Ove subote planirajte umjetničku šetnju kroz Novi Zagreb! Naime, Muzej suvremene umjetnosti je u sklopu projekta Adrinetbook posvećenom digitalizaciji pokretne kulturne baštine razvio tri gradske ture zasnovane na djelima iz muzejskih zbirki i arhiva.

Treba ići!

Ove subote, 25. veljače u 11 sati s polaskom ispred MSU-a, održat će se prva u nizu vođenih tura “Treba ići!” posvećena skulpturama umjetnika Ivana Kožarića i idejama koje je imao za Novi Zagreb.

Tura Treba ići! se organizira u povodu nove intervencije na platou MSU-a posvećene Kupaču, antologijskoj skulpturi Ivana Kožarića, autora Marine Brletić i Srđana Laterze pod nazivom Promatrač. Intervencija usmjerava pogled na antologijsku skulpturu Kupača postavljenu ispred obližnje INA-ine zgrade. Tura je posvećena nekolicini Kožarićevih skulptura i ideja vezanih za Novi Zagreb, te završava posjetom Atelijeru Kožarić, umjetnikovu „laboratorij za oživljavanje“ koji je nakon dva radikalna premještanja svoje trajno mjesto pronašao u Muzeju suvremene umjetnosti.

Turu će voditi kustos i umjetnik Antun Maračić, veliki poznavatelj Kožarićeva djela i autor koncepcije čuvenog Atelijera Kožarić. Za sudjelovanje se potrebno prijaviti putem maila prijave@msu.hr ili na broj 091 292 7703. Druge dvije ture su posvećene međunarodnom pokretu Nove tendencije i umjetničkim intervencijama u javnom prostoru i njihovim vezama s knjigama umjetnika, te će se odvijati ovog proljeća.

Uskličnom izjavom Treba ići! Ivan Kožarić jezgrovito je izrazio svoj stav stalne pripravnosti na pokret. Autori ture, Radmila Iva Janković, viša kustosica i voditeljica Atelijera Kožarić, i Antun Maračić, istom odaju počast velikom umjetniku te nastoje proniknuti u bit životnosti koju je, svaki put na drugačiji način, uspijevao ugraditi u svoja djela, pa čak i onda kada je riječ o sferi javne plastike gdje se to najmanje očekuje.

Fotografije: promo, MSU