja je počela, a ima li boljeg načina za uživanje u njima ovog ljeta nego napraviti domaći sladoled? Trešnje su voće koje je bogato antioksidansima, a čiste tijelo oslobađajući ga od toksina. Izvrstan su izvor melatonina koji regulira ciklus spavanja i savršeni su za one koji pate od nesanice.
Trešnje sadrže beta-karoten, vitamine A, C i E, kao i željezo, kalij i magnezij. A uz sve to, imaju malo kalorija (šalica trešanja sadrži samo oko 90 kcal), pa su idealne i za one na dijeti. Osim što se mogu konzumirati svježe (što je svakako preporučljivo), trešnje su neizostavan sastojak kolača, smoothieja i sladoleda. Pa, ako ste ljubitelj hladnih ljetnih poslastica, danas imamo idealan recept za vas.
Domaći sladoled od trešanja
Sastojci:
1,5 kg trešanja
145 g šećera (umjesto šećera možete koristiti agava sirup, med ili kokosov šećer, a količina ovisi od željenog ukusa odnosno željene slatkoće)
1/8 čajne žličice soli
1/2 šalice slatkog vrhnja
1 jušna žlicasoka od limuna
1 vrećica šlag pjene
Kako se radi domaći sladoled od trešanja?
- Trešnje operite i očistite i ostavite sa strane.
- Umutite slatko vrhenje po uputstvu s pakiranja.
- Umutite šlag pjenu prema uputstvu s pakiranja.
- Trešnje stavite u blender, dodajte zaslađivače po ukusu (šećer, kokosov šećer, agava sirup ili med), sol i limun i izblendajte.
- Žlicom lagano dobro umiješajte slatko vrhnje, šlag i izblendane trešnje. Stavite u zamrzivač dok se ne stegne.
Foto: Pexels