Eksplozija u Libanonu nastala zbog umjetnog gnojiva zaplijenjenog s ruskog teretnog broda, protresla je cijeli svijet, a ne samo Beirut. Dok se još broje žrtve i oštećenja, i dok se cijeli svijet pita što je to s 2020. godinom, mnogi upoznati sa situacijom u Bejrutu boje se velike katastrofe koje će ova ekplozija biti tek okidač. O čemu se radi?

Prvi podaci govore o najmanje 100 poginulih i približno 4.000 ranjenih, a guverner grada Marwan Abboud objavio je i da je više od 200.000 ljudi ostalo bez svojih domova. Iako je to samo po sebi katastrofa, kako bi bili svjesni koliko je bitno da se zemlje, gradovi, i mi sami kao individualci udružimo i pronađemo način kako sve pomoći Beirutu, bitno je znati da je ovom gradu prije ovakve tragedije, prethodilo mnogo manjih.

Sustavni problemi

Stanovnici Libanona sustavno su postajali sve siromašniji. Više od 65 % stanovnika Libanona koji su prije bili srednji sloj sada živi u siromaštvu, što bi bilo oko 3.250.000 ljudi, te su prije eksplozije protesti na ulicama bili sve češći. Situaciju je osim pandemije, zbog koje je turizam strašno pao i zbog čega je 25.000 ljudi u ugostiteljstvu izgubilo posao, a posljednje brojke kažu da je 1.000 objekata zauvijek zatvorilo vrata, pogoršalo i nekvalitetno upravljanje državnim dugom koje je dovelo u listopadu prošle godine do deprecijacije lire za čak 80 %. Banke su čak počele kontrolirati iznos koje stanovnici mogu dignuti s računa, pogotovo stranih valuta. Primjerice, maksimum američkih dolara koji su mogli podići je bio 400 dolara mjesečno.

Bitno je i spomenuti da je u posljednjih 3 mjeseca, cijena osnovnih namirnica narasla za 50%, no još crnija brojka je ta da Libanon uvozi 80% namirnica, i to čak 50% preko stradale bejrutske luke. Nakon ovakvog uvoda u godinu, šanse da se libanonski narod sam izvuče iz ove krize u nastajanju, vrlo je malen. Koronavirus je još uvijek neprijatelj koji vreba, a bolnice su pune žrtava iz eksplozije, što se može još samo povećavati izgubljenim domovima i nedostatkom namirnica zbog, već spomenute, nemogućnosti korištenja bejrutske luke.

flash!

Ako želite pomoći, obratite se ovim adresama:

Impact Lebanon

Beitel Baraka

Lebanese Food Bank

Lebanon Needs

Fotografije: Guliver/Getty Images