Business Insider krajem svibnja Brač je uvrstio među najljepše svjetske otoke a mi smo dodatno istražili razloge zašto bi ga i vi trebali (ponovno) posjetiti

Brač je otok kamena, maslina i vrhunskog maslinovog ulja, atraktivnih plaža, prekrasne prirode i opuštenog životnog stila, a Supetar njegovo prvo mjesto krenete li trajektom iz Splita i sjajan izbor za ljetovanje i istraživanje otoka.

Svakodnevna događanja

Otočki lifestyle je zarazan, a na dalmatinsku fjaku i gosti se vrlo brzo naviknu. No cijeli Brač ujedno ima pregršt događanja a na ovoj stranici možete pronaći iscrpni pregled.

Ovo su samo neki od naših favorita.

Brač film festival #6

Graffiti na gradele #2020

14. moto susret

PWA ZOO STATION BOL 2020

Jazz & Latin radionica s Majom Savic

Fjera Gospe Miraške

Tradicionalna izložba u Mutnim kalama

Bolska fjera | Dan općine

Petar Čulić | Gitaristički koncert

Radionica glume @ BFF

Radionica snimanja kamerom @ BFF

Bračka Toskana

Supetar nudi odličan izbor hotelskog i privatnog smještaja u kojem će uživati i obitelji s djecom, ali i parovi kojima preporučamo Hotel Osam, adults only s egzotičnom kombinacijom američko-bračke kuhinje. Pravo iznenađenje za svakog gurmana. Volite li intimu i osamu, odabrat ćete jednu od ruralnih vila s bazenom (ima toliki broj da ga zato zovu bračkom Toskanom) u ambijentalnim Mircima, Škripu i Splitskoj ili jedan od dva kampa u neposrednoj blizini Supetra.  

Villa Hotel Osam

Kamp Bunja

Villa Silent

Villa Mare

Villa Milna

Plaže koje treba posjetiti

Pijesak ili šljunak, zabava ili mirne uvale, Brač ima sve. Prvo bračko javno kupalište, supetarski Banj, izgrađeno je 1909. po nacrtima poznatog Supetranina, kipara Ivana Rendića. U Bolu na Braču je i Zlatni rat, jedna od najljepših svjetskih plaža. Istražite i Lovrečinu, Osibovu i Farsku ali i pregršt drugih koje ćete susresti pri proputovanju.

Plaža Zora, Sumartin

Zlatni rat, Bol

Gastro specijaliteti

Procip – mladi ovčji sir s karamelom, brački vitalac od janjećih ili kozlećih iznutrica,  butalac – nadjeveni janjeći but, hrapoćuša – ukusna torta od oraha, hmutica – bračka mješavina vina i mlijeka…, jela su koja ćete naći samo na ovom otoku. Naravno da ćete uživati i u friškoj ribi, plodovima mora, sezonskim salatama, slatkim delicijama, odličnom maslinovom ulju, vrhunskim plavcima i pošipima… No, morate znati da je na ovom otoku janjetina kraljica gastronomije i svakako je trebate kušati. 

Što treba vidjeti?

Izgrađena između Murvice i Bola na strmoj stijeni do koje se i danas jedino može makadamskim putem, Pustinja Blaca jedna je od najvećih atrakcija otoka. U njoj su od 16. do sredine 20. stoljeća živjeli poljički svećenici, pustinjaci. U blizini Murvice je i Zmajeva špilja s reljefima svećenika glagoljaša koji su tu živjeli u 15. stoljeću. 

Pogled koji se ne propušta

Planinari ga ne propuštaju, a oni kojima kondicija nije jača strana do njega mogu i automobilom. Sa 778 metara visokog vrha Vidove gore, Svetog Vida, puca pogled sve do Italije. Neprocjenjivo!

Za avanturiste

Čak 135 kilometara, najveće atrakcije Brača, povezanost gotovo čitavog otoka, skrivene uvale – Via Brattia je novi adut bračkog turizma. Na ovu planinarsko-turističku stazu možete se priključiti u bilo kojem otočkom mjestu, ona kruži gotovo čitavom obalom otoka i bračka je inačica za lungomare. Idealan izbor u kasno ljeto i ranu jesen, za rekreativce i pustolove doživljaj za pamćenje. 

Fotografije: TZG Supetar, Marko Lopac