Serija ”Money Heist” postala je praktički fenomen, no osim nje postoji još pregršt europskih uradaka koji su nam prirasli srcu. Evo nekih od njih ako ste se zasitili klasičnog američkog narativa

Borgen

Ovaj BBC Four danski hit svoju je posljednju sezonu završio još 2013. godine, a upravo je Netflix, na kojem se Borgen odnedavno prikazuje, potvrdio financiranje nastavka. Riječ je o rijetko viđenoj sofisticiranoj političkoj drami u kojoj prva premijerka (Sidse Babett Knudsen) svakodnevno izlazi na kraj s brojnim skulpturama koalicijske moći u Danskoj. Odlična gluma, prikaz politike i društva iz više perspektiva zadovoljit će i najkritičnije ljubitelje ovakvog žanra.

Deutschland 83/86/89

Zanimljiva njemačka drama sa zabavnim soundtrackom iz 80-ih, Deutschland 83, kao i njezini nastavci, bilježi intenzivnu špijunsku priču koja gledatelje dovodi do željezne zavjese. Emitira se od 2016. godine i dolazi iz škrinjice Walter Presents, kući kojoj je ovo bio prvi veći zamah. Seriji tepaju da je postala umjetnički uokvirena izložba njemačke mode 80-ih s obje strane Berlinskog zida, a jamčimo vam da je se nećete moći zasititi. 

Trapped

Islandski televizijski hit imao je sjajan trik u prvoj sezoni: potraga za ubojstvom u ribarskoj zajednici koju je izolirala snježna oluja. Misterij, fenomenalna atmosfera, odlični glumci, i sjajna glazba koju mogu ”smisliti” samo Islanđani. Tko je god odrastao uz Herculea Poirota, voli True Detective, Dark, Homeland i slična čudesa – ovo je sadržaj za vaše slobodno vrijeme.

Foto: Borgen