View this post on Instagram

First look: Marianne and Connell 😍 #NormalPeople

A post shared by Normal People (@normalpeoplehulu) on

Jedna od serija koja je mnoge osvojila upravo u vrijeme ‘lockdowna’ je Normal People. Ljubavna priča u Irskoj apsolutno je zaludila javnost, a nastala po bestselleru  Sally Rooney.

Postoje serije i postoje ‘the serije’, one o kojima se priča na kavama i preporučuje ih se na društvenim mrežama prijateljima. One zbog kojih nećete spavati jer ćete ih ‘bingeati’ do ranojutarnjih sati.

Za mnoge je to upravo serija Normal People koja donosi priču o ljubavi iz srednje škole, svojevrsnoj zabranjenoj ljubavi, pa možemo čak reći i ljubavnom paru na asocijaciju Romea i Julije. No, u samom centru nije samo priča, već i produkcija, genijalno snimljeni kadrovi, glazba i fotografija. Da, Normal People je pravo hipstersko remek djelo za sve one koji obožavaju melankoliju i onu sporu radnju koja zadržava pred ekranima svojim filmskim umjetničkim pokretima pri snimanju.

Zašto je serija Normal People (koja se prikazuje na Hulu, nažalost nedostupnom u Hrvatskoj, ali dostupna online za download) toliko osvojila javnost? Jedna ustvari vrlo ‘basic’ radnja spaja dvoje mladih ljudi iz suprotnih ‘klanova’ u srednoj školi u tajnoviti ljubavin odnos. Točnije, Marianne je čudna djevojka iz škole s kojom se nitko ne druži, introvertna je i samozatajna, dok je Connel zvijezda nogometne momčadi i jedan od popularnijih dečkiju u školi. Zvuči dosta tipično, zar ne?

No, tipično je sve, samo ne glavni glumci Daisy Edgar Jones i Paul Mescal, kao i sivi, kišoviti krajolik Irske. Ono što je Normal People prenio s malih ekrana na brojne mekane kauče je emocija – sirova stvarnost, bol, emotivne dileme, osjećaji i na kraju – ljubav. Serija je svakako zazvonila javnosti koja je žeđala za emocijom i nečim opipljivim u doba kada živi u atmosferi socijalne distance i ograničenog kretanja. Tople, tužne i sretne te melankolične scene zagasitijih boja i popraćene jednakom glazbom za rezultat imaju toplinu, svojevrsno emotivno, pa čak i sekualno buđenje te suosjećanje. Upravo zato većina ju je pogledala u samo nekoliko dana, napokon se ponovno osjećajući živima.

View this post on Instagram

A Marianne's bangs appreciation post. ✂️ #NormalPeople

A post shared by Normal People (@normalpeoplehulu) on

Foto: Facebook Normal People, Instagram