Osobe s kombiniranom i masnom kožom imaju problema s količinom i kvalitetom sebuma, što znači da će njihova koža vjerojatnije imati bubuljice i druge nepravilnosti. Borba se često vodi uz pomoć pilinga, što je dobar put, ali treba ga pažljivo znati odabrati

Ako niste sigurni spadate li u ovu kategoriju kože, najbolji pokazatelji su ti da masna koža obično ima zadebljanu teksturu, proširene pore i izgleda umorno, masno i sjajno. Taj izgled “zahvaljuje” višku sebuma koji pogoduje nastajanju nepravilnosti na koži poput mitesera, prištića, pa čak i akni. Kod kombinirane se kože slične nepravilnosti obično nalaze samo na T-zoni: čelo, nos i brada, dok ostatak lica i tijela može imati normalnu, pa čak i suhu kožu. Prije nego li krenete s tretiranjem, potrebno je usvojiti i što može utjecati na stvaranje i intenzitet masne kože. Ovo su najpoznatiji uzročnici:

Neodgovarajuća kozmetika

Primjerice, mnogo žena u borbu kreće s proizvodima koji isušuju, ali ako masna koža postane previše isušena, proizvodit će više ulja. 

Prehrana

Pretjerano konzumiranje masne hrane, šećera te mliječnih proizvoda, poznati su okidači. 

Genetika 

Kada postoji obiteljsko naslijeđe, ova vrsta problema s kožom često se može javiti u odrasloj dobi.

Tretiranje

Ovaj tip kože možda najviše od svih vapi za temeljitim tretmanom čišćenja, ali pri tome valja biti vrlo oprezan jer se kod problematične kože vrlo lako naruši prirodna pH vrijednost, tako da pretjerano tretiranje može dovesti do kontraučinka, odnosno, isušivanja prirodne hidrolipidne barijere i još veće pojave akni, prištića i neželjenog sjaja. Sredstvo za svakodnevno čišćenje masne kože mora biti dermatološki provjereno, te antibakterijski, kako bi se spriječilo to da „kontaminiranim“ rukama kojima diramo lice, prenosimo bakterije s jednog dijela kože na drugi. Također, ona ne smiju biti preagresivna (ne skidaju površinski sloj kože i ne ugrožavaju lipide iz hidrolipidnog sloja ili rožnatog sloja) i nikako ne bi trebala sadržavati alkohol, već moraju biti toliko blaga da se jedva ili uopće ne pjene i da nakon korištenja nemate osjećaj zatezanja kao da ste lice oprali deterdžentom za posuđe. Micelarne vode vrlo dobro čiste masnu kožu, ali ne sve! Mnogim beauty zaljubljenicama jako se dojmila Bioderma Sebium H20 micelarna voda koja napravi svoj posao, ali bez isušivanja lica. No to ne iznenađuje s obzirom na to da iza te kvalitete stoji zanimljiv podatak – jeste li znali da je upravo Bioderma brend koji je zapravo stvorio micelarnu i da su prošle godine obilježavali 25 godina njenog postojanja na tržištu?

Bioderma Sebium H20 micelarna voda namijenjena mješovitoj do masnoj koži koja ne isušuje lice, a vrlo uspješno čisti ne samo make up, već i mikročestice kojima smo izloženi svakodnevno.

Vaša noćna beauty rutina osim temeljitog čišćenja treba imati još jedan proizvod – piling. Međutim, brojne žene u tretiranju masne kože posegnu za agresivnim pilingom, smatrajući da ako isuši kožu, da su problemi savladani. Velika, velika greška. Piling jest odličan pomagač i jedan od najboljih saveznika, ali morate paziti na dvije stvari: koristite ga samo ako niste pod odgovarajućom medicinskom terapijom koja već ionako ljušti kožu, te ga pažljivo odaberite sukladno svojoj koži i potrebama. Nažalost, na tržištu ne postoji toliko veliki izbor kvalitetnih pilinga koji su posebno namijenjeni masnoj koži, i zato pripazite pri kupovini! Primjerice, čim malo zagrebete po beauty forumima, vidjet ćete da se kao fantastičan izbor isprofilirao Noćni piling s 15 % glikolne kiseline iz Bioderme, koji čisti kožu dok spavate – smanjuje mrlje i nepravilnosti, otkriva sjaj kože te izglađuje i usavršava teksturu kože.

Noćni piling s 15 % glikolne kiseline. Nježan je i u teksturi gela. Nanosi ga se navečer i ujutro ispire.

Kada spominjemo piling, teško je ne prijeći na jednu od glavnih boljki masne kože – proširene pore.  U slučaju prekomjernog izlučivanja sebuma, pore se proširuju i time omogućuju nečistoći da se zadrži u porama, što uzrokuje nastanak komedona. Iako je jedan od načina rješavanja koji mnogima prvi pada na pamet agresivan piling, nemojte pasti u napast. To u puno slučajeva pogoršava situaciju jer može izazvati upalu i potaknuti pretjeranu proizvodnju masnoće! U borbi s njima će vam također pomoći Bioderma Noćni piling s 15 % glikolne kiseline, jer je puno nježniji od mnogih na tržištu, ali uz njega je dobro kombinirati proizvod koji ciljano napada taj problem, poput Sébium Pore Refiner iz Bioderme, koji naočigled sužava pore.

Bioderma Sebium Pore Refiner savršeno matira kožu te je i odlična podloga za make up.

Savjet plus

Zadnji i vrlo važan korak je SPF zaštita jer sunce može potaknuti dodatno lučenje sebuma. Visoka UVA i UVB zaštita za masno lice sklono nepravilnostima je must-have u vašoj (kozmetičkoj) torbici. Osim spomenute zaštite, Photoderm AKN Mat iz Bioderme također djeluje na kvalitetu sebuma kao i na pretjeran sjaj te tako matira kožu. Taj osjećaj traje kroz cijeli dan, zbog čega je visoko na našoj listi top proizvoda za masnu kožu. 

Bioderma AKN Mat također djeluje na kvalitetu sebuma, kao i na pretjeran sjaj matirajući kožu.

flash!

Ako volite Bioderma proizvode, bacite oko i na naš Instagram profil jer tamo dijelimo jedan odličan paket!

Promo