Ayurvedska je medicina dosad preporučila već mnoge poznate i poželjne metode brige o vlastitom zdravlju. Njezina dugačka povijest te usmena predaja za koju se vjeruje da je bila ključna za cirkuliranje drevnih medicinskih preporuka koje su zabilježene na sanskrtu u svetim tekstovima pod imenom Vede i danas inspiriraju mnoge na putu do zdrave njege.

Najvažnija vrijednost Ayurvede odnosi se na povezivanje s nama samima te održavanje harmonije i ravnoteže s prirodnim svijetom. I zato postoji jedan takav prirodan recept za održavanje zdravlje zubi, a uključuje prirodna biljna ulja.

Oil pulling (“izvlačenje uljem”) je tradicionalni ayurvedski lijek držanja ili mućkanja biljnih ulja u usnoj šupljini. Tijekom noći tijelo otpušta toksine dok se nalazi u stanju mirovanja. U ustima se dok spavamo nakupljaju toksini, ali i bakterije za koje Ayurveda vjeruje da se mogu očistiti te izbaciti iz organizma “oil pullingom”. Zato se ova tehnika preporučuje kao jedan od prvih jutarnjih rituala, prije nego što ste bilo što konzumirali te prije pranja zubiju.

Dvadesetak minuta zadržite prirodno ulje u ustima i lagano mućkajte te pazite da ne progutate uljnu tekućinu. Nakon što ste gotovi ispljunete ga u kantu za smeće, nikako u odvod jer može doći do začepljenja. U ovom se postupku najčešće se koriste ulje kokosa, sezama ili maslinovo, a najbitnije je da bude hladno prešano pri čemu kokosovo ulje ima efekt prirodnog izbjeljivanja. Nakon ispiranja ulja, zube operite s četkicom i pastom za zube i dobro isperite usta.

Foto: Unsplash