Nekoć su na ulicama spaljivali vještice, a danas u strahu od zaraze koronavirusom zabrinuto pučanstvo spaljuje telekomunikacijske stupove. Priklanjajući se mnogobrojnim teorijama, skeptici poduzimaju rigorozne mjere kako bi, baš poput superheroja, spasili svijet od velikog zla. Stiže li s novom generacijom interneta i nova generacija tehnofoba? 

S pametnim telefonima toliko smo se već saživjeli da su postali produžetak naših ruku, a zahvaljujući jeftinom mobilnom internetu i široko rasprostranjenoj bežičnoj mreži, možemo scrollati Instagramom dok čekamo u redu za toaletni papir. Ta će se navika neprekidne spojenosti na mrežu nastaviti i uz promjene koje dolaze na tehnološko tržište, posebice uz pojavu pete generacije bežičnog interneta pod nazivom 5G. Kako se o svemu novome što dolazi priča uglavnom u superlativima, nova će mreža, kažu, biti najbrža i najpristupačnija, a promijenit će i način na koji koristimo tehnologiju i sve digitalne uređaje. Uza sebe veže epitete poput iznimno visoke pouzdanosti i dostupnosti dok istovremeno korisnicima omogućuje unificirano korisničko iskustvo. Stvorena je kako bi što bolje povezala ljude, strojeve i uređaje međusobno, što znači da bismo mogli biti u kontinuiranom kontaktu ne samo jedni s drugima nego i sa stvarima oko sebe, a njima ćemo upravljati dodirom prsta, glasom ili pokretom. 

5G mreža, za razliku od svojih prethodnika, djeluje na puno širem spektru mrežne propusnosti te može funkcionirati na niskim, ali i na jako visokim frekvencijama, čak do nekoliko stotina GHz. To joj omogućuje i veću brzinu od prijašnjih generacija, što znači da bismo velike količine podataka uskoro mogli preuzimati u samo nekoliko sekundi.  

No ova je tehnologija tek u svojim povojima i testnim fazama, stoga se o njoj zna vrlo malo, a sve dostupne informacije treba uzimati s dozom skepticizma. Međutim, kad se laičkim kuloarima proširi taj nepoznati pojam, koji će bez sumnje promijeniti ljudsku svakodnevicu, on dobiva etiketu ultimativnog neprijatelja. Predstavlja okidač i plodno tlo za porast tehnofobije, kovanje teorija zavjera i porast njihovih sljedbenika. Upišete li u internetsku tražilicu pojam “5G mreža“, pri samom vrhu rezultata pojavit će se najtraženiji pojmovi na tu temu, poput “Zašto je 5G opasan? Kako je 5G mreža povezana s koronavirusom? Može li me 5G ubiti? Mogu li se razboljeti od toga? Mogu li se zaštititi od 5G mreže?“.

Ptice umiru surfajući

Prvi viralni navodi o štetnosti nove mreže sežu još od kraja 2018. godine, kad se internetom proširila vijest o iznenadnoj i neobjašnjivoj smrti tristotinjak ptica u Nizozemskoj na području Haaga. Anti-5G aktivisti nisu štedjeli vrijeme kako bi ovaj nesretni događaj povezali s novoizgrađenim telekomunikacijskim stupovima i radijskim valovima koje oni emitiraju. No testiranje mreže na tom području dogodilo se mjesecima ranije, stoga ne postoji opravdana sumnja kako ove dvije pojave imaju uzročno-posljedičan odnos. Iako se vijest ubrzo ispostavila lažnom, potaknula je pokretanje mnogobrojnih Facebook grupa, poput američke Stop5G, gdje se okuplja više od 20 000 anti-5G skeptika koji kroz neprovjerene informacije šire paniku i huškaju javnost na masovne bojkote. Slijedeći njihov primjer, niknule su i grupe Stop5G UK, Stop5G Ireland/C i mnoge manje grupe koje se protive instalaciji 5G mreže u svojim državama i gradovima. 

Tako ni Hrvatska nije ostala bez svoje aktivističke grupe Stop5G Croatia koja broji više od 10.000 članova. Nastala je s ciljem pokušaja zaustavljana uvođenja 5G mrreže dok se ne utvrdi da ne postoje zdravstveni rizici za ljude i okoliš. “Nastojimo objavljivati informacije koje teško prodiru u medije”, kažu osnivači, “podići svijest građana o riziku od prekomjerne izloženosti zračenjima radiofrekvencijskih elektromagnetskih polja te ukazati na izuzetmo liberalnu legislativu po kojoj se u našoj zemlji postavljaju bazne stanice.”

Koronavirus stiže u obliku elektromagnetskih valova

Pojava koronavirusa i širenje pandemije COVID-19 predstavlja savršenu podlogu za nove konspiracije koje svoje ishodište temelje na tvrdnjama da su simptomi virusa izravan štetni utjecaj elektromagnetskih valova nove mreže. Naime, prva veća kontroverzija našla je svoj put do javnosti kroz belgijske dnevne novine “Het Laatste Nieuws” na čijim je stranicama osvanuo intervju s lokalnim liječnikom Krisom Van Kerckhovenom, koji tvrdi da je 5G mreža iznimno opasna po ljudski život, no mnogi samo okreću glavu oglušujući se na upozorenja. Novinar koji je vodio razgovor istaknuo je kako su ranije 2019. godine u kineskom gradu Wuhanu, izvorišnoj točki virusa, postavljeni novi mrežni stupovi, implicirajući možda već na odgovor koji želi čuti. Van Kerckhoven, potaknut replikom novinara, izjavio je kako bi jedno s drugim vrlo lako moglo biti povezano. Budući da je tekst izazvao brojne kontroverzije i negodovanje javnosti, uredništvo ga je ubrzo uklonilo sa svog online izdanja, no trag je ostao zapečaćen u tisku.

Osim što je smatraju opasnom, pristaše ove teorije vjeruju da 5G mreža svojim djelovanjem pogoršava simptome koronavirusa oslabljujući čovjekov imunološki sustav te da ima gotovo isti učinak na ljudsko tijelo. Kako kažu, koronavirus je rezultat trovanja 5G mrežom. S obzirom na to da se trenutačno cijeli svijet nalazi u izolaciji, poštujući mjere opreza i društvenog distanciranja, skeptici naglašavaju kako upravo ta situacija pogoduje vlastima, telekomunikacijskim operaterima i elitnim skupinama prilikom postavljanja mrežnih stupova i instalacije nove tehnologije.

Računica je vrlo jednostavna – ako su svi zatvoreni u svojim domovima, ne postoji mogućnost da im se tkogod suprotstavi ili da se organiziraju masovni prosvjedi. Situaciji ne pridonosi ni činjenica da mnoge poznate osobe i influenceri, svjesni svog širokog utjecaja na masu, dolijevaju ulje na vatru istupajući u javnost sa svojim kontroverznim stavovima o ovoj temi. Na svojim društvenim mrežama često objavljuju neprovjerene i netočne informacije koje mogu izazvati neželjene reakcije, zabrinutost i strah “običnih” ljudi.

Iza običnih ljudi

Hrvatski aktivisti ne vjeruju u povezanost 5G mreže i pandemije COVID-19, no ipak ističu zabrinutost zbog utjecaja elektromagnetskih valova na imunološki sustav. “Činjenica je da postoje istraživanja koja ukazuju kako dugotrajna izloženost zračenjima radiofrekvencijski elektromagnetskih polja oslabljuje imunost sustav jer se otvaranjem kalcijevih kanala u staničnim membranama pojačava koncentracija slobodnih radikala te stvara okruženje za lakšu replikaciju virisua, a time moguće i ubrzava širenje virusnih infekcija,”, govore osnivači inicijative Stop5G Croatia. 

Drugi tehnofobi i teoretičari vjeruju da izloženost frekvencijskim valovima koje emitiraju telekomunikacijski stupovi 5G mreže izazivaju kod djece krvarenja iz nosa, tumore te poteškoće s učenjem i razvojem. Krajnji su ekstremisti, pak, sigurni da iza svega ipak stoji Bill Gates koji želi profitirati na ljudskom neznanju, dok se ostatak njih priklonio teoriji prema kojoj ovo nije ništa drugo doli plan iluminata za masovno uništenje čovječanstva.  Uzevši u obzir ozbiljnost ove izvanredne situacije, prirodno je da smo pretjerano osjetljivi na sve što bi potencijalno moglo ugroziti našu sigurnost. Samim time, puno je lakše sijati paniku i kreirati kulturu straha. Naše nepovjerenje pogoduje vanjskim manipulacijama koje nas guraju u grotlo lažnih vijesti, a pronaći ispravnu i provjerenu informaciju isto je što i tražiti iglu u plastu sijena – gotovo pa uzaludan posao.

Kad aktivizam postane vandalizam

Izolacijske mjere i preporuke nisu predstavljale problem za grupe uličnih vandala koje su odlučile uzeti stvar u svoje ruke te su se odvažile na borbu protiv postavljanja mrežnih stupova. Naime, uzavrela atmosfera u Velikoj Britaniji dosegnula je svoj vrhunac kad je nekolicina anti-5G sljedbenika početkom travnja ove godine postavila požar na više od 50 telekomunikacijskih stupova.

Protivnici nove tehnologije vjeruju da su upravo ti stupovi štetni za ljudsko zdravlje te da uzrokuju pojavu i širenje koronavirusa kod čovjeka. U kaosu vandalizma brojni stanovnici jednog kompleksa hitno su evakuirani budući da je stup koji se nalazio u blizini pretrpio velika oštećenja.

Nakon napada, javili su se iz britanske teleoperaterske kuće EE rekavši kako se kod većine uništenih stupova uopće nije radilo o 5G mreži. Osim toga, u hirovitom spaljivanju uništen je i stup koji je pokrivao i opskrbljivao mrežom Nightingale bolnicu u Birminghamu, a koja služi kao hitno mjesto zbrinjavanja oboljelih od virusa. Razjarena svjetina, osim na stupove, fizički je nasrnula i na inženjere koji su ih postavljali. Bijes mase odraz je neopravdanog straha od nepoznatog i promjena koje nas očekuju, međutim nasilje predstavlja veću opasnost za ljude i njihovu sigurnost nego što to čine mrežni stupovi. 

Utjecaj na okoliš

Iako zasad još uvijek nema čvrstih dokaza da je 5G mreža štetna za čovjeka i okoliš, mnogi se testovi tek trebaju provesti. Jedno takvo ispitivanje koje uzima u obzir živa bića provedeno je 2018. godine na modelima kukaca budući da se kukci oslanjaju na visoke frekvencije kako bi međusobno komunicirali te detektirali hranu i predatore. Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu “Nature” i detaljno opisuje utjecaj različitih frekvencijskih valova na kukce, prilikom čega su se koristili modeli zapadnih medonosnih pčela.

Rezultati su pokazali da su modeli na visokim frekvencijama upijali više energije, a to se posebice odnosi na spektar frekvencija koje koristi i 5G mreža za emitiranje svog signala. To bi, kako kažu istraživači, tijekom vremena moglo dovesti do promjena u ponašanju kukaca i njihovoj fiziologiji zbog veće temperature tijela i dielektričnog zagrijavanja.

Međutim, istraživanja se još trebaju provesti na živim kukcima, tako da stvarni utjecaj 5G mreže na njih još uvijek nije poznat. Osim toga, znanstvenici tvrde da je količina zračenja koju proizvode novi stupovi tek neznatno veća u odnosu na 4G mrežu koju trenutačno koristimo, što ne predstavlja realnu opasnost za živi svijet.

Od pametnih telefona do pametnih gradova

Peta generacija bežične mreže predstavlja uistinu velik potencijal za razvoj industrije i industrijske proizvodnje, kao i za međusobno povezivanje ljudi s tehnologijom. Baš kao u futurističkim filmovima koje smo nekad gledali, počinjemo razmišljati o dekonstrukciji vlastitih životnih prostora pa projektiramo pametne domove koristeći automatizirane uređaje spojene na mrežu, stoga je nekadašnja suluda fikcija postala stvarnost.

Isto tako, pitanje je vremena kad će umjetna inteligencija izaći iz okvira stambenih zidova i infiltrirati se u ulice omogućujući nam nesmetan život u pametnim gradovima.

To znači da ćemo napokon maksimalno iskorištavati puni potencijal tehnologije u okviru, primjerice, autonomnih vozila, povezanog zdravstvenog sustava, digitalizirane agrikulture, prikupljanja i analize velike količine podataka o našoj svakodnevici te mnogim drugim područjima. Ona će, bez sumnje, promijeniti i način na koji gledamo i upravljamo informacijskom tehnologijom.  Prirodno je da svaku veću promjenu promatramo i prihvaćamo sa zadrškom jer to znači ponovnu prilagodbu na novu stvarnost. No unatoč (ne)opravdanom strahu da je nova tehnologija tek plan elitističkih skupina za dodatnu zaradu i masovno uništenje Zemlje, čini se da ćemo na taj apokaliptični scenarij još malo pričekati.

OVAJ ČLANAK OBJAVLJEN JE U TISKANOM IZDANJU ČASOPISA GRAZIA BROJ 251.