Pijete puno vode, stavili ste lonac vode na radijator i unosite neophodne vitamine za održavanje optimalne vlažnosti kože. Uključili ste u prehranu više namirnica bogatih vitaminom A (jaja, marelice, crvena paprika i mrkva), kao i onih bogatih vitaminom E (jaja, badem, avokado i zobene pahuljice), ali koža vam je i dalje suha? Zbog količine vremena koje provodimo u zatvorenim prostorima, borba sa suhom kožom je sve teža. Isprobajte neke od ovih savjeta

Što izaziva pojavu suhe kože?

Sapun je nakon neodgovarajuće temperature drugi izazivač suhe kože: sapunica koja čisti kožu je istovremeno i suši, najviše zbog kemijskih sastojaka. Iako uklanjanju bakterije i nečistoće, oni također skidaju i prirodni sloj ulja na koži. Dermatolozi zato ne preporučuju svakodnevno sapunanje cijelog tijela kada se kupamo, već samo jednom tjedno. Jedini su izuzetak ruke, stopala, pazusi, genitalije i koža ispod grudi. Još jedna stvar koja uklanja prirodne masnoće s kože i isušuje ju jest dugo tuširanje pretoplom vodom.

View this post on Instagram

Double duty hydration. ​#AglowSkinPrep

A post shared by lilah b. (@lilahbeauty) on

Koje sastojke treba potražiti u kremama kada se želimo riješiti suhe kože?

Postoje dva tipa sastojaka: humektanti („ovlaživači“) – koji privlače vodu na koži, i emolijensi – koji zadržavaju vodu unutra.

Humektanti: Lecitin, Propilen glikol, Sorbitol i hijaluronska kiselina.

Emolijensi: Petrolatum, Lanolin i Dimetikon.

Kada je suha koža znak nekog većeg problema?

Ljuštenje kože i osjećaj zategnutosti normalni su simptomi suhe kože. Ali ako ih počnu pratiti crvenilo, oticanje, preveliki svrbež i stvaranje krastica, trebali biste posjetiti svog dermatologa. To može predstavljati alergiju ili nešto gore, kao što je ekcem.

Kako spriječiti pojavu suhe kože?

Možda će vam zvučati kontradiktorno, ali prvo biste trebali početi blagim pilingom, jer bez dobre eksfolijacije, vaše kreme neće imati nikakav efekt. Jednom tjedno, dok se tuširate, uzmite sredstvo za piling s mliječnom kiselinom. Ono će skinuti odumrle stanice, a uz to se ponaša kao humektant.

Kada biste trebali hidratizirati kožu?

Dok se na mnogo mjesta može pročitati da losione i kreme nanosite na mokru kožu kako biste “zarobili” vlagu na njoj, probajte ipak utapkajte proizvod na pretežno suhu kožu za bolji efekt.