Evo par događanja u Zagrebu koja su nam zapela za oko, neka od njih su tu s nama cijelo ljeto, a pojedina se odvijaju samo ovaj vikend – pa svakako složite plan koji vam odgovara jer postoji dovoljno toga za svačiji ukus!

Koncert benda Songkillers
Terasa kluba Boogaloo, petak u 20 sati

Po mnogima naš najveći funk bend, Songkillers, dolazi ponovno u Boogaloo na svoj prvi unplugged nastup povodom otvorenja ljetne sheme na terasi kluba! Na krilima singla “Teži slučaj” odsvirat će najveće hitove u svojoj preko preko 20 godina dugoj karijeri.Spiritus movens i jedini stalni član Songkillersa Željko Banić Bane glazbenu je karijeru započeo početkom 80-ih u grupama „Pod Room Blues Band“ i „Zvijezde“, a početkom idućeg desetljeća okuplja se prva postava Songkillersa.

Uskoro je započela višegodišnja suradnja s njihovim prijateljem Dinom Dvornikom kojem su postali prateći bend, a 1997. izdaju prvi samostalni album „Fleka“.Njihov vjerojatno najveći hit „Ni’ko kao ti“ te site godine pokorio je sve top ljestvice, uključujući i nikad prežaljeni Hit Depo. „Malo toga ostaje“, „Medena“, „Mislima“, „Ne znam gdje sam“, „Nema vremena“, „Dao sam ti sve“, „Egoist“, „Još se ne dam“, „Ljetna kiša“, „Sreća“, „Sve si uzela“, „Tako volim što te znam“, „Ti i ja“, „Dio mene“ samo su neki od hitova „Ubijača pjesme“, nadimka koji su između ostalih dobili i zbog živopisnih improvizacija tijekom nastupa na početku svoje karijere. Posljednjih nekoliko godina rad benda je obilježila vrlo uspješna suradnja s vokalom grupe Sane, Nikolom Marjanovićem. Sve u svemu, puno je razloga zašto ne bi valjalo propustiti ovaj koncert Songkillersa!


Animafestov vikend
Dvorište ALU, petak – nedjelja

Animafest je već godinama Zagrepčanima prepoznatljiv i po svojim open-air događanjima: prvo je na rasporedu 4., 5. i 6. lipnja u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti (Ilica 85), svakoga dana u 21 sat. U petak 4.6. predstavljaju se najbolji diplomski radovi ALU-a, subota 5.6. posvećena je nagrađenim filmovima prošlogodišnjeg Animafesta, a nedjelja 6.6. ludim sedamdesetima i Mačku Fritzu. ​

Ljeto u MSU
Muzej suvremene umjetnosti, lipanj i srpanj

Ljeto u MSU jedno je od središnjih kulturnih i zabavnih događanja tijekom ljetnih mjeseci u Zagrebu. Ovaj program Muzeja suvremene umjetnosti je okosnica urbane kulture Zagreba u ljetnim mjesecima i omiljeni sadržaj kako za lokalne posjetitelje, tako i za goste i turiste koji se zateknu u gradu. 2021. godne Ljeto u MSU održava se 8. put. Program donosi presjek aktualnih događanja, velikih zvijezda, ali i najnovijih umjetničkih otkrića na multidisciplinarnoj umjetničkoj sceni, kako kad se radi o sceni grada Zagreba, tako i Hrvatske, ali i regije i svijeta. Tradicionalno se održava tijekom 6 subota u lipnju i srpnju u popodnevnim i večernjim satima, počevši od 5. lipnja.

Ljeto u MSU 2021 uključuje posjet aktualnim izložbama u MSU, filmsku projekciju, performance i na kraju večeri koncert. Ovaj vikend, točnije u subotu, koncertni program uključuje predstavljanje albuma Zagreb Calling, uz nastupe bendova Ivan Grobenski, ŽEN i Klinika Denisa Kataneca.

U sklopu programa umjetničkih akcija i performansa, publika će moći vidjeti natupe Andra Giunia, novocirkuskoga izvedbenoga kolektiva Tricycle Trauma, Pere Kavgića, Petre Mrše i Barbare Radelje, te slovenske umjentice Nike Ham.

Filmski program donosi dokumentarni film Galeb, o slavnom Titovom brodu, obiteljsku dramu Nevidljivi čovjek, kriminalističku komediju Pljačka stoljeća, plesnu dramu Ema, dobitnika Oscara film Minari, te film Obiteljska priča koji je režirao poznati glumac Viggo Mortensen.

Od redovnih izložbenih programa koji su također uključeni u program Ljeta u MSU, publika će moći vidjeti izložbu godine „I. K. 100“, retrospektivu Ivana Kožarića, mega-izložbu Ratka Petrića „Baciti istinu u lice!“, te izložbu Matka Vekića „Arhipelag“.

Zagreb Clown Festival
Kulturni centar travno, petak – nedjelja

U organizaciji profesionalne kazališne skupine Triko Cirkus Teatar, koja se specijalizirala za suvremeni cirkuski stil, ovo je prvi međunarodni klaunski festival u Hrvatskoj. Na rasporedu od petka do nedjelje imate priliku pogledati Echo, ponavljajuću noćnu moru dvaju komičara zatočenih na sceni. U svom pokušaju oslobođenja oni će spoznati da biti slobodan često ne znači raskinuti okove već naučiti živjeti s njima.

U namjeri da ispitaju i shvate narav ljudskih odnosa i veza, njihovu krhkost i istodobno čvrstoću, izvođači se služe gotovo svim raspoloživim neverbalnim „igračkama“ – pokretom, manipulacijom objektima, mimom, lutkom, klaunom, svjetlom i glazbom…. Tu je i “Obaveza”, autorski projekt Nikoline Majdak i Lee Delong koji  gradi svoju priču na vječnom, zauvijek nerazriješenom – sukobu između svijeta slobode, imaginacije i nevinosti te prostora sivila i beznađa.

A ako volite kabaret, dajte priliku draguljima glazbeno-klaunskog teatra Black & Blue, barcelonskoj umjetnici i jednoj od najzanimljivijih persona europske klaunske scene Cristi Garbo i španjolsko-meksičkom glazbeniku i glumcu Ricardu Corneliusu.

RNB Confusion
Hoto centar rooftop, subota od 16 do 23 sata

Kako nam kažu organizatori, “nakon preeeduge stanke, vraćamo se onome što najviše volimo i zakazujemo prvi ples u subotu!”RNB Confusion limitirani tulum “The First Dance” na krovu s pogledom na grad već nam je itekako poznat, a ovaj put zabavljat će vas Bizzo& Indy.

MOJO & Brokenships live na Gornjem gradu
Terasa Muzeja prekinutih veza, petak od 15 sati

MOJO Sound System kroz lipanj emitira uživo s najbolje lokacije na Gornjem gradu! 4 petka, 4 sata (MSS) uz 4 draga im gosta, a ovog petka to je Yesh.

Floraart Zagreb 2021
Park Bundek, do nedjelje

Međunarodna vrtna izložba Floraart najveći je hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe koji okuplja brojne domaće i strane izlagače dok izložbu posjeti više stotina tisuća posjetitelja. Na izložbenom prostoru Parka Bundek, gdje se održava od 2006. godine, na više od tristo tisuća m2 otvorenog prostora i dvije tisuće m2 zatvorena prostora, svake se godine predstavi više od 200 izlagača iz Hrvatske i 10-ak inozemnih izlagača. U sklopu izložbe održavaju se brojne promocije i različita tematska predavanja namijenjena posjetiteljima. Ulaz na izložbu je besplatan!

Pride Ride 2021
Park stara Trešnjevka, subota od 16:30 sati

Rezervirajte 5. lipnja za bicikliranje! Kad su prošle godine usred pandemije i neposrednih posljedica potresa krenule organizirati prvi Pride Ride, nadale su se da će se ove godine u ovo doba živjeti barem malo bolje. Međutim, rješavanje temeljnih životnih pitanja građana i građanki Zagreba, uključujući pripadnike naše zajednice, ne pokreće se s mrtve točke.Ali zato se pokreće novi Pride Ride, kao i niz drugih događanja kojima će obilježiti ovogodišnje Ponosne dane! Proslavit će i nedavnu presudu koja životnim partnericama i partnerima omogućuje pristupanje procjeni da postanu posvojiteljice, ali i izraziti zabrinutost zbog stava hrvatske Vlade, koja se na tu povijesnu odluku odlučila – žaliti.

Prvu godinu postojanja kolektiva Ponosni Zagreb u javnom je prostoru nažalost obilježilo i propitivanje prava transrodnih, interspolnih i rodno varijantnih (TIRV) osoba na samoodređenje – ove godine zato će posebni naglasak staviti na potrebu za sustavnim prepoznavanjem i ostvarivanjem njihovih prava. Ruta je sljedeća: Park stara Trešnjevka – Ozaljska – Tratinska – Savska – Žerjavićeva – Baruna Trenka – Trg kralja Tomislava – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Vukovarska – Trešnjevački trg – Ozaljska (povratak u park).

Foto: FB