Zrnati sir u mnogima budi ne baš pozitivnu reakciju jer većinu asocira na restriktivne dijete, međutim, riječ je o namirnici koja je zdrava, hranjiva i koja se može iskoristi na mali milijun načina.
Zrnati sir bogat je visokokvalitetnim proteinima, niskokaloričan je i sadrži malo masnoća, što ga čini idealnim za one koji paze na unos kalorija ili žele održavati zdravu tjelesnu težinu. Također, sjajan je izvor kalcija i vitamina B-kompleksa, ali uz sve benefite, zrnati sir idealan je dodatak pripremi slastica.
Stoga, ako još uvijek imate zrno sumnje, predlažemo da što prije isprobate neki od tri recepta koje donosimo u nastavku!
Proteinski mousse
Sastojci:
- 200 g zrnatog sira
- 1 jaje
- 2 žlice otopljene crne čokolade
- med ili agavin sirup
Postupak:
- Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dobivenu smjesu prelijte u odgovarajući kalup ili posudu za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta.
- Po želji, mousse možete dodatno zasladiti s malo meda ili agavinog sirupa.
Proteinski tiramisu
Sastojci:
- 6 komada petit keksa
- crna kava (za namakanje)
- 250 g zrnatog sira
- 1 žlica kikiriki maslaca
- 1 mjerica whey proteina
- 2 kockice 99 % crne čokolade
Postupak:
- Petit kekse kratko namočite u crnu kavu, a zatim ih usitnite vilicom kako biste dobili podlogu.
- Za kremu, u blenderu pomiješajte zrnati sir, whey protein i kikiriki maslac te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dobivenu kremu nanesite na podlogu, otopite crnu čokoladu u vrućoj kavi te prelijte po sloju kreme.
- Po želji, prije posluživanja, na tiramisu dodatno posipajte kakao u prahu.
Proteinski cheesecake
Sastojci:
- 540 g zrnatog sira
- 2 jaja
- 130 g grčkog jogurta
- aroma vanilije
- 2-3 žlice javorovog sirupa
- 50 g smrznutih borovnica
- 50 g tamne čokolade
- svježa menta za ukras
Postupak:
- U blenderu izmiksajte zrnati sir, grčki jogurt, jaja, aromu vanilije i javorov sirup dok ne dobijete kremastu smjesu.
- Smjesu ulijte u manje keramičke kalupe za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta.
- Kad se cheesecake ohladi, prelijte ga otopljenom tamnom čokoladom i dekorirajte borovnicama i svježom mentom.
Foto: Unsplash