Prije nešto više od godinu dana lansirana je emisija o kulturi i umjetnosti KolibriS s ciljem predstavljanja i promicanja kvalitetnih umjetnika i umjetnica i projekata, ali i razgovora o ključnim problemima s kojima se susreću svi koji djeluju u području umjetnosti. Sada se pripremaju za drugu sezonu

Emisija KolibriS, koja se emitira jednom tjedno u trajanju od 50 minuta na osam televizija u Hrvatskoj, već godinu dana obogaćuje naš domaći prostor prezentacijom brojnih zanimljivih osoba i inicijativa iz područja umjetnosti i kulture. Osim televizije, epizode premijerno emitiraju na YouTube kanalu svake srijede s početkom u 20 sati, kada im se u live chatu pridruži i aktualni gost ili gošća te gledatelji mogu pokrenuti raspravu o temi.

Ovakav informativni, edukativni, ali i inkluzivni program uređuje i vodi nezavisna kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol, dok je autorica vizualnog identiteta emisije magistra likovne pedagogije Mateja Rusak.

kolibris

Sonja Švec Španjol je emisiju osmislila kao razgovor jedan na jedan unutar kojeg se predstavlja samostalno umjetničko djelovanje gosta te obrađuju relevantne teme iz područja umjetnosti poput mogućnosti samostalnog umjetničkog djelovanja, percepcije i valorizacije umjetnosti i kulture u Hrvatskoj, problema smanjene satnice likovne kulture u obrazovnom sustavu kao i mogućnosti izlaganja i etabliranja na umjetničkoj sceni u Hrvatskoj i inozemstvu uz niz drugih relevantnih tema usko vezanih uz umjetnost i kulturu.

“Jedan od glavnih razloga pokretanja emisije je činjenica da kultura i umjetnost nisu dovoljno pokriveni u medijima, dapače iz godine u godinu sve je manje radijskih i televizijskih emisija posvećenih umjetnosti, a o prostoru u tiskovinama da i ne govorimo.”

“Pokrenuli smo emisiju na YouTubeu zato što smo uvidjeli da ljudi, posebice mlađa i srednja generacija, ne gledaju toliko televiziju zbog užurbanog načina života, a prednost youtube kanala jest da se emisija nakon premijernog emitiranja može pogledati u bilo kojem trenutku. No, isto tako znamo da dio srednje i starije generacije i dalje preferira gledanje televizije, pa smo nastojali ostvariti suradnju s pojedinim televizijama i omogućiti svim generacijama kvalitetan i zanimljiv sadržaj iz područja kulture i umjetnosti”, objasnila je Sonja.

kolibris
Glumac Marko Torjanac i voditeljica emisije Sonja Švec Španjol

Od samog početka jedan od glavnih ciljeva emisije KolibriS jest decentralizacija Hrvatske, kako objašnjava Sonja, što je ostvareno ugošćivanjem umjetnika i umjetnica te djelatnika i djelatnica u kulturi iz cijele zemlje kako bi se ukazalo na kvalitetne pojedince i projekte koji se odvijaju diljem Hrvatske. “Emisija KolibriS je jedinstvena po nizu faktora, ali istaknula bih dva ključna. Ono što nas ističe i razlikuje od ostalih emisija jest činjenica da nismo još jedna u nizu mozaičnih emisija o kulturi koje obično imaju red razgovora, red svirke pa red priloga. Ne kažem da je to loše, dapače, ali meni je bio prioritet ukazati na posve druge, a podjednako relevantne segmente. Emisija KolibriS u fokus stavlja samog gosta, dok njegovi radovi tj. opus čine popratni sadržaj.”

“Cilj mi je usmjeriti pažnju gledatelja na ljude koji stoje iza umjetničkih djela, na pojedince koji stvaraju sve te divne likovne, glazbene, književne, filmske, kazališne i ine umjetničke opuse. Druga ključna razlika je što sam ja kao urednica i voditeljica emisije ujedno i osoba iz struke koju emisija obrađuje.”

Mateja je isprva u cijelu priču oko KolibriSa ušla radom na vizualu, no kako objašnjava, vrlo je brzo uplivala u dubinu ove važne emisije koja neminovno stvara arhivu naše suvremene kulturne baštine. Kao akademska umjetnica i profesorica u srednjoj strukovnoj školi, kaže kako su joj ideja i koncept emisije drukčiji od onog koje je dotada pratila.

“Izvrsno mi je upoznati umjetnice i umjetnike kroz priču o njihovom stvaralaštvu, inspiraciji, školovanju. Uz to, veoma mi je zanimljivo kasnije pregledati album s radovima i još “dublje zaroniti” u svijet umjetničkog stvaralaštva. Mislim da emisija ukazuje na pojedince različitih generacija, ali i izričaja, a toga danas nedostaje.”

Ona nam približi umjetnika kroz priču i posebno je zanimljivo da su to ponekad autori koji rade prekrasne i značajne stvari, ali su samozatajne ličnosti ili pak nepravedno nedovoljno poznati široj javnosti. Priče umjetnika zaista mogu pozitivno djelovati na mlade generacije, upoznati ih sa suvremenom umjetničkom scenom, ali i otkriti različite tehnike ili pak načine stvaranja.”

Priprema seta uz radove Ivane Bajcer

Od lansiranja emisije u lipnju 2020. godine do danas emitirano je 37 epizoda i ugošćeno isto toliko umjetnika iz raznih područja: od vitraja, crteža, grafike, ilustracije, karikature, slikarstva, konceptualnih radova, performansa, skulpture, stakla, papertoysa, lutkarstva, ulične umjetnosti/streetarta, fotografije, filma, kazališta, keramike, umjetničkog nakita, mode i dizajna, tetoviranja, književnosti, glazbe, obrazovnog sustava i važnosti likovnog odgoja u školama, profesorskih iskustava predavanja na likovnim akademijama, kustoskih poslova i vođenja privatnih i gradskih galerija pa sve do vođenja portala koji promiču umjetnost i kulturu te predstavljaju kvalitetne pojedince. Koji su planovi za dalje?

“Planova ima izuzetno puno, a koliko ćemo ih uspjeti ostvariti uvelike ovisi i o tome hoćemo li uspjeti pronaći sponzore za emisiju. Naime, punih godinu dana svi koji smo uključeni u oblikovanje i stvaranje emisije radimo u potpunosti pro bono, a riječ je o vrlo velikom, sveobuhvatnom i opsežnom angažmanu.

“Htjeli bismo se i dalje razvijati, ali su nam nužno potrebne financije za ovaj slojevit i opsežan projekt.”

“U idealnim uvjetima, velika mi je želja obići gradove u Hrvatskoj i snimiti niz epizoda emisije KolibriS in situ odnosno u radnom okruženju umjetnika ili umjetnice bilo da je riječ o ateljeu, glazbenom studiju ili matičnom kazalištu kako bi šira javnost stekla što konkretniju sliku kako danas žive i rade umjetnici u Hrvatskoj. U svakom slučaju, nastavit ćemo ugošćivati raznolike i kvalitetne umjetnike i umjetnice iz različitih dijelova Hrvatske, prezentirati njihovo bogato i raznovrsno djelovanje te ukazivati na relevantne pojedince i projekte koji oplemenjuju našu dušu i svakodnevnicu.”

Foto: Monika Rusak