U sklopu Cest is d’ Best festivala, trodnevna škola odvijat će se u parku, na travi i pod vedrim nebom. Razgovarali smo sa Selenom Gazda o tome kako usred užurbanog grada pronaći harmoniju koju omogućavaju pletenje i kukičanje

“Trodnevna škola pletenja i kukičanja zamišljena je kao opušteno druženje, odnosno kao piknik na travi, samo s uvodom u osnove ovakvog ručnog rada. Nije potrebno nikakvo predznanje”, priča nam Selena Gazda, koja s Ivicom Radovićem i Martom Raljević od petka, 20. kolovoza do nedjelje u Mandala Parku na Zrinjevcu vodi radionicu sve popularnijeg hobija, namijenjenog svim amaterima, ljubiteljima i dizajnerima.

“Upoznat ćemo se s različitim vrstama igala i kukica te različitim materijalima – pređama koje možemo koristiti. Naučit ćemo kako započeti pletenje i heklanje, što je krivo, a što pravo, što je lančić a što štapić (smijeh).” Osim ovih uvoda koje, vjerujemo, svatko uz malo volje može savladati, na radionici ćete moći naučiti i kako reciklirati ono što već imate u kući, odnosno, kako pretvoriti traperice u materijal za pletenje.

Odmah smo se zapitali što je u ta tri dana moguće uopće kreirati, a Selena nam je rekla kako bi to mogle biti rukavice, kapica, pa čak i jednostavan šal za skorašnje hladnije dane. “Ambicioznim projektima ćemo se baviti kasnije, u nekom nastavku ove školice!”

Kad smo pričali sa Selenom, dotaknuli smo se i toga da su mnogi tijekom pandemije otkrili da su heklanje i pletenje zgodni hobiji, a ona nam kaže da su od toga pojedinci čak stvori i business. “Jednostavnost koju nam pruža ručni rad podsjeća nas da se ponekad trebamo vratiti korijenima, a to nam je u posljednjih godinu i pol potrebnije nego ikad. Ima nešto naglašeno iskonski u mogućnosti stvaranja vlastite odjeće, cijelog odjevnog predmeta iz samo jedne niti. Čini se kao da ta nit ima posebnu energiju, ponekad i vlastitu volju. No, repetitivni pokreti nam stvaraju prostor i vrijeme za razmišljanje, opuštanje i meditaciju. Kao što nam boravak u prirodi, povezivanje s njom i samim sobom pružaju luksuz koji zaslužujemo.”

Mandala park bit će na Zrinjevcu, na travici, između Glazbenog paviljona i Meteorološkog stupa. A svi materijali su, kažu nam voditelji, osigurani. “Sudionici mogu ponijeti tek dekicu ili jastuk, bočicu vode. Dobra volja je jedini obavezan dodatak.”

Ako ste zainteresirani, sve detalje možete pronaći ovdje. Mi smo svakako već pripremili dekicu i dobru volju.

 

Foto: Unsplash