Nika Radić, Lauba

Prvi val relaksirajućih mjera izolacije je s ovim tjednom stupio na snagu u Hrvatskoj. A to znači i dozu optimizma te povratak u neku ‘normalniju’ dnevnu rutinu.

U skladu s mjerama popuštanja, ovaj vikend donosi i pregršt kulturnih događanja. Izdvojili smo neke od njih koje biste mogli posjetiti.

Drive-in kultura

Od 15. do 17. svibnja parkiralište iza Tehničkog muzeja postat će točka prvog javnog okupljanja u Zagrebu nakon izolacije radi koronavirusa. Tijekom tri večeri gledate će se filmovi i slušati glazba, a sve iz udobnosti vlastitog automobila.

Raspored i prijave za rezervaciju mjesta nalaze se na ovom linku.

View this post on Instagram

Kako bismo maksimalno uživali u nadolazećem vikendu pripremili smo vam i bogat glazbeni program! 🎤🎼 Uz dobru muziku odmah smo svi bolje volje! iz udobnosti vašeg auta imat ćete priliku uživati i čagati uz zvukove benda Ljetno kino koji su poznati po svojim šarmantnim obradama! Ljetno kino označit će početak #DRIVEINKULTURA, u petak, 15. svibnja! Mladen Juričić, Vlade Matulić i Filip Petković dolaze u svojoj proširenoj postavi, spremni rasplesati publiku! Bojimo se samo da ćemo vas teško zadržati u autima 😄 Ako slučajno postoji netko tko nije upoznat s njihovim zaraznim ritmom, učinite sebi uslugu i razvedrite si ovaj sivi dan! 🌧☀️ Svakako nam pišite u komentarima svoje najdraže pjesme! Veselimo se! 🤩 Rezerviraj svoje mjesto na vrijeme, link u opisu profila! 👆

A post shared by SABMARINE (@sabmarine.hr) on

HNK u vašem kvartu

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu odlučilo je svojim sugrađanima darovati male operne spektakle na otvorenome u izvedbi solista Opere. Od ponedjeljka 4. svibnja, HNK u Zagrebu obilazi zagrebačke kvartove i omogućava građanima da sa svojih prozora, terasa i balkona slušaju neke od najatraktivnijih opernih arija. Ovog vikenda, 16. svibnja u Parku dr. Franje Tuđmana (iza Ministarstva graditeljstva) nastupaju Tamara Franetović-Felbinger, sopran, Stjepan Franetović, tenor i Vjekoslav Babić, klavir.

Tri izložbe u zagrebačkoj Laubi

Lauba – Kuća za ljude i umjetnost nastavlja s izložbenim programom ovog vikenda i svi ste pozvani na dozu umjetnosti. Otvaraju se čak 3 izložbe u galerijskom prostoru; fotografska izložba dvaju autora koji su svoj umjetnički fokus usmjerili na akt – Stanka Abadžića (ciklus Miris žene) i Lorne Kijurko (ciklus Živost), zatim izložba „Kakve veze imaju Kožul i Kožarić“ s probranim radovima Kristiana Kožula i Ivana Kožarića iz Laubine kolekcije te izložba „Iz spremišta“ s brojnim radovima iz kolekcije od kojih neki godinama nisu postavljani u izložbeni prostor. Izložba će za građanstvo biti otvorena od četvrtka, 14. svibnja u 20 sati, a može se pogledati sve do 12. lipnja 2020. godine.

Umjetničke izložbe u Labinu

Labinski društveno-kulturni centar Lamparna ponovno pokreće umjetnički program, u petak 15. svibnja 2020. s početkom u 20 sati kada se otvaraju dvije nove izložbe. U sklopu ciklusa izložbi mladih lokalnih, neprofesionalnih umjetnika u Klubu mladih „Klub 21“ otvara se kolektivna izložba trinaest studenata kolegija Staklo riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, a ciklus izložbi mladih, nadolazećih, domaćih i stranih suvremenih umjetnika u Galeriji „Lamparna“ nastavlja se s izložbom slikara Mitra Matića. Izložbe će biti otvorene do 22. lipnja 2020. te će se moći pogledati radnim danom (ponedjeljak – petak) od 10 – 14 sati.

Tulum u zagrebačkom Muzeju 80-ih

Ove subote, 16. svibnja, u zagrebačkom Muzeju 80-ih u Radićevoj 34,
svi ste pozvani na dezinficirano druženje (do 40 osoba) uz genijalnog i svestranog DJ-a i režisera Marija Kovača! Uskočite u naš 80’s vremeplov i kroz svih 5 ljudskih osjetila doživite jedinstveno muzejsko iskustvo! DJ Mario Kovač će se fokusirati striktno na osamdesete, desetljeće koje je donijelo neke od najvećih glazbenih ekscesa i u kojem je digitalna glazba počela pobjeđivati analognu na plesnoj areni! Upad je 20kn, poručuju iz muzeja.

Nastavak zagrebačke glazbene Double–decker vožnje

Nakon uspješne premijere koncerta Filmmusicorkestra za Zagrepčane s krova double-deckera prije tjedan dana, ovaj izuzetno dobro prihvaćen projekt dobiva i svoj nastavak ovog vikenda. U nedjelju, 17.05., ponovno nastupa Filmmusicorkestar s još jednim setom najvećih domaćih i inozemnih hitova s filmskog platna. Svirat će na zapadu grada počevši od Gajnica preko Črnomerca do Trešnjevke. Ova mini glazbena turneja na krovu double-decker autobusa završava u nedjelju, 24.05., drugim dijelom nastupa Tvrtka Stipića & Tango Appassionata kada će šarm zagrebačkih šlagera zapuhati Dugavama, Sloboštinom i Savicom. Program počinje u 17 sati.

Tvrđava Klis u Splitu se ponovno otvara

Nakon dvomjesečne stanke, Tvrđava Klis, jedna od najvažnijih i najljepših fortifikacijskih građevina u Europi, u subotu, 16. svibnja, ponovno se otvara za individualne posjetitelje. Velika novost je da će, uz postojeće sadržaje, vikendom nuditi i besplatne škole mačevanja i streličarstva koje organiziraju članovi povijesne postrojbe ‘Kliški uskoci’. Ulaznice za Tvrđavu do 1. srpnja prodaju se po cijeni od 40 kn te po 20 kn za djecu od 7 do 15 godina, dok je za najmlađe (do 7 godina) ulaz besplatan. Kupljena ulaznica, osim za obilazak tvrđave, vrijedi i za posjet Interpretacijskom centru koji se nalazi u podnožju, a u kojem se mogu doznati razne specifičnosti kliškog kraja, kao i njegova moderno ispričana stoljetna povijest te vrijedne informacije o turističkoj, eno-gastronomskoj i smještajnoj ponudi Klisa.