Za stručne odgovore u vezi Pilates Reformera upitali smo stručnjaka Alvina Eljazovića, mag. cin. iz Altis centra za mršavljenje i oblikovanje tijela

Pilates Reformer postaje sve popularniji. Ovo je sprava koja će učiniti čudo za vaše tijelo jer se na njoj može izvoditi i više od 500 različitih vježbi. Izrazito je važno da se vježbanje na Reformeru odvija pod vodstvom certificiranog trenera jer je svaki spektar vježbi posebno prilagođen svakom vježbaču.

Uz Reformer ćete postići dobru fleksibilnost i mišićnu izdržljivost, a istovremeno nećete opteretiti svoje zglobove. Klizna podloga ove sprave omogućava da se posebno svakoj osobi podesi konkretna vježba s obzirom na tjelesnu građu i psihofizičku sposobnost.

Ono što je također odlično jest to da se ovom spravom za vježbanje postiže stabilizacija cijelog tijela kada se izvode vježbe, poboljšava se držanje tijela, a time i smanjuju mogući bolovi u leđima te omogućuje da vaše kretanje postaje sve pravilnije. Vježbanje na reformeru može zamijeniti stotinu vježbi u teretani, pa je ovo još jedan dodatan razlog zašto ga morate isprobati, ako još niste!

Za stručne odgovore u vezi Pilates Reformera upitali smo stručnjaka Alvina Eljazovića, mag. cin. iz Altis centra za mršavljenje i oblikovanje tijela. Zanimalo nas je zašto žene odabiru Pilates Reformer i koje su njegove najveće prednosti, ali i može li ova sprava pomoći u mršavljenju.

Iz kojih razloga najčešće žene odabiru Pilates Reformer i koje su njegove najveće prednosti koje biste istaknuli?

Pilates Reformer je sprava koja je brzo postala dosta popularna za vježbanje kod žena upravo zato što pruža višestruke benefite kod vježbanja.  Naime, vježbanjem na Reformeru, klasično pilates vježbanje diže se na višu razinu time što se pruža dodatan otpor oprugama prilikom vježbanja.  Zbog navedenog se povećava utjecaj samog vježbanja na tonus mišića dok istovremeno poboljšavamo i fleksibilnost tijela zbog samog koncepta Reformera.

Osim toga, vježbanjem na Reformeru djelujemo upravo na zone tijela s kojima žene vrlo često imaju najviše problema (bilo zbog smanjenog tonusa ili nakupljenog prekomjernog masnog tkiva), a to su: trbušni mišići, leđni mišići, bedra i gluteus odnosno mišić stražnjice. Iako prilikom vježbanja na Reformeru rade brojne mišićne skupine, najveći naglasak je na ovim segmentima. Bilo zbog trudnoće, dosta sjedenja na poslu ili žongliranja sa svim obvezama da žena nema dovoljno vremena za sebe i vježbanje, često se kod tih mišića izgubi tonus i nakupi previše masnog tkiva te se upravo za te zone Pilates Reformer pokazao kao odlično rješenje i za estetiku i za jačanje dubinskih mišića. Kako se na Pilates Reformerom jačaju i trbušni i leđni mišići, time se također poboljšava i postura tijela.

Koliko on može pomoći u mršavljenju?

Vježbanje na Pilates Reformeru nije striktno ciljani trening samo za mršavljenje, ali u kombinaciji s kardiovježbama može doprinijeti procesu mršavljenja. Tako će vježbanje na Pilates Reformeru davati više motivacije za vježbanje nego samo kardiovježbanje. Također, djeluje na povećanje mišićne mase jer je u vježbanje dodatno uključen otpor opruga (intenzitet otpora možete sami regulirati), što u konačnici ima utjecaj na povećanje bazalnog metabolizma pa samim time i mršavljenja. Uz navedeno, treba imati na umu kako je pravilna prehrana osnova za proces mršavljenja.

Ovaj članak originalno je objavljen na ljepotaizdravlje.hr

FOTO: Photology1971 iStock/Getty Images Plus via Getty Images