Ako razmišljate o prelasku na vegansku prehranu ili vam samo nedostaje malo raznovrsnijih recepata, predlažemo blog ‘U kuhinji čudesa’ u kojemu se ovaj tjedan inspiriramo novim receptima za ručak
Kad se radi o food blogovima, kod nas inspiracije i preporuke ne manjka. Bilo onim pretežito slatkim ili slanim. No, danas smo se odlučili malo posvetiti blogovima koji nas inspiriraju veganskim i zdravim receptima. Prva na redu je Tihana Kelin Modrić čiji nas je blog U kuhinji čudesa odmah oduševio, što izgledom, što receptima. A što je nama Tihana rekla o svojoj strasti prema kuhinji, inspiraciji i receptima, saznajte u nastavku.
Tko je ukratko Tihana?
Rekla bih za sebe da sam sanjar koji uglavnom živi u nekom svom svijetu. Volim kuhati, fotografirati, istraživati i isprobavati novo. Novu hranu, recepte, mjesta…Volim vrijeme provoditi u kuhinji. Kuhanje me opušta, ispunjava i čini sretnom, dopušta mi da budem kreativna i svoja, a ljubav prema kuhanju me dovela do pisanja.
Kako je započela tvoja priča s food bloganjem?
Moja priča s food bloganjem je počela 2021. u vrijeme korone. Paralelno sam otvorila instagram profil i blog svijet čudesa. Često sam imala naviku fotografirati hranu prije jela, a kako sam otvorila instagram, gotovo svakodnevno sam počela dijeliti što kuham. S pisanjem bloga sam počela tek godinu dana kasnije. Želja mi je bila imati sve na jednom mjestu – svoju online “kuharicu” s receptima koje volim.
Jesi li oduvijek voljela kuhati?
Da. Kao klinka sam često bila u kuhinji uz mamu, a kako sam porasla, ona neka jednostavnija jela sam počela spremati sama. S vremenom sam počela čitati, učiti i istraživati o hrani, isprobavati nove recepte, ali i spremati one stare, na neki novi način.
Tvoji recepti su uglavnom veganski i zdravi. Jesi li i sama pobornica veganske kuhinje, ili jednostavno voliš isprobavati razne recepte?
Volim isprobavati nove recepte i što se tiče prehrane, isprobala sam razne načine i stilove. Od prehrane bez glutena, sirove, do keto i veganske. Nešto više od godine dana sam bila isključivo na veganskoj prehrani i danas uglavnom jedem veganski, no ne mogu reći da sam vegan. Postoje neke namirnice poput meda i ghee maslaca koje nisu veganske, a koje konzumiram gotovo svakodnevno. Meso ne jedem, ali ponekad jedem sir i jogurt.
Odakle crpiš inspiraciju za svoje recepte?
Iz prirode i tradicije zemalja. Danas nam je gotovo sve dostupno, na svakom mjestu i u svako doba godine, ali priroda nije to tako zamislila. Znamo da nam prirodno nisu dostupne iste namirnice zimi i ljeti, tako kad kuham, ne radim iste recepte kroz cijelu godinu. U kuhanju nastojim koristiti sezonske namirnice, uglavnom biljnog podrijetla dostupne ovisno o godišnjem dobu. Isto tako, svaka zemlja ima neka svoja tradicionalna jela. Kada otputujem negdje, volim probati tradicionalnu domaću hranu tog nekog mjesta. Volim istraživati što se gdje jede i pokušati spremiti kod kuće.
Imaš li uzore u kuhanju?
Ne. Svijet je pun divnih kuhara i inspirativnih ljudi. Ponekad pronalazim ideje u nekim kuharicama i na raznim domaćim i stranim food blogovima, ali svakako nastojim biti autentična u ovome što radim.
Je li teško hraniti se veganski? Postoji li dovoljno opcija u trgovinama i restoranima?
Danas više nije. U trgovinama je sve više veganskih opcija, a restorani sve više u svoje ponude uvode veganska jela. Čak postoje isključivo veganski restorani. Nekad mi čak bude smiješno doći u trgovinu i vidjeti koji se sve proizvodi deklariraju kao veganski, primjerice veganska salata ili veganski čaj. Veganska prehrana postaje sve popularnija, tako da je dostupno i sve više veganskih opcija.
Koji je tvoj idealni dnevni jelovnik?
To opet ovisi o godišnjem dobu. Dan volim započeti voćem, no zimi najčešće radim neki kompot, dok ljeti to voće ubacim u smoothie. Ljeti su na meniju za ručak najčešće neke cjelovite salate, koje nisu teške na vruće dane, a opet su dovoljno zasitne i hranjive. S druge strane, zimi i u jesen najčešće spremam neke juhe i variva. Tako da nemam neki idealan dnevni jelovnik. Nastojim jesti ono što mi paše i pružiti tijelu što mu je potrebno kako koji dan.
Koji ti je omiljeni recept koji si dosad podijelila na svom blogu?
Sve što dijelim, spremam i jedem redovito u svojoj kuhinji, tako da mi je svaki recept koji sam podijelila drag. Ali, jedni od dražih recepata su mi oni za buddha bowls – salatne zdjele u kojima od “obične salate” napravim nutritivno bogat i cjelovit obrok, recepti za sirove slastice, te recept za veganski umak od sira. Varijacije tog recepta spremam baš često.
Svaki mjesec u svom žurnalu pišeš o temama koje smatraš bitnima. Možeš li nam otkriti koje su to teme?
Siječanj je često obilježen novim počecima, pa sam u prvom broju pisala o zahvalnosti i izlasku iz zone komfora. Nakon toga je veljača bila u znaku ljubavi, gdje sam pisala o toj ljubavi, ali ponajviše prema sebi samome, te o prihvaćanju različitosti. Bitno je što jedemo, ali (zdrava) prehrana je tek jedan aspekt naših bića. Krećemo li se, spavamo li dovoljno, provodimo li vrijeme u prirodi, o čemu razmišljamo, kako se osjećamo sami sa sobom, sve je to jednako bitno. Na žalost, u ovom užurbanom svijetu često nismo svjesni sebe samih i ponekad mi se čini da idemo kroz život kao na autopilotu. Kroz žurnal nastojim da usporimo i dotaknemo se dijelova nas samih na koje možda i ne obraćamo pozornost a međusobno usklađeni pridonose osjećaju sreće i zadovoljstva.