U organizaciji Sekcije mladih Društva arhitekata Rijeke i DeltaLaba, nedavno je nastavljen projekt ‘Grad među oblacima – Terase nebodera na Kozali’ koji se provodi u sklopu programskog pravca Slatko i slano, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Na vrhu nebodera na Kozali, na adresi Ante Kovačića 6, tako se nedavno u dva navrata, za unaprijed prijavljene zainteresirane građane te za zainteresirane predstavnike zgrada i mjesnih odbora, održalo razgledavanje krovnih terasa uz vodstvo izložbom i prezentaciju projekta “Neboderi: Grad među oblacima”. Radi se o projektu riječke Sekcije, koji je nastao 2017. na Rastočinama, a ove se godine širi na krovove stambenih tornjeva Kozale.

Cilj događanja je podijeliti dosad prikupljena znanja i prezentirati moguće scenarije korištenja krovova jer, primjerice, krovovi nebodera mogu postati vrtovi za začinsko bilje, prostori za rođendanska slavlja ili pak mjesta za književne večeri i druge kulturne sadržaje. Novoformirani prostori ponajprije su namijenjeni novom obliku suživota svih stanara nebodera, ali se u posebnim terminima mogu otvarati i za zainteresiranu javnost kako bi građanima i građankama Rijeke omogućili posve nov pogled na njihov grad – pogled na grad među oblacima.

Naime, neboderi su snažan dio riječke urbanosti, oni su gradske ikone o kojima znamo malo. Neizbježni su, a često zanemareni. Projektu je cilj doprinijeti kvalitetnijem životu u neboderima uz upoznavanje javnosti s temom njihove gradnje i problematikom koju nose.  I zato će se u narednim tjednima organizirati još ovakvih obilazaka za zainteresirane građane.

 

Foto: EPK Press