Iskoristite početak godine za novogodišnje odluke s ciljem podizanja energije, učinkovitosti te uklanjanje stresa radnoga dana. U nastavku donosimo pet koraka za produktivniju i manje stresnu svakodnevicu 

Izdržali smo i stigli skoro do 2021. godine, možda jedinu za koju vas nitko nije pitao ‘’Di ćeš za Novu?’’ i to s razlogom. Vrijeme je da u sljedeću godinu uplovimo mentalno i fizički organizirano, stavimo brigu za sebe na prvo mjesto, i budemo, koliko možemo, zadovoljniji sobom. Ako još k tome svoj radni dan obavljate do daljnjega u svome domu, pogledajmo kako možete uvrstiti nove navike, radne prakse te prakticirati male trikove koji povećavaju produktivnost, poboljšavaju izvedbu i unose mentalni mir. Na jednom mjestu ih prikupila Carson Tate, osnivačica i CEO tvrtke Working Simply, Inc. te autorica knjige ‘’Own it. Love it’’.

Postavljajte rekorde
Odredite vrijeme za rutinski zadatak. Na primjer, koliko vam treba vremena za pripremiti doručak? Za pročitati i odgovoriti na 12 e-mailova? Ili pripremiti tjedno izvješće? Pretvorite ove rutinske zadatke u natjecanje sa sobom i pogledajte koliko ih brzo možete riješiti. Iznenadit ćete se koliko toga možete postići u jednom danu umjesto da dva zadatka razvlačite do kraja radnoga vremena.

Poslovni look i kod kuće
Odjenite se u odjeću koja će vas učiniti samopouzdanima, profesionalnima i produktivnima. Naime, postoji pregršt istraživanja i dokaza koji podupiru teoriju da odjeća utječe na to kako se osjećamo i ponašamo. Prema dr. Nini Vasan, psihijatrici i kliničkoj docentici na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford, „Odjeća oblikuje vaše mentalno stanje i produktivnost. Kad ste cijeli dan zaglavljeni kod kuće, ono što nosite može dati ton onome što radite. ” lzvucite svoj omiljeni sako, haljinu ili košulju, te odjenite komad u kojem se osjećate najbolje kako biste se psihički pripremili za rad.

Organizirajte prostor
Pospremite svoj radni prostor, arhivirajte e-poštu ili abecednim redom poredajte svoje začine. Zatim malo stanite, uzmite si vremena čestitati na izvrsno obavljenom poslu, i tek onda prijeđite na prvi zadatak s popisa. Dokazano je da nam svaki uspješno odrađen zadatak, pa makar to bilo spomenuto slaganje začina, daje “vjetar u leđa” za sljedeće na listi.

Podignite si razinu energije
Stalno ovo slušate, ali s razlogom – vrlo je važno pokrenuti svoje tijelo. U studiji Sveučilišta Georgia istraživači su podijelili ispitanike u tri skupine “niskog intenziteta, umjerenog intenziteta i kontrolne skupine (one bez vježbanja)’’. Tijekom šestotjednog eksperimenta, obje skupine za vježbanje izvijestile su o rastućoj razini energije u usporedbi s kontrolnom skupinom – čak su i oni s manjim intenzitetom vježbanja prijavili manje umora. Skoknite na stepenice, prošetajte oko zgrade ili odradite par joga poza.

Slavite svoje uspjehe 
U kućnom radnom okruženju teško je dobiti potvrdu i pohvale koje ste često čuli u uredu. Prošla su vremena kad su vas kolege mogli potapšati po leđima tijekom pauze ili vam je šef  mogao čestitati na “sjajnoj prezentaciji” dok ste prolazili pored njegovog ureda. Na vama je da priznate i proslavite svoja postignuća i uspjehe. Na kraju radnog tjedna procijenite svoj napredak u postizanju svojih strateških ciljeva, izbrojite kvačice na popisu zadataka ili razmislite o pozitivnim povratnim informacijama koje ste dobili e-mailom ili na Zoom pozivu. Svi želimo i moramo biti viđeni i cijenjeni, ali sada je više na vama da prepoznate kako ste dodali vrijednost svom timu, tvrtki i kupcima.

 

Fotografije: Kaboompics, Daria Shetsova/ Pexels, Priscilla du Preez/Unsplash