Za glumu se često kaže da je potrebno eksperimentirati, a osim na kazališnim daskama, ova sposobnost poželjna je i u kulinarstvu. To zna i Sara Moser, domaća glumica koja je prije nekoliko godina u kulinarstvu otkrila strast u kojoj istinski uživa

Sara će ljubiteljima domaćih televizijskih serija biti poznata po ulozi oštre načelnice Željke, no obožavateljima dobre hrane zapela je u oko kao gurmanka koje svoje recepte rado dijeli na Instagram blogu.  S obzirom da se i gluma i kulinarstvo smatraju umjetnostima, nas je zanimalo imaju li ove dvije grane zajedničkih točaka i hoće li Sara svoje iskustvo pred kamerama iskoristiti za neke kulinarske pothvate. 

Sara je strast prema kuhanju otkrila prije šest godina, nakon što je počela živjeti sama. U to vrijeme okrenula se i vegetarijanstvu, pa je kuhanje za nju bilo pravo učenje na koje se sve načine povrće može pripremiti, a da bude ukusno. Instagram blog je, s druge strane, pokrenula 2021. godine, kada je sa svojim pratiteljima podijelila recept, ni više ni manje nego za vegetarijansku sarmicu.

Bio je to interesantan odabir recepta za prvu objavu s obzirom da se i blog zove, a kako drukčije, nego Sarmica. A samo ime, rezultat je, kako nam je Sara objasnila igre riječi i humora. 

“Sar(m)ica je bez ovog ‘m’ zapravo Sarica, ‘m’ aludira na moje prezime (u mojoj glavi), a svim pravim ljubiteljima vegetarijanske prehrane dobro je poznata i vegetarijanska sarma, koju toplo preporučujem svima! Zapravo se radi o kombinaciji igre riječima i o lošem humoru”, nasmijala se Sara. 

Ipak, Sarina prva ljubav je gluma, po kojoj je mnogi danas prepoznaju. A iako se možda na prvu ne čini tako, Sara nam je otkrila da njene dvije strasti itekako imaju zajedničkih točaka: “I jedno i drugo zahtijeva proces istraživanja, eksperimentiranje, kreativnost, poznavanje različitih vrsta tehnika, a sve u svrhu stvaranja djela koje bi potencijalno moglo izazvati svojevrsnu ‘katarzu’ kod publike ili kušača. Osim toga, za mene je kuhanje nekakva vrsta meditativnog stanja, gdje sam opuštena, gdje sam prisutna, pazim da nešto ne zagori, prekipi i slično, a takvu vrstu prisutnosti zahtijeva i bivanje na sceni”. 

Kada dolazi do raspodjele vremena, Sara nam je priznala da eksperimentiranje u kuhinji zapušta zbog glumačkih angažmana. No, čim joj to obaveze dopuste, prepušta se kulinarskoj igri i isprobavanju novih namirnica i začina. 

“Često se moj pristup temelji na sljubljivanju različitih recepata i dodavanju nečeg svoga, rijetko kad slijepo pratim ono što je napisano. Zato i je zabavno”, dodala je Sara. 

A eksperimentiranja nikad dosta kod pripreme Sarinog omiljenog jela – avokado tosta. Kako je objasnila, ovo jelo možete pripremiti na brojne načine, a mogućnost pogreške ravna je nuli.

No, ipak, za one koji još nisu upoznali s ovim receptom, Sara nam je otkrila svoj način pripreme: “Dovoljno je da tostirate kruh. Avokado zgnječite s vilicom; dodate par kapi limunovog soka, malo soli, češnjaka u prahu i papra, te premažete tost. Malo sira, kuhano jaje i cherry rajčice narežite na ploške i posložite na tost tim redoslijedom. Sve skupa začinite s mljevenim šarenim paprom, prelijte s par kapi maslinovog ili bučinog ulja i voilà! Ako svemu tome dodate i sušene rajčice, bučine ili suncokretove sjemenke osjećat ćete se kao pravi chef”. 

Upravo taj avokado tost, dio je Sarinog idealnog dnevnog menija. Kako nam je ispričala, kod nje se na meniju uvijek može pronaći obilniji doručak, potom za ručak poneka juha i razno povrće i salata, a za večeru ukusne bruskete. 

Sara se već godinama bavi glumom, stoga joj nastup ispred kamera ili publike nije stran. A s obzirom da već ima iskustvo rada na televizijskim projektima, zanimalo nas je hoće li to iskoristiti i pokrenuti neku kulinarsku emisiju u kojoj bi nastavila dijeliti svoje recepte i dnevne jelovnike s publikom. 

“Trenutno je kuhanje strast i hobi, tako da tome i pristupam iz tog kuta, bez prevelikih ambicija. Ali me paralelno veseli što moje objave komuniciraju s publikom. Tako da, ako mi se jednog dana pruži prilika, zašto ne?”, zaključila je Sara. 

 

Sarine recepte pogledajte ovdje: Sar(m)ica