Sve lijepe priče započinju ovako nekako – najveća, najdugovječnija i najrespektabilnija izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina, otvorila je svoja vrata umjetnosti ovaj tjedan, u Domu HDLU (Meštrovićev paviljon) i traje do 19. lipnja.

Tri izložbena programa, centralna izložba Paraziti kustoskog kolektiva Kućća, Situacija Nevenke Šarčević te izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti Zagreb Venientas, popraćeni su brojnim inovativnim programima u domeni edukacije, glazbe, diskurzivnog i stručnog programa koji će za posjetitelje sigurno predstavljati jedinstveno i autentično iskustvo unutar i izvan galerijskih prostora.

Ovogodišnji 36. salon mladih izlazi izvan okvira svojeg tradicionalnog središta Meštrovićevog paviljona te se programski širi na još pet lokacija na kojima će biti predstavljeno 80 hrvatskih te 10 inozemnih umjetnika. Krenimo u pregled što vas čeka i što svakako pogledajte u periodu do 19. lipnja.

PARAZITI

27.4. – 19.6 2022.

Dom HDLU / Meštrovićev paviljon – Galerija Prsten, Galerija Bačva, Galerija PM, Klub HDLU, Galerija Ispod

Centralna izložba 36. izdanja Salona mladih posvećena je temi PARAZITI, prema kustoskom prijedlogu kolektiva KUĆĆA (Jurica Mlinarec, Klara Petrović, Luja Šimunović). „Paraziti remete, šume, smetaju i iritiraju: svjesno djeluju na granicama sustava koji malim koracima transformiraju, tražeći pukotine. Meštrovićev paviljon postaje njihovo utočište, mjesto najezde svakidašnjih i izvanzemaljskih vrsta, napornih i dobronamjernih nametnika, onih koji nas izjedaju i obnavljaju.

36. salon mladih

Okupljeni umjetnici, štetočine i gnjavatori prizivaju (ne)prirodne okoliše, afektivne prostore te probojne društvene sisteme – političke, ekonomske, društvene. Nalazimo i one koji prepoznaju parazitizam kao remetilačku metodu, igrajući se s novim percepcijama i perspektivama, promišljajući alternativne i višestruke subjektivitete te prizivajući bliske i daleke, fiktivne i teorijske budućnosti, sadašnjosti i prošlosti.“

Izdvajamo radove: Šimuna Bućana, Klare Burić, Lore Elezović, Elene Štrok

36. salon mladih

36. salon mladih

36. salon mladih

36. salon mladih

SITUACIJA

10.5. – 31. 5. 2022.

Palača Vranyczany (HIS), Galerija Forum, Galerija Stančić, Galerija Canvas

Istovremeno s tematskim izložbenim programom u više izložbenih prostora Zagreba, ove godine salonski program Situacija odabire kustosica Nevenka Šarčević. “Riječ je o ravnopravnom programu i to s kontinuitetom, nazvanom po jednom od tradicionalnih koncepata na nizu Salona otkako je osnovan revolucionarne 1968. godine. S obzirom na slobodu teme, njime se nastoji stvoriti uvid u tematske okupacije i kreativne aspiracije, a napose dosege mladih umjetnika uzimajući u obzir različitost pristupa korištenja medija, tehnika i materijala. Budući da nema predviđenog niti isključivo jednog tematskog okvira, dobra je prilika za relevantnu vizuru različitih likovnih i konceptualnih narativa.

36. salon mladih

Uz navedeno, među važnim ciljevima programa ove Situacije predstavljanje je kvalitetnih radova mladih autora/ica, napose onih koji još nisu dobili pozornost stručne i šire javnosti, a onda i stavljanje u korelaciju s nekima koji su se već afirmirali. Time se nastoji stvoriti jedan od mogućih presjeka kreativnih dometa, a s tim u vezi i jedinstven pogled na njihov upliv u recentnoj hrvatskoj likovnoj sceni”, ističe Nevenka u svom uvodnom tekstu za izložbu.

Izdvajamo radove: Alexa Brajkovića, Ive Muškić, Mateja Vukovića, Glorije Lizde, Patricije Purgar, Grgura Akrapa

36. salon mladih

VENIENTES / Izložba studenata ALU Zagreb

4.5.  – 15.5.2022.

Galerija Šira

Nakon obljetničkog 10. izdanja “Venientesa” održanog 2020. u sklopu 35. Salona mladih, ovogodišnje izdanje Venientesa u galeriji Šira predstavit će radove 16 najuspješnijih diplomanata svih 6 odsjeka ALU Zagreb u akademskoj 2020./2021. godini, nagrađenih od strane Akademijskog vijeća.

36. salon mladih

36. salon mladih

36. salon mladih

36. salon mladih

POPRATNI PROGRAM

Sukladno nastojanjima da 36. salon mladih izađe iz okvira uobičajenog izlagačkog umjetničkog programa, osmišljen je bogat popratni program. Ovogodišnji Salon mladih predstavlja niz noviteta te se internacionalizira suradnjom s novom generacijom stručnjaka, kustosa, autora i umjetnika. Kolektiv KUĆĆA pozvao je inozemne umjetnike, kustose i filozofe čije suvremene prakse i pristupi donose dodatnu vrijednost, stvaranjem dijaloga između hrvatske i međunarodne scene. Također, 36. izdanje salona mladih program će obogatiti različitim susretima s umjetnicima; od razgovora s umjetnikom gdje će posjetitelji moći upoznati umjetničke i nametničke prakse različitih umjetnika do posjeta umjetničkih ateljea.

36. salon mladih

Ove godine Salon ostvaruje i suradnju s Atelier Futurom, organizacijom koja promovira suvremeni glazbeni izričaj i zaslužna je za cjelokupni glazbeni program Salona. Nadalje posjetitelji će moći sudjelovati u bogatom edukativnom program od kojeg izdvajamo radionicu ostvarenu u suradnji s Prirodoslovnim muzejom, radionicu izrade fanzina s organizacijom PLANET, brojna stručna vodstva te u diskurzivnom programu u sklopu kojeg će biti održan simpozij na temu autorskih prava umjetnika u suradnji s Pravnim fakultetom i razgovor o art terapiji kao obliku inkluzije.

36. salon mladih

36. salon mladih

36. salon mladih

Foto: Juraj Vuglač / PR