Na gastro adresi koju jako volimo pratiti, Instagram profilu @tonkina_kuzina pronašli smo odličan recept za dosta veliki hit u gastro (i mama!) krugovima – bubble kruh, to jest punjene loptice kruha kojeg obožavaju svi!
Iza Instagram feeda stoji Tonka Radić Čobanov koja nam donosi recepte koji nam super dođu kad nam nestane kreative u kuhinji. Kod nje je ima napretek! Ovog puta odabrali smo vam prenijeti recept za Bubble kruh, na koji ste možda već naletjeli na gastro adresama. Radi se o domaćem tijestu za kruh koji je punjen sirom i bolognese umakom. Ako radite manje, ova smjesa bit će vam dovoljna za 30-ak kuglica.
Sastojci za kruh
▪️ 30 g maslaca
▪️ 80ml vode
▪️ 125 ml mlijeka
▪️ 1 žličice šećera
▪️ 1 vrećica instant kvasca
▪️ 400 g brašna za kruh
▪️ 1 žličica soli
Priprema
- Ugrijati mlijeko, ne smije biti prevruće, dodati žlicu šećera, brašna i kvasac te pustiti da se kvasac aktivira
- Otopiti maslac.
- U brašno dodati sol, vodu, otopljeni maslac i pripremljen kvasac te umijesite tijesto. Možete ga zamijesiti u mikseru ili ručno.
- Tijesto stavite na toplo da udvostruči volumen. Za to vrijeme pripremimo nadjev jer se treba ohladiti.
Sastojci za bolognese umak
▪️ 1 mali češanj češnjaka, zgnječen
▪️ 1 manja kapula
▪️ 200 g mljevenog junećeg mesa
▪️ Malo crnog vina
▪️ 200 ml rajčice narezane na kockice ili zgnječene
▪️ 1 žličica sušenog origana
▪️ Sol papar
▪️ sir bilo koji se topi. Ja sam koristila Goudu
Priprema
- U tavicu dodajte malo ulja, zatim dodajte luk i i miješajte dok ne postane proziran (staklast).
- Dodajte meso i pirjajte stalno ga miješajući drvenom kuhačom.
- Dodajte crno vino i pustite da ishlapi prije nego što dodate ostale sastojke za umak i dobro promiješajte.
- Pirjajte još 5 minuta i maknite s vatre.
Postupak spajanja
- Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini.
- Za rezanje krugova na tijestu upotrijebite čašu, o veličini čaše će vam ovisiti veličina loptice
- Žličicom stavite bolognesea u sredinu kruga.
- Na vrh stavite kockicu sira.
- Prstima povucite tijesto sa svih strana tako da se spoje u sredini.
- Preokrenite lopticu i stavite u pripremljenu posudu.
- Posudu premazati uljem.
- Ponovite s preostalim komadima tijesta. Pustite ih da odstoje 10 minuta.
- Prije pečenja premažemo ih umakom maslinovog lja, češnjaka i začinjskog bilja i pečemo oko 25 minuta na 180 dok ne porumene.
- Jesti toplo!