Prema statistici, u prosjeku dnevno unosimo oko 22 žličice šećera. Ipak, unos ne smije biti veći od 14 jer šećer u velikim količinama uništava naše zdravlje i figuru. Međutim, ako volite slatko, to bi vam moglo biti teško.
Kako unos šećera utječe na organizam?
Odricanje od šećera može biti teško. Osim što većina nas uživa u slatkim zalogajima, šećer se krije u mnogim proizvodima i izaziva ovisnost zbog otpuštanja hormona dopamina koji se aktivira ulaskom šećera u organizam. U isto vrijeme, tijelo oslobađa i hormon inzulin, koji pomaže stabilizirati razinu glukoze u krvi. Šećer uzrokuje povećanje dopamina i serotonina u mozgu, zbog čega se osjećamo dobro, dok kad nam razina glukoze u krvi padne, umorni smo i razdražljivi. Međutim, previše šećera može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su pretilost, dijabetes i bolesti srca. Srećom, to ne znači da uopće ne smijete jesti šećer, samo da ga trebate jesti u zdravim količinama.
Kako pravilno regulirati unos slatkog?
Čitajte etikete
Šećer ima mnoge različite nazive na etiketama: maltoza, saharoza, visokofruktozni kukuruzni sirup, šećer od trske, med i koncentrati voćnih sokova. Vrlo je važno pročitati odjeljak o dodanim šećerima na etiketama.
Eliminirajte bijeli šećer
Stručnjaci savjetuju izbjegavanje rafiniranog bijelog šećera. Vrlo se brzo otapa u krvi, uzrokujući skokove u razini glukoze i inzulina koji mogu naškoditi tijelu. Ova vrsta šećera također se dodaje velikom broju prerađene hrane poput kečapa, kruha, konzervi i slično pod neke od gore navedenih namirnica.
Izbjegavajte slastice s ugljikohidratima
Peciva, keksi, kruh i druge poslastice od rafiniranog brašna sadrže vrlo malo ili nimalo hranjivih tvari, ali imaju visok sadržaj šećera koji utječe na razine glukoze u krvi. Zamijenite brze ugljikohidrate poput ovih zdravim, sporim ugljikohidratima poput povrća, voća, mliječnih proizvoda i cjelovitih žitarica.
Birajte zdrave grickalice
Slatkiši nas zovu ne samo kad želimo pojesti nešto slatko već i kad želimo nešto grickati, a alternativu slatkišima i čokoladama možete pronaći u poslasticama zaslađenim stevijom, cimetom ili ekstraktom vanilije. Ipak, u grickanju ovih slatkiša morate biti umjereni. Dakle, uživanje u slatkišima ne mora potpuno nestati. Samo se dobro informirajte i pronađite zanimljive i zdrave alternative. Zapamtite, birajte proizvode koji nemaju visok udio šećera, a što manje šećera jedete, za manje ćete šećera vjerojatno žudjeti.
Foto: Pexels