Iako se mnogima čini da je ljeto pri kraju i da su sva kulturna i društvena ljetna događanja na svome izdahu, mi bismo vam skrenuli pozornost na ovogodišnje, nulto, pilot izdanje Eko-film festivala “Mljet” koje svakako trebate posjetiti.

Festival predstavlja filmove “Horizont” vizualne umjetnice Tanje Deman, “Žene minorne špekulacije” multimedijalne umjetnice Nicole Hewitt, koji je ove godine ovjenčan nagradom “Vedran Šamanović” na našoj najvećoj manifestaciji filmske umjetnosti u Puli te „Nulti krajolik“ mladog video-umjetnika i filmaša Brune Pavića, nagrađenog nagradom “Dokumetar” za najbolji hrvatski dokumentarac u 2021. godini. Ovi filmovi su ujedno i manifest Eko-film festivala “Mljet”: briga za Jadran i povezana svjetska mora, ekologija iz feminističke perspektive, povezanost umjetnosti i kulture življenja i održivosti života na Zemlji.

Eko-film festival “Mljet”

Eko-film festival “Mljet” vođen je ekosofijskim načelima Felixa Guattarija i njegovog djela “Tri ekologije” što podrazumijeva eko-političku artikulaciju utemeljenu na tri ekološka registra: mentalnom (psihološkom), društvenom i okolišnom. Festival je posvećen filmovima i diskusijama koje prenose imperativ koegzistencije i međuzavisnosti svih oblika života na Zemlji u svrhu održivosti njenih resursa, promoviraju okolišnu pravdu kao pojam koji obuhvaća ekološke, društvene i ekonomske dimenzije, ukazuju na duboku povezanost okolišnih politika i društveno-ekonomskih odnosa, ali i inspiriraju ljepotom te potiču stvaranje društvene i ekološke harmonije.

Mljet

Važan aspekt Festivala biti će eko-feministički, čime njegovi pokretači ukazuju na značaj rodnog balansa u promišljanju održivijeg svijeta. Također, filmovi koji će se prikazivati ukazivati će na značaj mora kao počela i izvora života i našu nedostatnu brigu za stanovnike njegovih dubina i plićaka. Festival se odvija se u jedinstvenom okružju Nacionalnog parka Mljet, omogućavajući tako jedinstveno filmsko iskustvo u bajkovitom okružju Ljetnog kina u Goveđarima.

U budućnosti glavni filmski program Festivala organizatori planiraju popratiti cjelogodišnjim događanjima poput promocija knjiga, multimedijalnih izložbi, ekoloških i eko-gastro radionica, filmskih i foto radionica za djecu i mlade iz lokalne zajednice, rezidencijama za antropologe, scenariste, filozofe, umjetnike i brojne druge profesije koje se bave temama održivosti života na Zemlji.

Program festivala možete naći na linku.

Fotografija: uiii.hr