Dolaskom sve toplijih dana, vlasnici kućnih ljubimaca i to pretežito pasa, susreću se s problemima koje mogu izazvati krpelji. Naime, radi se o sitnim životinjama čija vas veličina ne smije prevariti jer potencijalno mogu biti vrlo opasne – za životinje, ali i ljude. Osim što ih je neugodno pronaći na koži, određeni krpelji su zaraženi i mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Kad je riječ o životinjama, uzrokuju piroplazmozu. Radi se o ozbiljnoj i potencijalno smrtonosnoj bolesti koja je uzrokovana parazitima koji inficiraju i razaraju crvene krvne stanice domaćina, što posljedično može dovesti do anemije i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema kod zaraženih životinja, kao što smo spomenuli najčešće pasa, ali i drugih ljubimaca.

Piroplazmoza je bolest koja nastupa naglo i to je jedini pozitivan aspekt jer se u početnoj fazi može uspješno liječiti. Kroz dva do sedam dana vaš ljubimac trebao bi imati simptome poput bezvoljnosti, visoke temperature, povraćanja, proljeva ili pak krvi u mokraći, a tu su i opća malaksalost i manjak apetita. Međutim, čak i ako ovi simptomi izostanu i primijetite da se životinja jednostavno drukčije ponaša, a nedavno ste pronašli krpelja, zaraza je također moguća i potrebno je što prije otići veterinaru. Dijagnostika uključuje krvne pretrage koje će utvrditi je li došlo do zaraze ili ne, a zatim kreće liječenje koje obično uključuje primjenu specifičnih antiparazitskih lijekova.

Stoga, svakako je bolje spriječiti negoli liječiti i poduzeti sve odgovarajuće korake kako biste ljubimca zaštitili od krpelja, a neke od najboljih potražite u nastavku:

Redovita uporaba antiparazitskih sredstava

Jedan od najučinkovitijih načina zaštite vašeg ljubimca od krpelja jest redovita uporaba antiparazitskih sredstava. Na tržištu postoji širok spektar proizvoda, uključujući ovratnike protiv krpelja, spot-on preparate, sprejeve i tablete. Većina ovih sredstava pruža zaštitu na nekoliko tjedana ili čak mjeseci, a proizvod je bitno prilagoditi veličini ljubimca i redovito obnavljati.

Redoviti pregledi ljubimca

Nakon svake šetnje ili boravka vani, temeljito pregledajte ljubimca tražeći krpelje. Posebnu pozornost obratite na područja iza ušiju, oko očiju, ispod nogu i između prstiju. Pronađete li krpelja, važno je da ga odmah uklonite pincetom, pri čemu trebate biti oprezni da ne otkinete jedan dio, dok drugi tada ostaje u tijelu životinje. Krpelja je najlakše ukloniti specijaliziranom pincetom koju možete pronaći u bilo kojoj trgovini s potrepštinama za ljubimce. Postupak je taj da nakon što ste ”ulovili” krpelja, pincetu okrenete suprotno kretanju kazaljki na satu i izvadite nametnika.

Cjepivo

Pirodog je inaktivirano cjepivo namijenjeno zaštiti pasa od pet mjeseci starosti od babezioze, bolesti koju prenosi krpelj i uzrokuje Babesia canis (piroplazmoza). Prvo cijepljenje provodi se u dobi od pet mjeseci u dva navrata s intervalom od tri do četiri tjedna (potrebno je mjesec dana za razvoj imunološkog odgovora nakon druge doze). Psi trebaju biti prethodno cijepljeni protiv standardnih zaraznih bolestima, a ovisno o riziku izloženosti bolesti, revakcinacija se preporučuje jednom ili dvaput godišnje. Uz cjepivo, važno je redovito koristiti sredstva za zaštitu od krpelja i pregledavati psa.

Foto: Unsplash