Povodom današnjeg obilježavanja Dana planete Zemlje, zagrebački Dokukino KIC prikazuje izbor dokumentaraca koji iz različitih očišta ističu specifične ekološke probleme našeg plavog planeta u 21. stoljeću

Povodom Dana planete Zemlje, od 22. travnja do nedjelje 25. travnja, zagrebački Dokukino KIC prikazuje izbor dokumentaraca koji iz različitih očišta ističu specifične ekološke probleme našeg plavog planeta u 21. stoljeću, poput onečišćenja zraka u “Gradu smoga”, ali i pokazuju kako živjeti u savršenoj harmoniji s prirodom, od organskog uzgoja rajčica u Tesaliji “Kad rajčice susretnu Wagnera” do obiteljske enklave u divljini Bukureštanske delte u “Našem domu u divljini”.

Kad rajčice susretnu Wagnera

Film redateljice Marianne Economou vodi nas u maleno grčko selo usred ravnice Tesalije koje broji svega 33 stanovnika, bez dućana, škole i svećenika. Među njima je i vrijedni farmer Christos koji se odlučio posvetiti organskom uzgoju rajčica na svojoj zemlji i time prkositi ekonomskoj krizi. Međutim, tajna neodoljivog okusa njegovih rajčica upravo je u tome što inzistira da sadnice slušaju Wagnerovu glazbu. „Kako možemo promijeniti svijet bez revolucije?”, goruće je pitanje čiji se odgovor možda zaista krije u staklenkama rajčice i klasičnoj glazbi.

Grad smoga

Meng Han redateljica je zaslužna za drugi, nagrađivani film u programu KIC-a kojim se vrlo direktno dotiče gorućeg problema zagađenoga zraka u kineskom gradu Langfang. Riječ je o pronicljivoj opservacijskoj birokratskoj drami koja se kroz prizmu lokalne priče reflektira na globalnu ekološku krizu: urgentnost rješavanja problema očigledna je. Ipak, ostaje vidjeti tko će preuzeti odgovornost, a tko trpjeti posljedice?

Naš dom u divljini

Riječ je o intrigantnom dokumentarcu rumunjskog redatelja Radua Ciorniciuca koji je osvojio cijeli svijet, od Sundancea na kojem je nagrađen posebnom nagradom žirija za kameru do našeg Zagrebdoxa na kojem je nagrađen Velikim pečatom u regionalnoj konkurenciji. U njemu putujemo u divljinu Bukureštanske delte, napušteno poplavno područje i jedinstveni urbani rezervat prirode u kojem obitavaju stotine biljnih i životinjskih vrsta – i jedna velika obitelj. No, kada vlasti odluče urediti taj ekosustav, oni najednom ostaju bez krova nad glavom i primorani su se preseliti u velegrad.

Sve detalje o kupnji ulaznica i pridržavanja epidemioloških mjera možete pogledati ovdje.

Foto: Naš dom u divljini/PR