New York Times objavio je vrlo oštar oglas na cijeloj stranici koji osuđuje pro-palestinske poruke poznatih modela i pjevačice zbog njihovih stavova

Nedavno je The New York Times objavio oglas na cijeloj stranici koji osuđuje djelomično palestinske modele Gigi i Bellu Hadid te britansko-albansku pop zvijezdu Dua Lipu zbog solidarnosti s narodom Palestine, zbog događanja proteklih tjedana.

“Bella, Gigi i Dua, Hamas poziva na drugi holokaust. Osudite ih sada (sic) ”, glasio je naslov oglasa koji je dobio oblik pisma trima istaknutim zvijezdama, s njihovim fotografijama koje su se prostirale po cijeloj stranici. Oglas je organizirao, proizveo i platio rabin Shmuley Boteach, voditelj Svjetske mreže vrijednosti.

Oglas koji se u subotu prikazivao u glavnom dijelu novina, Lipu i sestre Hadid imenovao je “megainfuencericama” koje su “optužile Izrael za etničko čišćenje” i “osramotile Židovsku državu”.

Dua Lipa obratila se na svojim društvenim mrežama kako bi oštro kritizirala organizaciju jer je tvrdila da je antisemitska zbog svoga pro-palestinskoga stava. “Potpuno odbacujem lažne i zastrašujuće navode objavljene u oglasu The New York Timesa koji je objavila Svjetska mreža vrijednosti”, napisala je u podužem tekstu podijeljenom sa svojim pratiteljima na Twitteru i Instagramu.

“Ovo je cijena koju plaćate za obranu palestinskih ljudskih prava protiv izraelske vlade čije akcije u Palestini i Human Rights Watch i izraelska skupina za ljudska prava B’Tselem optužuju za progon i diskriminaciju”, dodala je. “Zauzimam ovaj stav jer vjerujem da svi – Židovi, muslimani i kršćani – imaju pravo živjeti u miru kao ravnopravni građani države koju odaberu”, napisala je Lipa.

“Solidariziram se sa svim potlačenim ljudima i odbacujem sve oblike rasizma.”

Sestre Hadid – čiji je otac Mohamed Hadid Jordanac-Amerikanac palestinskog podrijetla – još nisu izravno odgovorile na oglas, iako se najstarija sestra Gigi (26) na društvenim mrežama obratila kritičarima optužujući je za antisemitizam. “Osuđujem antisemitizam”, napisala je manekenka na Instagramu prošlog tjedna. “Ono što želim su jednaka prava za Palestince.”

U međuvremenu, 24-godišnja sestra Bella, koja se pridružila javnim prosvjedima protiv izraelske okupacije, predmet je glasina da je izgubila ugovor o djelu Dior Beauty zbog progovora. Usred reakcija protiv luksuzne kozmetičke marke, izvori iz Diora i njegove matične tvrtke LVMH rekli su Diet Pradi da ne planiraju otkazati ugovor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diet Prada ™ (@diet_prada)

Podsjetimo, napetosti su na tom području porasle u svibnju zbog izraelskog bombardiranja Palestinaca u Gazi nakon što su snage ID-a uletjele u džamiju Al-Aqsa, a doseljenici su pokušali prisilno deložirati obitelji iz svojih domova u jeruzalemskoj četvrti Sheikh Jarrah. Broj poginulih u izraelskoj zračnoj kampanji protiv Gaze, koja je završila nakon prekida vatre između Izraela i Hamasa, porasla je na 248, uključujući 66 djece i 39 žena, priopćilo je u petak palestinsko Ministarstvo zdravstva. Mnoge su se slavne osobe očitovale oko situacije i objavile pro-palestinske poruke, uključujući pjevače Zayna Malika i The Weeknda, kao i glumca Marka Ruffala.

Foto: Dimitrios Kambouris/Getty Images Entertainment via Getty Images