Neovisno o tome zanimaju li vas vulkani, pčele, kosa ili jesu izvanzemaljci zaista izgradili piramide, složili smo popis nekolicine podcasta u kojima ćete uživati

Najnovije vijesti iz područja znanosti, kreativni pristupi popularnim i aktualnim temama te edukacija i povod za zanimljive razgovore s obitelji i prijateljima možete pronaći upravo u ovim odličnim podcastima. Možete ih upaliti dok vozite, biciklirate, idete na tržnicu… Na vama je. 

Ologies

Svakog tjedna voditeljica Alie Ward intervjuira “ologa”—stručnjaka u području određene znanosti, primjerice, trihologa, ornitologa, vulkanologa ili – tiktakologa. Otkrijte sve o različitim granama uz odličnu dozu humora, zanimljivih razgovora i detalja koje vjerojatno nigdje drugdje nećete imati prilike čuti.

Science Vs.

Ovaj podcast dobro kombinira trendove i znanost te sve prikazuje na vrlo ugodan i zabavan način. Može li držanje psa u naručju zaista pomoći kod anksioznosti, jesu li detox dijete stvarno odlične i učinkovite te naravno, bave se i COVID-om, ali na vrlo specifičan način razbijanja mitova i približavanja stvarnosti. Uvijek odličan “meč” s raznim popularnim temama koje je gušt slušati.

Science Friday

Ovaj podcast daje vam tjednu dozu informacija i znanstvene zabave, kroz aktualne vijesti i analizu trendova. Odlična voditeljica Ira Flatow upoznaje slušateljsku javnost sa znanstvenim istraživačima i olakšava razgovore između slušatelja i znanstvenih stručnjaka. Pomoći će vam otkriti nešto novo, ali i shvatiti zašto se ponekad teže razumijemo.

Hidden Brain

Pripadate li onoj skupini ljudi koja obožava slušati o raznim društvenim fenomenima? Tipa, zašto nas uvijek iznenadi klasičan kraj u filmovima? Shankar Vedantam istražuje društvenu znanost iza ljudskog ponašanja koje svakodnevno doživljavamo i svjedočimo, a u posljednje vrijeme se bavi i kroničnim stresom na poslu. Odličan podcast koji će nas natjerati na razmišljanje, ali i potaknuti na promjene.

Stuff to Blow Your Mind

Kako su izgledale određene pretpostavke o odlasku na WC koje su dovele do izuma prve WC školjke? Ako vas je ovo zaintrigiralo, ovaj podcast je za vas. Istražuje neobične fascinacije svijeta s Robertom Lambom i Joeom McCormickom koji duboko zaranjaju u misterije i čuda znanosti. I da, što god da ste se potajno pitali, postoji velika šansa da su već pokrili. 

Super Women in Science

Ovaj podcast prenosi priče o ženama te ističe raznolikost njihovih znanstvenih nastojanja, od istraživanja do umjetničkog stvaralaštva. Pokrivaju njihove specifične probleme unutar znanstvene zajednice i promiču nedovoljno zastupljene znanstvenice. Ako vas uz znanost zanimaju i društveno-političke teme, ovo neka vam bude na samome vrhu to-hear liste.

 

Foto: Hidden Brain