Zrnati sir u mnogima budi ne baš pozitivnu reakciju jer većinu asocira na restriktivne dijete, međutim, riječ je o namirnici koja je zdrava, hranjiva i koja se može iskoristi na mali milijun načina.

Zrnati sir bogat je visokokvalitetnim proteinima, niskokaloričan je i sadrži malo masnoća, što ga čini idealnim za one koji paze na unos kalorija ili žele održavati zdravu tjelesnu težinu. Također, sjajan je izvor kalcija i vitamina B-kompleksa, ali uz sve benefite, zrnati sir idealan je dodatak pripremi slastica.

Stoga, ako još uvijek imate zrno sumnje, predlažemo da što prije isprobate neki od tri recepta koje donosimo u nastavku!

Proteinski mousse

Sastojci:

  • 200 g zrnatog sira
  • 1 jaje
  • 2 žlice otopljene crne čokolade
  • med ili agavin sirup

Postupak:

  1. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Dobivenu smjesu prelijte u odgovarajući kalup ili posudu za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta.
  3. Po želji, mousse možete dodatno zasladiti s malo meda ili agavinog sirupa.

Proteinski tiramisu

Sastojci:

  • 6 komada petit keksa
  • crna kava (za namakanje)
  • 250 g zrnatog sira
  • 1 žlica kikiriki maslaca
  • 1 mjerica whey proteina
  • 2 kockice 99 % crne čokolade

Postupak:

  1. Petit kekse kratko namočite u crnu kavu, a zatim ih usitnite vilicom kako biste dobili podlogu.
  2. Za kremu, u blenderu pomiješajte zrnati sir, whey protein i kikiriki maslac te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Dobivenu kremu nanesite na podlogu, otopite crnu čokoladu u vrućoj kavi te prelijte po sloju kreme.
  4. Po želji, prije posluživanja, na tiramisu dodatno posipajte kakao u prahu.

Proteinski cheesecake

Sastojci:

  • 540 g zrnatog sira
  • 2 jaja
  • 130 g grčkog jogurta
  • aroma vanilije
  • 2-3 žlice javorovog sirupa
  • 50 g smrznutih borovnica
  • 50 g tamne čokolade
  • svježa menta za ukras

Postupak:

  1. U blenderu izmiksajte zrnati sir, grčki jogurt, jaja, aromu vanilije i javorov sirup dok ne dobijete kremastu smjesu.
  2. Smjesu ulijte u manje keramičke kalupe za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta.
  3. Kad se cheesecake ohladi, prelijte ga otopljenom tamnom čokoladom i dekorirajte borovnicama i svježom mentom.

Foto: Unsplash