Viralni thread na Twitteru koji je napisala tinejdžerica tisućama je obožavatelja postao #TheStory na društvenim mrežama, a sada je privukao pozornost javnosti

Serija od čak 148 tweetova, koje je 2015. napisala 19-godišnja konobarica iz Detroita A’Ziah King, poznata kao Zola, o divljem putovanju po Floridi, pretvorena je u igrani film, točnije mračnu triler-komediju, naslovljenu “Zola”.

Riječ je o vrlo zanimljivoj izvornoj priči, koja je danas izbrisana s Twittera (iako se može naći na internetu), ali sadrži toliko smiješan i zabavan način pripovijedanja da su je proslijedile i brojne poznate osobe, poput Missy Elliott i Solange Knowles. Zolini tvitovi brzo su postali viralni, a tisuće ih je željelo saznati više o ključnim igračima u ovoj suludoj priči o seksu, kriminalu i društvenim mrežama. Zanimanje za priču dodatno je poraslo kada je Zola napokon pristala na razgovor za Rolling Stone u studenom iste godine, kada je privukla pozornost produkcijske kuće A24 koja je i snimila film.

Zola sklapa prijateljstvo s mušterijom Stefani, koja je nagovara da joj se pridruži na vikendu cjelodnevne zabave u Tampi na Floridi. Ono što bi trebao biti unosan vikend u kojem dvije žene zarađuju plešući po klubovima – završava tako što je Zola uhvaćena u opasnom svijetu trgovine ljudima.

Obožavatelji su Zolinu priču nazvali i “Thotyssey”, uspoređujući njezino putovanje u Tampu s epom Odiseje starogrčkog književnika Homera, što se smatra prikladnim jer se Zola smatra autoricom prvog epa digitalne ere. Iako su mnogi doveli u pitanje autentičnost njezinih dogodovština, i sama je Zola u intervjuu za časopis Rolling Stone priznala da je uljepšala neke detalje radi dramatičnog učinka, činjenica je da su se i druge protagonistice Twitter epa javile na Redditu i objavile svoje verzije – koje su bile poprilično slične osim u pojedinim krucijalnim trenucima (nećemo vam spojlati!). Danas poznata twiterašica, Zola, završila je kao izvršna producentica, a priznala je da je cijelu priču htjela ispričati duhovito jer smatra da mnogi nisu bili voljni čuti da postoji trgovina ljudima.

Upravo je zato manje važno to tko je potpuno u pravu, jer “Zola” je film o pripovijedanju vlastitih događaja, u kojima katkad volimo imati bolju sliku sebe, a istovremeno progovara o važnoj temi seksualnog iskorištavanja, koji nitko nije osporio da se zaista dogodio. S obzirom na to da brojne studije procjenjuju da je čak skoro 5 milijuna ljudi u svijetu žrtva seksualnog iskorištavanja, osporavanje autentičnosti Zoline priče djeluje pomalo kao standardno nevjerovanje da se neki oblik seksualnog zlostavljanja događa, a trgovina ljudima ispada kao nevjerojatna situacija koja se ne može dogoditi nigdje drugdje osim na filmu. I zato je, čak i ako je možda upitno koliko je kombinacija duhovitog pripovijedanja o seksualnom nasilju uspjela na filmu, “Zola” važna jer se uopće dogodila i postavila ovaj problem u narativ koji će mnoge natjerati da promisle dvaput.

Premijera filma bila je na poznatom Sundance film festivalu, a upravo se počeo prikazivati u kinima u Velikoj Britaniji. Tko zna, možda uskoro dođe i kod nas.

Foto: A24