Renault 4 skica

Tijekom 120 godina duge povijesti, Renault je uspio sačuvati svoje izrazito bogato nasljeđe. Naravno, postoji sačuvana umjetnička kolekcija kao i Renault Classic kolekcija koja sadrži više od 740 modela

No, svojedobno su, tijekom pregleda i inventure arhiva dokumenata koji stoji na policama u dužini od gotovo dva kilometra, otkriveni još neki dragulji, koji podrazumijevaju planove, crteže, pisma, izvještaje, oglase, postere i dizajnerske skice. Inventura je odrađena u suradnji s dvojicom arhivara i popisano je više od 10 000 crteža i skica. Prvi korak je bilo popisivanje crteža. Nakon faze sortiranja i upisa, arhivisti su krenuli u proces digitalizacije velikog dijela arhiva ne bi li sačuvali dokumente u skladu s aktualnim standardima i omogućili izradu kopija na zahtjev Renaultovih zaposlenika, različitih udruga, istraživača i slično. No, tim je ubrzo shvatio da su neki od tih originala polazišne točke za stvaranje i razvoj ikona koje zauzimaju posebno mjesto u Renaultovoj povijesti. 

Renault 11 skica

 

Renault Clio skica

 

Renault Reinastella skica

Kao sastavni dio imovine kompanije, to blago predstavlja najsjajnije trenutke Renaultove povijesti i prikazuje visoko vrijedna dizajnerska rješenja i metode. 

Na sljedećim poveznicama nalaze se kratki video prilozi o dizajniranju Renaulta 5 Turbo kao i o nekim tehnikama crtanja kojima su se služili dizajneri u prošlosti.

Renault F1 i Elf skica

 

Renault Espace skica

 

Renault 5 skica

Film o dizajniranju Renaulta 5 Turbo, govori Eric Diemert, direktor dizajna Laboratorija za suradnju na inovacijama

 

Film o tehnikama crtanja u prošlosti, Jean-Phillipe Texier voditelj projekta dizajna za segmente C, D i E