Svi svjetski mediji posljednjih su dana bili zaokupljeni Amerikom. Osim što je demokrat Joe Biden izabran za 46. američkog predsjednika nakon pobjede nad republikancem Donaldom Trumpom, jedna je dama ‘iz sjene’ u većem fokusu od njih obojice.

Radi se o odvjetnici Kamali Harris koja je postala prva žena, Afroamerikanka te prva osoba azijskog podrijetla izabrana za potpredsjednicu Amerike.

Evo najvažnijih činjenica koje morate znati o Kamali Harris.

1. Rođena je o Oaklandu i dijete je imigranata

Kamala Harris je rođena u državi Kaliforniji, gradu Oaklandu, od majke Indijke, znanstvenice posvećene istraživanju raka te oca ekonomskog stručnjaka s Jamajke. Roditelji su se rastali kada je imala 7 godina i otada je sa sestrom rasla uz majku. Prije nego što je upisala studij političkih znanosti na Sveučilištu Howard, Kamala je neko vrijeme provela u Montrealu u Kanadi, nakon čega se obitelj vratila u Oakland. Kamala je kasnije stekla i diplomu prava na Sveučilištu u Kaliforniji. Udana je za odvjetnika Douglasa Emhoffa i pomajka je dvoje djece.

2. Već je bila u utrci za predsjednicu

Senatorica Harris je početkom 2019. godine objavila svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima 2020. na strani demokrata. Iako je prvo bila favoritkinja u odnosu na ostale kandidate, među kojima je bio i Biden, krajem te iste 2019. povukla je kandidaturu zbog izostanka šire podrške koju su pokazale ankete. Iako je u kampanji za nominaciju imala nekoliko verbalnih okršaja s Bidenom, on ju je ipak predložio za svoju potpredsjednicu.

3. Smatra da su klimatske promjene prioritet

Kamala Harris je već javno izrazila svoju brigu za planet Zemlju tijekom javne debate Demokrata u lipnju 2019., oslanjajući se na ideju kako je klimatska kriza ozbiljna prijetnja svim vrstama uključujući i ljudsku.

4. Dva desetljeća je provela u području američkog odvjetništva

Prije dolaska u Senat obnašala je dužnost državne tužiteljice u San Franciscu punih sedam godina nakon čega se kandidirala za mjesto generalnog prokuratora, osobe koja je zadužena za kontroliranje pravosuđa u Kaliforniji. Tu je dužnost preuzela 2011. i time postala prvom ženom na toj poziciji te prvom ženom afroameričkih i indijskih korijena.

5. Zauzima se za prava LGBTQ zajednice

Kamala Harris je vrlo glasna borkinja za jednaka prava svih parova na bračnu zajednicu. Kada je 2004. godine izabrana za državnu odvjetnicu u San Franciscu, oformila je kriminalnu jedinicu unutar svog djelovanja kako bi mogla lakše procesuirati prava na strani LGBTQ zajednice. Također, odbila je braniti glasački prijedlog poznat pod imenom “Proposition 8” koji je definirao brak kao isključivo između muškarca i žene.

6. Protivi se izgradnji zida između SAD-a i Meksika

Senatorica Harris je jako jasna kada je u pitanju ovaj gorući politički problem unutar SAD-a. Na Tv kanalu ABC jedno je izjavila: ” Kako sam mnogo godina bila tužiteljica, uključujući i poziciju državne odvjetnice u Kaliforniji, specijalizirala sam u području transnacionalnih organizacija Taj zid ih neće zaustaviti.” Njezin posao na poziciji državne odvjetnice u San Franciscu uključivao je uspostavljanje programa za zapošljavanje bivših osuđenika uključujući imigranata koji nisu imali dokumente.

7. Borit će se za prava žena

Kamal Harris u svojim se javnim nastupima i debatama već mnogo puta izjašnjavala za prava žena na izbor. Tijekom svoje predsjedničke kandidature 2019. predstavila je program za zaštitu prava na pobačaj te je odlučna braniti prava na slobodu izbora.

 

Foto: Getty Images