“Vidiš, ja nisam nikad umoran. Ja imam još toliko snage u sebi da bi mogel sve ovo razbiti na komadiće, zapaliti sa šibicom i reći: “Dajte mi avion, idem dobrovoljno za avijatičara u Abesniju!”

Kultna je ovo rečenica iz filma Tko pjeva, zlo ne misli. A da je Franjo Šafranek iz 1935. nekako SF-ovski došao u Zagreb ovaj vikend, na svom putu ka Žnidaršiću, gdje je najradije pio svoj gemišt, morao bi zastati i dobro protrljati oči, jer se preko puta lokala Pod starim krovovima (Kod Žnidaršića) otvorio caffe bar Abesinija!

Abesinija

Zanimljivog interijera s jasnim referencama na film (da, u dvorištu caffe bara nalazi se – avion!) vlasnicima je ideja vodilja bila stvoriti mjesto na Gornjem gradu, koji je nakon potresa i korone opet zamro, u koje bi privukli raznoliko društvo, a koje bi se osjećalo ugodno u Abesiniji i za vrijeme jutarnje kave, no i u večernjem izlasku. U Abesiniji ćete osim finih pića, zanimljivog interijera, jako ugodne atmosfere i odlučne usluge moći naći i bogat program događanja, prvenstveno glazbenih. Vlasnici još opipavaju puls gostiju i posjetitelja kako bi ga definirali u potpunosti. No, ako ste u prolazu Basaričekovom ulicom i niste planirali sjesti na piće, barem se navirite i škicnite zanimljivo uređenu terasu, sigurno ćete mjesto zapamtiti i vratiti se!

Naziv Abesinija se nekako prirodno nametnulo iako je prvotna ideja bila odmaknuti se od filma Tko pjeva zlo ne misli i njegovog popkulturalnog utjecaja. Međutim to je gotovo nemoguće jer se ipak nalazimo u Basaričekovoj ulici koja je odigrala jednu od glavnih uloga u filmu. Ime je odredilo i uređenje s detaljima avijatičarskog tipa, u kombinaciji s industrijskim dizajnom i starozagrebačkim štihom. Cijene su pristupačne, ponuda piće je bogata, a vlasnici će paziti da uz one koji vole rutinu i provjerene stvari uvijek imaju i par noviteta za one sklone promjenama i isprobavanju i istraživanju novih okusa.

Cilj Abesinije je pomoći oživjeti Gornji grad, pogotovo s te, druge strane Markovog Trga, a s obzirom na to da su svi dobrodošli, čini nam se da smo otkrili novo mjesto za jutarnju (subotnju!) kavu, no i večernje izlaske.

Fotografije: promo, Abesinija