Postoji li išta bolje od grickanja čipsa dok gledamo omiljeni film ili seriju, znajući kako se dodatni kilogrami ne “primaju”?

Znamo, zvuči poprilično nestvarno, ali zato smo mi tu da vas razuvjerimo. Umjesto da kupite vrećicu čipsa u trgovini, u svega 30-ak minuta možete napraviti svoj domaći čips od povrća. Opcija ima puno, ali mi smo izdvojili one nama najdraže. Naravno, najbolje od svega je da osim što grickate čips – ne nakupljate suvišne kalorije i masti u organizmu.

Čips od kelja

Sastojci:

  • ½ glavice kelja (10-ak listova)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • himalajska sol, papar (po želji)

Priprema:

Odvojite listove kelja, operite ih i dobro osušite. Izrežite na manje komadiće, dodaje maslinovo ulje, sol i papar te dobro promiješajte da se svi sastojci upiju. Na podložak za pečenje stavite masni papir i na njega posložite listiće kelja. Zagrijte pećnicu na 175 °C, stavite podloške u pećnicu. Pecite 10-12 minuta, no ostavite blago otvorena vrata. Kelj se treba isušivati, a ne prepeći. Hrskavi kelj izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Poslužite uz jogurt ili grickajte bez umaka, uživajući u originalnom okusu.

Ako volite snažniji okus, u smjesu maslinovog ulja i soli, prije pečenja, možete dodati neke od sljedećih sastojaka te uživati u bogatijoj aromi:
2 jušne žlice svježe iscijeđenog limunovog soka ili jabučnog octa
2 jušne žlice mljevenih badema
2 jušne žlice sezamovih ili suncokretovih sjemenki
prstohvat mljevenih chili papričica
češnjak (količina po želji)
druge začine po želji

Čips od batata

Sastojci:

  • 1 veći ili 2 manja batata
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • začini po želji (kajenski papar, suhi ružmarin, čili, češnjak)

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Batat narežite na tanke ploškice, po mogućnosti na što sličnije komadiće kako tanji komadići ne bi izgorjeli. Ploškice ili štapiće batata složite na papir za pečenje, pokapajte maslinovim uljem te začinite po želji. Smanjite temperaturu pećnice na 160 °C i stavite odmah čips u pećnicu. Pecite 30-40 minuta, često provjeravajući kako čips ne bi izgorio.

Čips od mrkve i curryja 

Sastojci:

  • 1 velika oguljena mrkva
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • pola žlice curry praha
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 250 °C. Na papir za pečenje stavite maslinovo ulje. Mrkvu uhvatite za tanji dio i narežite je (ili izribajte) tako da dobijete tanke duge ploškice (poput papira). U veliku zdjelu stavite narezanu mrkvu pa dodajte maslinovo ulje, curry, sol i papar. Začinjenu mrkvu stavite na papir za pečenje i pecite dok ne počne dobivati smeđu boju. Izvadite mrkvu zajedno s papirom za pečenje i pustite da se hladi par minuta dok čips ne postane hrskav.

Čips od špinata

Sastojci:

  • 2 šalice mladog špinata
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 225 °C. U zdjeli pomiješajte špinat, maslinovo ulje te sol i papar. Na papir za pečenje posložite špinat i pecite ga oko 12 minuta. Nakon toga ugasite pećnicu, ali špinat pustite još 5 minuta unutra. Na kraju izvadite špinat te ga pustite da se ohladi kako bi postao hrskav.

Čips od tikvica

Sastojci:

  • 1 tanko narezana tikvica
  • sol i papar po ukusu
  • paprika u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 230 °C. Tanko narezane kolutiće tikvice začinite i posložite na papir za pečenje. Tikvice pecite oko sat i pol, no nakon sat vremena svakih 10 minuta otvorite pećnicu i provjerite stanje kako ne bi zagorjele. Tikvice jedite odmah nakon pečenja dok su još jako hrskave. Kad se ohlade, postaju mekane.

Čips od jabuke s cimetom:

Sastojci:

  • 3 jabuke
  • 2 žličice cimeta

Priprema:

Operite i osušite jabuke. Zagrijte pećnicu na 110 °C i obložite dva pleha papirom za pečenje. Narežite jabuke na tanke ploške, debljine otprilike 2 mm, vodoravno. Rasporedite ploške jabuke na plehove u jednom sloju. Posipajte cimet preko ploški. Pecite na 110°C oko sat vremena, zatim okrenite ploške jabuke i pecite još oko 45 minuta. Stavite drvenu kuhaču u vrata pećnice kako bi se para oslobađala. Kad su jabuke malo uvijene i suhe, gotove su. Vrijeme sušenja može varirati ovisno o debljini kriški, stoga ih često provjeravajte pred kraj kuhanja. Čips će u početku biti mekan, ali će se ohlađivanjem postati hrskav. Spremite ih u papirnatu vrećicu kako bi zadržali hrskavost.

Čips od butternut tikvice

Sastojci:

  • 1 velika butternut tikva
  • 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja (po želji)
  • Sol (po ukusu, po želji)

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Odrežite okrugli dio tikve sa sjemenkama. Odrežite kraj stabljike vrata tikve. Odrežite debelu kožu. Narežite butternut tikvu na vrlo tanke kolutiće ili ploške, trebali bi biti gotovo prozirni. Za to možete koristiti mandolinu, oštricu za rezanje hrane, gulilicu za povrće ili nož. Prelijte kriške tikve uljem, ako ga koristite. Čistim rukama odvojite komade i svaki premažite uljem. Limove za pečenje obložite papirom za pečenje. Rasporedite kriške butternut tikve na lim za pečenje u jednom sloju (pazite da se niti jedna kriška ne preklapa). Pecite 20 do 35 minuta dok se čips ne uvije, ali još uvijek svijetlo narančast i uopće ne porumeni. Možda se neće činiti potpuno hrskavi dok su još topli – izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi 10 minuta. Bit će hrskavi kao kolačići nakon što izađu iz pećnice. Ako nakon perioda hlađenja još uvijek nisu hrskavi, vratite ih u pećnicu zagrijanu na 200 °C na 5-10 minuta.

Čips od prokulice

Sastojci:

  • prokulice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol po ukusu
  • papar po ukusu

Po želji: dodatni začini kao što su paprika u prahu, češnjak u prahu, ili parmezan

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Operite prokulice i dobro ih osušite. Zatim ih narežite na tanke listiće ili raspršite na manje cvjetiće. Stavite prokulice u zdjelu i prelijte ih maslinovim uljem. Dobro promiješajte kako bi se svaki komadić obložio uljem. Posolite i popaprite prokulice po ukusu. Po želji, dodajte i druge začine po vašem ukusu. Raširite prokulice po limu za pečenje obloženom papirom za pečenje. Pazite da budu u jednom sloju kako bi se ravnomjerno ispekli. Pecite prokulice u zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu hrskave i lagano smeđe. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se malo ohlade prije posluživanja.

Čips od avokada

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 1 limun
  • sol po ukusu
  • papar po ukusu
  • 1/2 čajne žličice čili praha
  • 1/2 čajne žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 čajne žličice dimljene paprike
  • maslinovo ulje

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Ogulite i izrežite avokado na tanke ploške. Stavite avokado ploške u zdjelu i prelijte ih sokom od limuna kako bi spriječili da potamne. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Položite avokado ploške na lim za pečenje. Lagano premažite avokado maslinovim uljem s obje strane. Posolite i popaprite po ukusu. Pomiješajte chili prah, češnjak u prahu i dimljenu papriku u maloj zdjelici. Pospite avokado ploške smjesom začina. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta, ili dok čips ne postane zlatno smeđe boje i hrskav. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije posluživanja.

Čips od banane

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • sok od pola limuna
  • cimet po ukusu (opciono)
  • kokosovo ulje (za podmazivanje)
  • prirodni zaslađivač poput meda ili javorovog sirupa

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 120 °C. Ogulite banane i narežite ih na tanke kolutove debljine oko 2-3 mm. Stavite kolutove banane u zdjelu i prelijte ih sokom od limuna. Ako želite, dodajte malo cimeta za dodatni okus. Lagano promiješajte banane kako bi se sve kolutove obložilo sokom od limuna i cimetom. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i lagano ga premažite kokosovim uljem. Položite kolutove banane na pripremljeni lim za pečenje tako da nisu jedan na drugome. Stavite lim u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite kolutove banane oko 1,5 do 2 sata, ili dok ne postanu hrskavi. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o debljini kolutova i vašoj pećnici, pa ih povremeno provjeravajte kako se ne bi prepekli. Kad su kolutovi banane postali hrskavi, izvadite ih iz pećnice i pustite ih da se potpuno ohlade. Čips od banane možete poslužiti odmah ili ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi kako bi ostao hrskav.

Foto: Pexels, Profimedia.hr