Unatoč tome što svi znamo da na internetu možemo pronaći videozapise o gotovo svemu, upravo je zbog toga teško pronaći one – kvalitetne. Pogledajte ova četiri Youtube kanala koja obrazovni sadržaj čine zabavnim, edukativnim i pamtljivim, a pomažu i da lakše shvatimo aktualna događanja i o njima kreiramo mišljenje 

Casually Explained

Kanadski YouTuber Jamie postao je popularan jer uspijeva, ali zaista, ležerno objasniti kako obavljati razne zadatke, ali i zanimljivo dočarati smiješnu stranu naše svakodnevice. Ako volite jednostavne animacije, kratak i šaljiv sadržaj, a bez malo sarkazma i ironije vam ne prođe dan, ovo je kanal za vas. 

Kurzgesagt – In a Nutshell

Tim umjetnika i animatora sa sjedištem u Njemačkoj stvaraju zabavne, lako razumljive animirane videozapise o, pa baš svemu. Od teorije Velikog praska i podrijetla života do ljudskog imunološkog sustava i nuklearne energije. Njihovi videozapisi imaju milijune pregleda, a Kurz Gesagt je mala agencija s nekoliko stalno zaposlenih i honorarnih kreativaca. Njihovi klijenti su The Bill i Melinda Gates Foundation, Australska akademija znanosti, Microsoft, Audi i Europska unija. “Postali smo profesionalni objašnjavači”, kaže Dettmer, jedan od osnivača ovog popularnog kanala.

Minute Physics

Ovaj simplistički edukativni kanal postoji još od 2011. godine, a sadrži samo white board i marker kojima objašnjavaju teme povezane s fizikom svojim milijunima pretplatnika. Najpopularniji videozapis, s više od 15 milijuna pregleda, govori o tome je li prikladnije hodati ili trčati kada se pokušava izbjeći kiša, a odlično pojašnjavaju (i bolje rečeno, pojednostavljuju) kako shvatiti eksponencijalne projekcije statistika povezane s podacima o COVIDU-19. 

Body Language

Zanimljiv koncept koji dolazi iz kutije kvalitetnog BBC Three u prekrasnim vizualnim esejima dočarava brojna osobna iskustva žena. Zasad ovaj vizualni koncept ima dvije sezone, a pokrivaju teme od toga kako je imati depresiju, do bolnog seksa i toga kako izgleda kada ne želite imati dijete. Uvjeravamo vas, ove ćete videozapise osjetiti.

Fotografija: YouTube/Kurz Gesagt