Guliver/Getty Images

Samopomoć je pojam koji označava zanimljiv fenomen. Uglavnom se radi o knjigama punim savjeta kako da živite bolje. Iako biste si trebali pomoći sami, to činite slijedeći nečije upute. Brojni naslovi iz ovoga područja postali su bestseleri, ali njihov dugoročni učinak vrlo je upitan. Vrijeme je za nove pristupe.

Kompleksnost života nikome ne izmiče. Svakim danom čujemo za nove mogućnosti kojima bismo mogli obogatiti svoj život. Iz tih mogućnosti proizlaze i novi izazovi. Živimo u svijetu u kojem je sve dostupno – sve osim dodatnog vremena. I dok se trudimo proživjeti što više na što bolji način, često se toliko umorimo da lako popustimo pod pritiscima svakodnevice. Iako se otvara sve više vrata koja gledaju u neke druge, čudesne svjetove, ne smijemo zaboraviti na svoju stvarnost. Ovdje ćemo vam predstaviti dvije knjige koje ne mogu biti drugačije čak i da žele. Obje su veliki svjetski bestseleri i obje na vrlo realističan način govore o tome kakav život jest te što nam je činiti ako ga želimo poboljšati.

12 pravila za život – Jordan B. Peterson

Ako postoji vodič koji je dijametralno suprotan New Age mistici, onda je to knjiga kanadskog psihologa Jordana B. Petersona. Za razliku od uobičajenog self-helpa njegovi se stavovi na površini mogu smatrati pesimističnima. On je, dugogodišnjom praksom, proučavanjem i dubokim razmišljanjem, došao do, samo naizgled očitog, zaključka da je određeni oblik patnje u životu uvijek prisutan. Zatim, sreća nije najveće postignuće kojemu trebamo stremiti, kaže Peterson. I sada se vi pitate kakvi su to savjeti koje nam on može dati. Ako ste pročitali koji priručnik za bolji život, vjerojatno ste shvatili da je njegova vrijednost bila najviše u tome što vas je trenutačno utješio. Peterson ide drugim putem; ne trudi se tješiti već se posvećuje racionalnoj analizi svijeta i života, trudeći se zadržati čvrst i realističan pogled. Po njemu je kaos prisutan u svakome redu te je nemoguće postići stanje potpunog zadovoljstva. Jer, kada biste došli do njega, postali biste nezadovoljni s obzirom na to da biste morali isključiti vrlo važne elemente iz života. Njegovih dvanaest pravila iz ove knjige jednostavni su postulati kojima posvećuje zasebna poglavlja unutar kojih se bavi svime i svačime a sve u svrhu donošenja zaključaka koji nam uistinu mogu pomoći da živimo kvalitetnije. Knjiga je prodana u milijunima primjeraka, a Petersonov YouTube kanal gori od velikog interesa. Za neke je autor kontroverzna figura jer izvrće opće poznato i uvaženo, hrabro se odvažujući kročiti nepoznatim predjelima duha. Drugi ga smatraju intelektualnim guruom novih generacija. (Verbum, 168,00 kn)

 

Ne tako savršena mama – Sarah Turner

Kako smo rekli u uvodu, ova knjiga će vam pomoći, ali na sasvim drugačiji način od Petersonove. Ako planirate, već imate malu djecu, ili ste roditelj čiji klinci su u vrtiću ili školi, iskrene ispovijesti ove autorice bit će vam jako zanimljive. Brojni naslovi o roditeljstvu čine se kao puko maštanje kada se usporede sa stvarnim stanjem u domu kada dođu djeca. Autorica je prije nekoliko godina otvorila blog u kojem je pisala o svojim svakodnevnim aktivnostima i kaosu (vidi gore) koji proživljava svaki roditelj – bio on savršen ili nesavršen. Ono što ćete pročitati u ovoj zabavnoj, ali nevjerojatno istinitoj knjizi moglo bi vas šokirati. No to će se dogoditi jedino ako živite u uvjerenju da je imati djecu danas vrlo jednostavno. Pitajte kojeg novog roditelja i reći će vam upravo suprotno. Velika vrijednost ove knjige je u tome što ne bježi od stvarnosti, nego nam je približava uz puno humora i hrabrosti. Gotovo smo sigurni da će svakome tko je pročita život biti puno lakši. Počinjući vrlo direktnim uvodom, koji posvećuje svojoj djeci kada dovoljno odrastu, autorica nam se prikazuje kao žena bez dlake na jeziku kojoj odmah vjerujemo. Ona ne koristi velike riječi kojima obiluju drugi priručnici. Naići ćete na psovke izazvane suludim situacijama o kojima ne biste ni sanjali prije roditeljstva. Ovakvi ljudi život čine lakšim samim svojim postojanjem, a kada su i dovoljno talentirani da svoja iskustva prenesu na papir, tada smo dobili dalekog prijatelja koji nas razumije i uvijek će biti uz nas – prijatelja koji je mudrost stekao iskustvom i velikom ljubavlju. Urnebesno i neophodno štivo za svakog roditelja. (Egmont, 99,00 kn)