U svjetlu stalnog porasta broja novozaraženih koronavirusom te s ciljem očuvanja zdravlja publike i festivalske ekipe, Zagreb Film Festival svoje će osamnaesto izdanje u potpunosti održati online

18. Zagreb Film Festival održat će se prema ranije najavljenim datumima, od 8. do 15. studenog. Filmovi iz Glavnog programa – dugometražne te kratkometražne konkurencije i programa Ponovno s nama, te iz popratnih programa Velikih 5 i Festivali pod reflektorom bit će prikazani na kinoeuropa.hr, a natjecateljski program domaćih kratkometražnih filmova Kockice na platformi croatian.film. Online će se održati i program INDUSTRIJA, namijenjen filmskim profesionalcima i zainteresiranoj javnosti. S obzirom na predivnu kolinu filmova koja se može pogledati, kako bismo probrali top 5 onih koje Grazia čitateljice ne bi smjele propustiti, zamolili smo organizatore za pomoć. Evo do koje smo genijalne i obavezne watch liste došli!

Slalom, r. Charlène Favier

Francuska
Glavni program

Hvatajući se ukoštac s temom seksualnog zlostavljanja, redateljica Charlène Favier pripovijeda slojevitu i napetu priču o ženskom odrastanju i emancipaciji, suočavanju s bespomoćnosti i konačnom preuzimanju kontrole. Petnaestogodišnja Lyz ambiciozna je i talentirana skijašica koju su upravo prihvatili u elitni program za buduće profesionalne sportaše. No Lyz je i tinejdžerka, neovisna, ranjiva i tvrdoglava. Pod fizičkim i emotivnim pritiskom vojničkog režima nastave i treninga, ona će dati sve od sebe da ispuni očekivanja strogog trenera Freda (izvrsni Jérémie Renier – Kriminalci na godišnjem, Nepoznata djevojka). Kada Lyz napokon počne pobjeđivati, Fredov odnos prema njoj se promijeni i počne prelaziti u nelagodnu fizičku prisnost. Film je uvršten u službenu selekciju Cannesa 2020. 

Influencerica, Magnus von Horn

Poljska, Švedska
Glavni program

Izabran u službenu selekciju Cannesa 2020. i hvaljen od kritike, film prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije, nudeći nam uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantne online kulture. Energična i predana svom poslu, Sylwijina javna persona pršti zaraznom pozitivnošću. Ona je svoja vlastita kreacija. No u intimi četiri zida njezina prpošna osobnost postaje hladna povučenost i otkriva bolnu prazninu ispod briž- no izgrađene blještave fasade. Iako je kao zvijezda društvenih mreža okružena odanim zaposlenicima i stotinama tisuća obožavatelja, Sylwia žudi iskusiti istinsku prisnost. Kada s fanovima podijeli svoje osjećaje usamljenosti, zauzvrat dobije više nego što je očekivala. 

Slušaj, Ana Rocha da Sousa

UK, Portugal
Glavni program

Bela (Lúcia Moniz – Zapravo ljubav) i Jota doseljenici su iz Portugala koji žive sa svoje troje djece na periferiji Londona. No život nije uvijek lagan, te Bela ponekad u kupnji spremi i koju namirnicu više nego što je platila. Kada se njihovoj gluhoj kćeri Lu pokvari slušni aparatić, nevoljama tu nije kraj. Nesporazum u školi dovest će do posjeta socijalne službe, koja odluči ukloniti djecu iz njihove skrbi. Dok sat otkucava, Bela i Jota bore se povratiti skrbništvo nad djecom prije nego što uđu u posvojiteljski sistem. Ovaj redateljski prvijenac glumice i redateljice Ane Rocha de Sousa mnogi uspoređuju s lmovima Kena Loacha, a u Veneciji je nagrađen i Lavom budućnosti za najbolje debitantsko ostvarenje. 

Undine, r. Christian Petzold

Njemačka, Francuska
Velikih 5

Moderna bajka inspirirana mračnim mitom o vodenoj vili koja dušu može zaslužiti tek udajom za čovjeka. U najnovijem ostvarenju popularnog njemačkog redatelja Christiana Petzolda (Barbara, Feniks, Tranzit), Undine (Paula Beer) je povjesničarka i urbana mlada žena, zaposlena u muzeju. Kada je njezin ljubavnik Johannes ostavi, Undine se mora pokoriti drevnom mitu: ako je muškarac kojeg voli izda, ona ga mora ubiti i vratiti se u vodu. Ali prije nego što uspije izvršiti svoj naum, za oko će joj zapeti Christoph. U ovoj suvremenoj reinterpretaciji Male sirene, Undine zbacuje sa sebe ulogu odbačene, bespomoćne žene i ponovno se zaljubljuje. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je Paula Beer nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu. 

Tereza37,  r. Danilo Šerbedžija

Hrvatska
Ponovno s nama

Nekonvencionalna priča o ženi čija želja za promjenom dovede do neočekivanih događaja. Tereza ima 37 godina, od čega je deset u braku s pomorcem Markom. Nakon nekoliko spontanih pobačaja, liječnik je pokuša razonoditi našalivši se da bi možda trebala promijeniti partnera. Potaknuta primjedbom, Tereza počne preispitivati svoj život i brak te konačno odluči okrenuti novi list. Tako pokreće niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode. Treće dugo- metražno ostvarenje redatelja Danila Šerbedžije (Oslobođenje Skoplja – ZFF 2016.) apsolutni je pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, s osvojenih šest Zlatnih arena, uključujući one za film i režiju