Ovaj članak originalno je objavljen na ljepotaizdravlje.hr

Puno je namirnica koje su tijekom vremena dobile naziv “super” i o nekima od njih smo vam već pisali, no u posljednje vrijeme se čini kako jednoj takvoj ne možemo “pobjeći”. Maca trenutačno proživljava svojih pet minuta slave, i to punim pravom!

Maca je biljka iz porodice Brassicaceae koja se uzgaja već više od 2000 godina i raste u centralnom dijelu Andi u Peruu, na visini od 4000 do 4500 metara, kako piše Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Smatra se korjenastom biljkom, a izgledom pomalo nalikuje na rotkvicu. Tradicionalno, cijeli korijen mace kuha se prije nego što se konzumira, a u prah (na koji danas najčešće nailazimo) može se pretvoriti i kuhana i sirova biljka, nakon što se prirodno osuši.

Koje su zdravstvene koristi mace?

Ono zbog čega je maca postala toliko popularna je upravo njezino bogatstvo hranjivih tvari. Korijen ove biljke sadrži veću količinu vlakana, proteina i nezasićenih masnih kiselina od korjenastog povrća kao što su mrkva ili krumpir. Uz to sadrži i vitamin C, kalcij, željezo i bakar. Premda još uvijek nema puno znanstvenih studija o maci provedenih na ljudima, ova se biljka već tisućama godina koristi u Andama, gdje slovi kao hranjiva i ljekovita biljka koja pomaže kod anemije, menstrualnih poremećaja i menopauze, za smanjenje stresa, povećanje izdržljivosti te jačanje memorije. Također se vjeruje da je bila korištena i kao afrodizijak.

Korijen mace sadrži nekoliko važnih spojeva s antioksidansnim svojstvima, koji se bore protiv oksidativnog stresa (vjeruje se da je zaslužan za razvoj kroničnih bolesti poput karcinoma, šećerne bolesti i moždanog te srčanog udara). Tu su i vitamin C, flavonoidi i karotenoidi, koji preveniraju oksidativni stres. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine navodi kako maca poboljšava kognitivne funkcije. Premda nema još puno studija provedenih na ljudima, vjeruje se kako maca može utjecati na povećanje razine energije. Postoje neke male studije o utjecaju mace na raspoloženje, odnosno reduciranje anksioznosti. Eksperimentalne studije pokazale su pozitivan učinak mace na reproduktivno zdravlje, no kako smo već naveli, veća istraživanja na ljudima još nisu provedena.

Kako koristiti macu?

Na našem se tržištu maca najčešće može naći u obliku praha, a najzastupljenije vrste mace su žuta, crvena, crna i ružičasta. Okus praha mace može se opisati kao zemljast i poprilično je intenzivan, stoga prah mace najbolje funkcionira u smoothiesima s dodatkom kakaa. Idealno, žličicu maca praha umiješajte u svoj jutarnji ili poslijepodnevni smoothie. Naše iskustvo pokazuje da se savršeno slaže s kakaom u prahu, biljnim mlijekom (bademovo ili zobeno), malo cimeta i/ili ekstrakta vanilije te javorovog sirupa. Također, maca prah će se dobro uklopiti i u domaće kolačiće, palačinke ili zobenu kašu.

Fotografija: Marcus Z-pics/iStock/Getty Images Plus via Guliver