Guliver/Thinkstock

“Zašto ne biste napisali pismo jedno drugome?”, pitanje koje su vjerojatno postavili i vama roditelji ili bake i djedovi lamentirajući o tome kako je izgledalo kada su oni bili mladi. “Mi smo uvijek pisali pisma, to je bilo puno više romantike.”

Možda, gerijatrijo, ali sada je 2019., ne 1919., i mi moramo razmišljati o odlasku na spoj u kontekstu aplikacija za dejtanje, vrckavom odabiru emotikona, koliko točno “kiss” smajlića staviti na kraj rečenice ako ste u vezi dva tjedna, šest tjedana ili osam tjedana… Je li jedan premalo? Impliciraju li tri da ste prenaporni i da razmišljate o braku (nadamo se da se osjeti ironija)? “Džungla” dejtanja u kojoj se nalazimo je vrlo gusta i zbunjujuća pa stoga donosimo 10 novih pravila koja će vam, nadamo se, pomoći na tom putu.

  1. Nemojmo se zavaravati, od mobitela više nismo udaljeni niti dva metra. A dok imamo prostor ne odgovoriti prijateljima na grupni chat o tome s kime je trenutačno u vezi Chris Pratt, ako se s nekime vidite kako gradite romantični odnos, nema potrebe za ignoriranjem i čekanjem za odgovor kad su obje strane svjesne da su poruku vidjele odavno. “Možda ga je udario vlak pa je pao u rijeku?” jedan je scenarij toka misli koji se dogodi kada vam se ON odjednom prestane javljati, nakon što ste se dopisivali mjesecima. Koliko god biste voljeli da je pao u rijeku s obzirom na to da vam se prestao javljati, realniji je scenarij da je obični ser****. Nije najbolji osjećaj na svijetu iščekivati tuđi odgovor pa zato ili odgovorite nekome, ili na lijep način recite da više ne želite nastaviti komunikaciju. Stvarno nije toliko teško.
  2. Nemojte niti slučajno otkriti da ste guglali osobu s kojom ste na spoju. Iako je guglanje drugih većini ljudi svakodnevica, zamislite situaciju u kojoj počnete pričati priču, a da vas netko prekine i kaže: “Da, znam to o tebi, pročitao sam online.” Zvuči nekako jezivo, zar ne?
  3. Također, budite jako oprezni oko stalkanja na društvenim mrežama. Da, jasno je da to svi rade, ali nemojte da vam se dogodi u razgovoru spomenuti njegov odmor u Grčkoj o kojem vam nije pričao, a na kojem je bio prije dvije godine – jer ste to vidjeli na njegovom Instagramu u dva ujutro. Također, pokušajte i svoje bližnje upozoriti da to isto ne rade jer nećete dugo moći lagati da ne poznajete Ivanu Ivić koja se prikazala na njegovom LinkedIN profilu 37 puta. Doći će vrijeme upoznavanja s vašom najboljom prijateljicom.
  4. Ako vas netko pozove na spoj tko vam se sviđa i taj dan kada ste pozvani ste apsoluno slobodni, zašto ne ići? Zaboravite na onaj zastarjeli koncept da se morate pokazati zauzetijim nego što to jeste. Ako vam se netko sviđa, nemojte se brinuti oko toga da izgleda previše dostupno. Dejting aplikacije pogotovo su ubrzale taj proces. Izađite, vidite hoćete li se dobro provesti, a ako ne, škicnite ima li online kakva nova distrakcija s lošeg spoja.
  5. Novac. Ovo se najviše tiče heteroseksualnih parova jer mnoge djevojke i žene još uvijek imaju zastarjele ideje što se tiče plaćanja na spoju. Slatko je ako inzistira platiti vam prvih par pića na prvom spoju. Ali nakon toga morate preuzeti dio inzistiranjem, a ne mlitavo krenuti prema torbici kada dođe račun. Ne možemo s jedne strane konstatno vrištati o jednakim plaćama, a s druge očekivati od njih da preuzmu plaćanje svakog računa.
  6. Promislite malo o svojoj povijesti pretraživanja na mobitelu. Kako je ispričala britanska kolumnistica Sophia Money-Coutts: “Na mom prvom spoju s bivšim dečkom, pričali smo o autima jer tu i tamo pišem o njima. Htio mi je pokazati novi Porsche model, pa sam uzela mobitel i počela upisivati ‘Po…’ i onda mi je iskočio Pornhub kao prvi ponuđeni izbor (u moju obranu, tada sam radila na jednoj priči o seksualnim navikama naše generacije i čitala “Emily Witt’s Future Sex”). Kasnije smo se smijali toj anegdoti koja je postala jedna od onih “kako ste se upoznali” zanimljivih priča, ali u tom trenutku htjela sam istrčati iz bara i baciti se pod bus.” Ako imate bilo što čega se sramite u povijesti svog pretraživanja – čudni medicinski problemi, guglanje njegovih bivših djevojaka, Pornhub linkova – brišite ih!
  7. Nemojte pretpostavljati da se nalazi isključivo s vama. Dok smo se prije nekoliko godina čudili pojmu “ekskluziviteta” u američkim serijama, pojavom dejting aplikacija istodobno nalaženje s više potencijalnih partnera i kod nas je postala realnost. Danas se ponekad dejtanje čini više kao intervju za posao nego nešto romantično, ali ako vam se netko uistinu sviđa, nemojte se sramiti započeti temu o tome postojite li trenutačno samo vi u njegovom životu.
  8. Osim ako nekome jako, jako, jako ne vjerujete, sakrivajte svoje lice i bilo koji prepoznatljivi dio svog tijela s golih selfieja. Imajte na umu da se danas sve može podijeliti i proslijediti – SMS, screenshot, slika, video – te da sve može završiti online. Odnosi se mijenjaju, pa tako i ponašanje ljudi. Uvijek prvo mislite na sebe.
  9. Ako vam se netko jako svidi i osjećate da ste kliknuli, nemojte razbijati glavu previše oko toga trebate li spavati s nekime na prvom spoju. Jedino, naravno, treba pripaziti ako je to netko koga ste upoznali preko aplikacije, ali previše se opterećivati nekim pravilima koja zapravo vrijede samo za žene, nema baš nekog smisla.
  10. Ako želite ići na stotinu spojeva mjesečno, super. Ako vam se ne da ni na jedan, opet super. Kao i ovo pravilo otprije, nemojte se previše zamarati s onime što vam okolina nalaže. Pronalazak partnera i ono što od njega tražimo jest potpuno individualna stvar i nema potrebe da previše razbijate glavu oko toga što biste ili ne biste trebali.