Suhi zrak od grijanja, zagušljivi prostori, nošenje kape, sve to utječe na našu kosu koja je izgledala i bolje, zar ne? Donosimo vam odgovore na 10 ključnih pitanja o zdravlju, volumenu i sjaju kose

1 VOLI LI I KOSA ULJE KAO KOŽA? 

Ulje je SOS trik za oporavak oštećene kose. Posebno su blagodatna suha ulja. Vrlo su lagana, izuzetno se brzo upijaju i ne ostavljaju mastan sloj. Ako imate tanku kosu, najbolje bi bilo ulje nanositi na suhu kosu po dužini vlasi. Na taj način ne dolazi do izlijevanja u smjeru korijena kose, a ona se dodatno ne oštećuje. Ako se kosa nakon nanošenja kratko isfenira, ulje će još bolje djelovati.

2 KOJI SU KORACI NJEGE? 

Najprije balzam pa tek onda šampon! Da, dobro ste pročitale! Preporučuje se prvo nanijeti malo balzama jer su na taj način osjetljive vlasi po dužini i vrhovi zaštićeni tijekom šamponiranja. Ako imate finu i tanku kosu, trebali biste balzam ostaviti da djeluje neko vrijeme kako bi supstancije važne za njegu imale dovoljno vremena prodrijeti u vlasi kose. Modeli poput Kate Moss često znaju reći kako šampon često izostave i koriste samo balzam za kosu. Svako pranje kose uklanja i lipide koji štite kosu. Važno je osnovno pravilo: samo malo šampona nanositi na korijen kose!

3 KOLIKO ČESTO TREBA IĆI FRIZERU? 

Zvuči banalno, ali podšišavanje vrhova, po mogućnosti svaka četiri tjedna (ako imate dugu kosu, onda svakih šest do osam tjedana) uistinu je važno. Na taj način štitite kosu od pucanja. Naime, kad vrhovi jednom postanu ispucali, to oštećenje samo se nastavlja nagore, u smjeru korijena. Osim toga, tek ošišana kosa izgleda automatski punije i zdravije. Savjet stručnjaka: ispucali vrhovi posebno su vidljivi na suhoj kosi. Pojedinačne pramenove kose stavite ispred kontrastne boje pozadine, pa možete i golim okom uočiti oštećene vrhove.

4 TREBA LI POSEBNO HRANITI KOSU?

Stres, hormonalne promjene, ali i smjene godišnjih doba mogu umoriti korijen kose, a posljedica je njezino ispadanje. U tom slučaju, pomoći će tretman s dijetetskim suplementima. Primjerice, Merz dražeje poznate su po pomno osmišljenom sastavu koji organizam opskrbljuje dnevnim količinama hranjivih sastojaka potrebnih za optimalno funkcioniranje, ali i – blistav izgled. Sadrže jedinstvenu kombinaciju 14 vitamina, minerala, mikronutrijenata i aminokiselina, a oni pospješuju rast i jačanje korijena kose. Alternativa: redovito konzumiranje masne ribe, mlijeka i avokada.

5 ZAŠTO TREBA PAZITI I NA ZDRAVLJE TJEMENA? 

Zdrava koža glave preduvjet je za lijepu kosu. U idealnom slučaju, žlijezde lojnice proizvode toliko sebuma koliko je potrebno za optimalno osiguravanje kose lipidima, a da kosa ne postane masna. Zbog toga se koža glave obavezno štiti od isušivanja, a to, naime, potiče žlijezde lojnice na stvaranje izuzetno puno sebuma – i začarani krug počinje. Prilikom pranja i feniranja, nemojte izlagati kosu pretjeranoj toplini. Izaberite blag šampon te visokokvalitetne četke i češljeve. I uvijek masirajte glavu jer masaža osigurava dobru cirkulaciju i bolje opskrbljuje korijen kose hranjivim tvarima, čime se pospješuje rast kose.

6 SVE OVISI O DOBROM FENIRANJU?

Sjaj kose vidljiv je samo ako je površina ravna. Jedino tako može reflektirati svjetlost. Zato se uvijek treba fenirati u smjeru odozgo nadolje, a sušilo treba držati pod kutom od 45 stupnjeva prema glavi. Također, četkom uvijek treba češljati kosu u smjeru njezina rasta i koristiti nastavak za sušilo koji ciljano usmjerava zrak. Na kraju, uvijek nakratko pritisnite dugme za hladan zrak da biste smanjili toplinu u pramenovima kose i fiksirali oblik frizure.

7 VAŽNA JE BRIGA I TIJEKOM NOĆI?

Lijepa kosa ne dobiva se preko noći, ali vrijeme spavanja ipak se može iskoristiti. Ako imate oštećenu kosu, spavajte s ovlaš ispletenom pletenicom, kako preporučuju stručnjaci. Na taj način kosa se neće lako zamrsiti i ujutro će se bolje raščešljati. Preporučuje se da pletenicu učvrstite gumicom bez metalnog dijela. Nanesite preparat za njegu kose po dužini, a aktivne supstancije će preko noći imati dosta vremena da oporave kosu. Za još više njege, kosu umotajte ručnikom, a toplina će intenzivirati tretman njege.

8 ZAŠTO TREBA KOSI POKLONITI SPA TRETMAN?

Ako kosu redovito bojite i peglate, povremeno joj trebate priuštiti dodatnu njegu. Za to je savršen spa tretman kod frizera. U nekim salonima protiv kovrčanja koristi se keratinski tretman, tijekom kojega se kosa opskrbljuje keratinom i proteinima, a neposlušne vlasi pretvaraju se u elastične valove. Međutim, tu također trebate paziti jeste li kandidat. Ako imate tanku kosu, to jest fine vlasi, ovi tretmani mogli bi je otežati i zamastiti. 

9 MOŽE LI SE SUHOJ KOSI POJAČATI SJAJ? 

Redovito nanošenje maski za kosu može i najsušoj kosi pojačati sjaj, ali morate dobro odabrati. Primjerice, maske na bazi avokado često su jedne od najboljih jer ulje avokada sadrži velike količine vitamina i proteina koji jačaju vašu kosu i daju joj sjaj. Možete isprobati i kućnu varijantu: pomiješajte avokado, 2-3 žličice maslinovog ulja, bananu i jaje. Miksajte dok maska ne dobije potpuno kremastu teksturu. Nanesite na kosu oko 10 minuta, a zatim koristite šampon i regenerator po običaju. 

10 BRŽI RAST KOSE – JE LI MOGUĆ? 

Zamjetno brži rast kose nije baš toliko moguć, no ono što je moguće jest uzimati vitamine, paziti na prehranu te se redovito šišati kako bi kosa vizualno izgledala duže i punije, bez tankih ispucalih vrhova.