Svaka reklama za šampon ima jedno zajedničko: modele sa svilenkastom, ultraglatkom kosom. I dok ste hipnotizirani svjetlošću koja se reflektira na njihovim njegovanim vlasima, osjećate želju da vam raste kosa koja izgleda upravo tako. No, samo jedan reklamni šampon ipak nije dovoljan za sjajnu svilenkastu kosu.

Zašto moja kosa nije svilenkasta?

Može postojati mnogo razloga zašto vaša kosa nije glatka kao što biste željeli, uključujući nedostatak hidratacije, hormonske promjene ili preagresivno bojanje, stiliziranje. Ne zaboravimo sunce, klor iz bazena, jer – ljeto je još uvijek u punom jeku. Dakle, kako postići savršeno svilenkastu kosu sa svim tim ograničenjima?

#1 Spavajte na svilenoj jastučnici

Kutikule dlake moraju biti zatvorene ako želite sjajnu, glatku i svilenkastu kosu. A ako spavate na pamuku, to se neće dogoditi. Ako želite spriječiti oštećenje kutikula kose dok spavate, razmislite o ulaganju u svilenu jastučnicu.

#2 Izbjegavajte proizvode koji isušuju kosu

Ovisno o vašem tipu kose, određeni proizvodi ili sastojci mogu je dodatno isušiti. Izbjegavajte sulfate i alkohole, kao i lak za kosu – to će pomoći kosi da zadrži vlagu, bude svilenkasta i meka.

#3  Pazite čime perete kosu

Od šampona do maske za kosu, imate mnogo opcija da svojoj kosi dodate mekoću pod tušem. Ako želite savršeno svilenkastu kosu, zapečatite kutikulu dok perete kosu. To ćete postići korištenjem šampona i regeneratora s hidratantnim sastojcima.

#4 Isprobajte tretman dubokog kondicioniranja

Za glatku, meku kosu dobri su dubinski regeneracijski tretmani. Obnavljajući dubinski regeneracijski tretman koji koristite svaki tjedan definitivno je put do savršeno svilenkaste kose.

#5 Koristite ručnik od mikrovlakana

Regenerator koji koristite pod tušem zaglađuje vašu kosu, ali grubo brisanje poništit će sav trud. Razmislite o ručniku od mikrofibre koji će upiti vodu bez oštećenja vaše kose.

#6 Izbjegavajte pretjerano toplotno oblikovanje

Svilenkasto meka kosa je hidratizirana kosa sa zdravom kutikulom. Sredstva za oblikovanje toplinom isušuju kosu, čineći je grubom i lomljivom. Iz ovih razloga stručnjaci se slažu: smanjite toplinsko oblikovanje kad god je to moguće.

#7 Koristite sredstvo za zaštitu od topline

Kada morate oblikovati kosu fenom ili peglom, obavezno koristite zaštitu od topline.

#8 Nanesite proizvod koji se ne ispire

Proizvodi koji se ne ispiru mogu dodati vlažnost vašoj kosi čak i nakon pranja. Postoje mnoge vrste regeneratora koji se ne ispiru, a svaki je dizajniran da pruži vlagu različitim tipovima i teksturama kose.

#9 Razmislite o tretmanu u salonu

Postoje mnoga rješenja za postizanje glatke kose kod kuće, no nekima će koristiti samo tretmani u salonu, osobito ako im je kosa posebno gruba ili oštećena. Tretmani u salonu također su korisni ako želite brzo postići svilenkasto glatku kosu, jer neki tretmani kod kuće zahtijevaju dosljednu upotrebu da biste vidjeli potpune rezultate.

Foto: Unsplash