U vrtlogu svakodnevnih obaveza, pronalaženje mira postaje ključno za očuvanje ravnoteže uma i tijela. Stoga je vikend pravo vrijeme za opuštanje i uvrštavanje novih rutina u svakodnevicu koje će nam smanjiti stres.

U tom kontekstu, te nove rutine ne moraju biti neke ekstremne promjene, već recimo, samo uvrštavanje zelenog čaja u svoju svakodnevicu. Zeleni čaj ne samo da će pružiti trenutak opuštanja koji svi priželjkujemo nakon radnog tjedna, već je i bogat antioksidansima, jedinstvenim spojevima i esencijalnim nutrijentima koji mogu transformirati vašu dnevnu rutinu.

čaj

Osim toga, postoje brojne dobrote ovog napitka, od ublažavanja tjeskobe do podrške zdravlju srca. U nastavku donosimo još deset razloga zašto je baš zeleni čaj koristan.

1. Ublažava tjeskobu i stres

Zeleni čaj sadrži aminokiselinu L-teanin, poznatu po sposobnosti ublažavanja tjeskobe i stresa. Studije su potvrdile da dodatak L-teanina može značajno smanjiti osjećaj tjeskobe i poboljšati opće emocionalno stanje.

2. Pomaže u zaštiti od kognitivnog pada

Visoka koncentracija antioksidansa u zelenom čaju pruža zaštitu od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Redovita konzumacija podržava zdravlje mozga i smanjuje rizik od kognitivnog pada.

3. Pomaže u održavanju zdravlja kostiju

Zeleni čaj smanjuje rizik od osteoporoze, posebno kod žena u postmenopauzi. Antioksidansi štite od gubitka koštane mase.

4. Poboljšava dugovječnost

Bogat polifenolima, zeleni čaj pomaže u smanjenju upale, oksidativnog stresa i znakova starenja, potičući zdrav i dug život.

5. Snižava kolesterol

Konzumacija zelenog čaja povezana je sa smanjenjem razine LDL (“lošeg”) i ukupnog kolesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara.

6. Poboljšava pamćenje

L-teanin u zelenom čaju poboljšava radnu memoriju i potiče kognitivne funkcije, što ima pozitivan utjecaj na svakodnevne mentalne zadatke.

7. Kontrolira dijabetes tipa 2

Antioksidansi u zelenom čaju pomažu u smanjenju otpornosti na inzulin, čime se kontrolira i sprječava razvoj dijabetesa tipa 2.

8. Smanjuje rizik od moždanog udara

Umjerena konzumacija zelenog čaja povezana je smanjenjem rizika od moždanog udara.

9. Podržava mršavljenje

Katehini u zelenom čaju potiču razgradnju masti i povećavaju metabolizam, podržavajući napore za mršavljenjem uz pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost.

10. Smanjuje krvni tlak

Zeleni čaj doprinosi zdravlju srca snižavanjem krvnog tlaka, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 

Foto: Pexels