Planirate put u Amsterdam? Uzmite koji dan godišnjeg više i uputite se u Zaandam, šarmantni lego grad koji je udaljen od Amsterdama svega 15ak minuta, a oduševit će vas možda čak i više nego glavni grad Nizozemske. 

Zaandam se nalazi na putu za Zaanse Schans iz Amsterdama, a do njega ćete najjednostavnije doći vlakom, samo sjednite na vlak za Uitgeestu ili Alkmaaru i siđite na stanici Zaandam.  

Nakon izlaska iz vlaka prvo što ćete ugledati je zelena fasada željezničke stanice koja oduzima dah, a izgleda kao da je izgrađena od lego kockica. Ništa manje nemojte očekivati ni od ostatka grada. 

Zaandam je sve poznatije turističko središte stvoreno za obiteljsku šetnju šarenim ulicama, sjajan shopping s prijateljicama i uživanje u najfinijim autohtonim nizozemskim jelima. 

Ovaj gradić odiše bogatom poviješću i kulturom, a prikazuje savršeno očuvano lice industrijske prošlosti Nizozemske. 

Zasigurno najpoznatija zgrada u Zaandamu je Inntel Hotels koji turisti posjećuju zbog impresivnog dizajna zgrade, a još jedna prednost je da se nalazi u neposrednoj blizini željezničke stanice, pa nećete imati problema prilikom pronalaska ovog atraktivnog mjesta. 

Iako odiše sjajnim mjestima, Zaandam je izrazito malen grad, pa glavne atrakcije obiđete za manje od jednog sata. No, ovaj gradić neće razočarati ni ljubitelje povijesti, Czaar Peterhuisje (kuća cara Petra) jedna je od najstarijih drvenih kuća u Nizozemskoj. Posjet kući cara Petra stoji svega pet eura, ali priče koje ćete čuti i arhitektura ovog mjesta su neprocjenjivi. 

Fotografije: Pexels, Instagram Discover Zaandam