https://www.instagram.com/p/B8weufJJYhg/
Za sve one koji se žele početi hraniti zdravije nakon ove karantene ili jednostavno isprobati nešto novo, vegansko i bez glutena – Iva Savić s Culinary Postcards donosi super proljetni menu!
Zatražili smo Ivu s odličnog bloga Culinary Postcards da nam predloži jedan svoj zdravi menu. Iva kuha veganska jela, bez rafiniranog šećera i bez glutena (to nekad ostavi i vama na izbor), bogata zdravim namirnicama. Ne znamo kako vi, ali nas su dani karantene svakako doveli u fazu prejedanja tako da smo se odlučili barem smanjiti one namirnice koje nam čine više lošeg, no dobrog. A Ivini recepti su odličan izbor za svaki dan – od doručka do deserta!
Zeleni smoothie s keljom
Sastojci:
3 šalice (750ml) opranog kovrčavog kelja, očišćenog od srednje žile i natrganog na manje komade
2 manje zrele banane, natrgane na komade
1 jabuka, narezana (na komade veličine slične kao banana)
2 svježe datulje
1/2 limuna, sok
komad svježeg đumbira, dužine 2cm
250-300ml vode
Postupak:
- Sve sastojke ubacite u blender, dodajte vodu i blendajte 15 sekundi, ili više ako je potrebno, dok smoothie ne postane kremast i glatki.
- Ulijte smoothie u zdjelice i obogatite dodacima po izboru. Na fotografijama niže možete vidjeti što sam sve dodala ovom smoothieju
Možete dodati par šnitica jabuke, sušene kupine i borovice, oljuštene sjemenke konoplje, sušena zrna heljde, svježe maline i prah pasjeg trna (bogat vitaminom C).
Napomena:
*prilagodite količinu vode željenoj gustoći. Ako volite jako gusti smoothie, koristite samo 120-180 ml vode u ovom receptu. Gustoća će također ovisiti o vrsti jabuka koje koristite (brašnaste ili sočnije).
Tjestenina s mljevenim tofuom
Sastojci:
- cca 160g bezglutenske veganske tjestenine (rezanaca ili “pužića”)**
- lišće brokule, blitva, bok choy ili drugo lisnato zeleno povrće po izboru
- 200g svježeg tvrdog tofua
- 1 žlica biljnog ulja
Umak:
- 1 žlica sezamovog ulja
- 2 režnja češnjaka, sitno narezanog
- 1 komad svježeg đumbira (cca 3-4 cm duljine), sitno naribanog
- 3 žlice soja sosa
- 1/2 žličice “five spice” začinske mješavine u prahu (zvjezdasti anis, komorač, sechuanski papar, cimet, klinčić)***
- 0,5 dcl mlačne vode
- 1 žličica kokosovog šećera
- chilli listići, “pahuljice” (flakes)
Priprema:
- Pripremite lonac s vodom za kuhanje tjestenine i očistite zeleniš koji ćete služiti uz jelo.
- Dok se tjestenina kuha, na istom loncu na pari pripremite zeleni prilog (listu brokule trebalo je 3-4 minute).
- Zagrijte neprijanjajuću tavu pa u nju namrvite tofu. Tofu možete mrviti među prstima pa zatim dodatno usitniti vilicom ako je potrebno.
- Miješajte tofu tako na suho pa kad se isuši dodajte malo ulja i nastavite ga peći dok ne dobije rumenu boju.
- Izvadite tofu iz tavice, pa dodajte ulje i kad se zagrije ubacite češnjak i đumbir. Smanjite vatru i sotirajte 1 minutu, dok ne zamirišu, pa dodajte soja sos, five spice začin, šećer i vodu.
- U umak vratite tofu, dobro promiješajte, pa ubacite skuhanu tjesteninu i zeleno koje ste skuhali na pari.
- Poslužite odmah uz listiće chilija i još malo soja sosa po želji.
Čokoladni mousse
Prije nego krenete na recept, obavezno pročitajte ovo:
- koristite čisto i suho posuđe i pribor (lopatice od miksera)
- prije upotrebe, dobro ohladite aquafabu – bilo da koristite onu iz konzerve/staklenke ili onu koju ste sami skuhali, izdvojite ju od grahorica i dobro ohladite u zasebnoj posudi, u frižideru, može i preko noći
- izaberite čokoladu najbolje kvalitete, stvarno je važno; poželjno bi bilo da su jedini sastojci vaše čokolade kakao masa, kakao maslac (i šećer)
- budite jako strpljivi kod miksanja aquafabe, jer može potrajati. Jako strpljivi 🙂
Sastojci:
240 ml hladne aquafabe (od slanutka)
170g tamne čokolade (min. 72% kakao dijelova)
1/8 žličice vinskog praška za pecivo
Priprema:
- Natrgajte čokoladu na komade i stavite u posudu iznad parne kupelji, da se topi na laganoj vatri.
- Dok se čokolada topi (promiješajte koji put malo), pripremite aquafabu za miksanje. Dodajte joj vinskog praška za pecivo i počnite miksati električnim ručnim mikserom. Krenite manjom brzinom pa nakon 3 minute stavite u jaču brzinu.
- Kad se čokolada otopila, maknite ju na stranu da se ohladi (i dalje ćete vjerojatno miksati aquafabu…).
- Miksajte aqaufabu dok ne postane snježno bijela i počne nalikovati na tučeni bjelanjak (meringue). To može potrajati i do 15 minuta, ovisno o gustoći aquafabe, temperaturi, mikseru… budite strpljivi.
- Kad ste postigli željenu konzistenciju, odvadite lagano par žliva i pomiješajte ih s otopljenom čokoladom.
- Zatim sve to vratite, jako nježno i polako, u tučenu aquafabu, te promiješajte. Smjesa će splasnuti ali i dalje mora biti pjenasta i rahla (ako se tekućina počela odvajati, nije dobro – nadam se da se to neće dogoditi!).
- Ulijte mousse u staklenke, poklopite i stavite u frižider.
- Ostavite mousse u frižideru najmanje 3 sata ili preko noći.
- Poslužite ga uz malo šlaga ili neki orašasti maslac i strugotine čokolade (kao na slici).
Napomene:
*Možete koristiti čokoladu s više i manje kakao udjela (iako nisam probala raditi s mliječnom, jer ju ne jedem), ali koju god odabrali, pazite da bude kvalitetna
**Koristim onaj DM-ov prašak za pecivo, koji je na bazi vinske kiseline. Možete probati i bez njega, ali se meni pokazalo dobrim staviti ga malo, da učvrsti aquafabu.
Više na: www.culinary-postcards.com