Zagrebačka kulturna scena ovog će proljeća biti obogaćena novom kazališnom manifestacijom koja donosi pregršt zanimljivog sadržaja u produkciji mnoštva domaćih kazališta

1. Zagrebački festival monodrame, koji od 12. do 18. svibnja u Uraniji – prostoru kreacije donosi šest tematski, dramaturški i konceptualno različitih komada u čijem je središtu glumac. Pokretač ovog zanimljivog festivala je Teatar Gavran, a u njegovom je fokusu, kako je rečeno na konferenciji za novinare u utorak u Uraniji, glumac kao središnja figura u teatru. “Monodrama je bez sumnje najjači glumački zadatak, a u proteklih godinu dana uslijed pandemije, mnogi su se glumci okrenuli upravo monodrami”, rekla je ravnateljica Festivala Maja Šegota.

Na raspisani javni poziv odazvalo se 29 teatara i pojedinaca, od kojih je 16 imalo prijavu koja je zadovoljavala propozicije natječaja. Među njima je tročlani selektorski tim, koji su uz Šegotu činile dramaturginja i spisateljica Dina Vukelić te književna kritičarka Andrea Divić, odabrao šest monodrama koje će biti prikazane u Uraniji.

U odabiru su se, kako je istaknula članica selektorskog tima Dina Vukelić, vodile nastojanjem da prikažu sve mogućnosti i svu širinu monodramskog izričaja, da predstave budu tematski, dramaturški i konceptualno zanimljive, tako da pokažu svu širinu i sve mogućnosti te kazališne forme. Pritom se željelo uključiti etablirana imena ali i mlade glumačke snage, koje će tako dobiti priliku na festivalu pokazati svoj talent. Kako je pojasnila Vukelić:

“U središtu monodrame je glumac, a nama je presudno bila upravo glumačka vještina, jer je riječ o formi gdje je bitna glumačka virtuoznost i to je zapravo ono što smo prilikom selekcije uzimale najviše u obzir.”

Odabrani naslovi pokrivaju različite žanrove, teme i estetike, pa će tako publika 1. Zagrebačkog festivala monodrame vidjeti “jednu komediju, jedan klasik u kojemu se slavi glumački poziv, jednu intimnu poetsku monodramu, pa monodramu zasnovanu na glazbi, monodramu koja se žargonskim jezikom obraća mlađoj publici ali je interesantna i starijoj publici, te jedno netipično koncertno čitanje u kojemu se eksperimentira s monogramskom formom”.

Festival u srijedu 12. svibnja otvara “Vla Vla Vlajland cabaret” u izvedbi Ecije Ojdanić i produkciji Teatra Moruzgva. Slijedi, u četvrtak 13. svibnja, komad “10 pjesama koje su označile kraj mogu ljubavnog života” u izvedbi Ivana Ožegovića i produkciji Bjelovarskog kazališta. U petak, 14. svibnja, u Uraniji će igrati “Mistero buffo” u izvedbi Dražena Šivaka i produkciji Umjetničke organizacije Grupa.

Dan kasnije, 15. svibnja, na programu je “Huligan” u izvedbi Matije Šakoronje i produkciji kazališta Mala scena.

Apsolvent glume Eugen Stjepan Višić izvest će u nedjelju, 16. svibnja, monodramu “Ljubavno pismo ili ljubav koja se nije dogodila. Još”, produkciju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a posljednji komad u konkurenciji bit će, u ponedjeljak 17. svibnja, “Žena bomba” u izvedbi Srđane Šimunović i produkciji Gradskog kazališta Marina Držića.

Partner na projektu je Uranija – prostor kreacije, čija je voditeljica Tena Razumović Žmara izrazila osobito zadovoljstvo ovom suradnjom kojom, kako je rekla, Uranija ispunjava svoju temeljnu misiju, a to je biti prostor koji ugošćuje projekte s područja nezavisne kulturne scene koji nemaju svoj dom.

U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije, organizatori su predvidjeli i rezervni termin održavanja festivala, od 1. do 7. lipnja.

Foto: Urania FB