Pokušali smo odmotati zavrzlamu s kopijama, Kanyeovim Instagramom i uključenjem Balenciage u jednu od najpopularnijih suradnji ikad

Kad je Gap 2020. godine najavio suradnju s Kanyeom Westom koji se sada predstavlja samo pod imenom Ye, dionice brenda su otišle u nebesa. Analitičar Ike Boruchow proveo je tada istraživanje nad tisuću ispitanika od kojih je 64 posto postojećih kupaca Gapa reklo da će kupiti nešto iz Yeezy kolekcije, a isto je reklo i 23 posto onih koji do tada nisu kupovali u Gapu. Upravo je to bilo ono na što je Gap računao. Kanye West donijet će im prijeko potrebne nove kupce.

U lipnju prošle godine predstavljen je prvi drop – plava jakna od najlona bez klasičnog rukavnog šava. U srpnju je predstavljena crna, a u kolovozu crvena. I sve su rasprodane u par minuta, a kupci su srušili Gapove online trgovine nekoliko puta pokušavajući ih kupiti po cijeni od 200 dolara koliko je koštao komad. U rujnu se isto dogodilo s pamučnom hudicom koju je Kanye kreirao za brend, a koja je bila dostupna u ljubičastoj, smeđoj, plavoj i crnoj te u veličinama za djecu i odrasle. Dan kad su hudice stigle u prodaju bio je, piše WWD, dan najveće prodaje za Gap u njihovoj 52-godišnjoj povijesti, a 70 posto kupaca tog dana bili su ljudi koji do tada nisu kupovali u Gapu. Hudica, iako tada već nedostupna, postala je još popularnija kad se pojavila u Kanyeovom spotu za pjesmu Heaven and Hell koji je objavljen u siječnju. Pretraživanje Gap hudica nakon izlaska spota naraslo je za 287 posto u samo nekoliko sati prema podatcima stranice Love the Sales

 

View this post on Instagram

 

A post shared by YEEZY x GAP (@yeezyxgap)

U siječnju je Kanye osim spotom u kojem se pojavljuju hudice, Gapu priskrbio veliku pažnju javnosti iznenadnom najavom da se njihovoj suradnji pridružuje i Balenciaga. Kolekcija je nazvana Yeezy Gap Engineered by Balenciaga. Nikakve druge informacije nisu bile poznate sve do 23. veljače kad je kolekcija, usred Tjedna mode u Milanu, stigla u prodaju. Točnije, sitgao je samo jedan dio. Od 25 komada koje bi kolekcija trebala sadržavati, za sada se može prednaručiti njih osam. Radi se o jednoj hudici, četirima majicama, jednom donjem dijelu trenirke, trapericama i traper jakni. Sve su dostupne na stranici Yeezy Gap za prednarudžbu, a cijene se kreću od 1200 kuna za majicu kratkih rukava do 4300 kuna za jaknu.

Nijedan komad još zapravo nije dostupan, otvorene su liste čekanja i nije poznato kad bi prodaja doista mogla početi te kad bi komadi mogli biti dostavljeni novim vlasnicima. Kao niti kada bi ostatak kolekcije mogao biti predstavljen. Traper jakna iz kolekcije već je izazvala kontroverze na društvenim mrežama jer se navodno radi o kopiji vintage jakne talijanskog brenda Giali kakvu Kanye već posjeduje te je u njoj viđen u javnosti. Nekoliko korisnika Instagrama koji se bave vintage odjećom rekli su da se radi o inspiraciji, no komentatori su ih nadglasali ističući da je jakna gotovo identična.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Archived Dreams® (@archived.dreams)

Paralelno, Kanyeovi ispadi na društvenim mrežama svakim su danom sve bizarniji. Njegovo ponašanje na Twitteru i Instagramu mnogi pripisuju njegovoj bipolarnosti, no ne možemo pobjeći od toga da je ono rezultiralo javnim maltretiranjem Kim Kardashian i optuživanjem da mu je razorila obitelj jer je 2021. zatražila rastavu nakon šest godina braka. Kanye se zbog toga ispričao, no na mrežama je nastavio pisati o rastavi i baš ništa od toga nije narušilo popularnost njegove suradnje s Gapom.

A kad bismo i odvojili lik od djela, teško je vidjeti vrijednost u odjeći koju su Kanye i Balenciaga zajedno kreirali za Gap. Kao prvo, Balenciagin doprinos je gotovo nevidljiv. Možda ćemo ga otkriti kroz druge dropove koji stižu u još nepoznato vrijeme, no za sada vidimo tek šest komada od ispranog pamučnog žerseja i dva od ispranog plavog trapera. Nemaju poseban dizajn, nisu izrađeni u Balenciaginim tvornicama već u standardnim Gapovim tvornicama diljem SAD-a kao i njihovi drugi proizvodi, a cijene su im više od onih u njihovoj regularnoj ponudi. Činjenica je stoga da ovi komadi ne vrijede toliko koliko koštaju, a nemaju ni vrijednost statusnog simbola. Jer ne radi o luksuznim predmetima koji sa sobom nose određeni prestiž kao što to nose originalni komadi Balenciage ili nekog luksuznog brenda. 

yeezy-gap

Jedini opravdan razlog za toliku popularnost Yeezy Gap komada vidimo u tome da više ili manje svatko, ili točnije onaj tko je najbrži u online shoppingu, može posjedovati nešto na čemu stoji potpis Kanyea Westa i Balenciage. Njihova je vrijednost u popularnoj kulturi trenutačno ogromna i to je jedini razlog zašto je i popularnost ove kolekcije sada tako velika i jedini razlog zašto bi se isprana crna majica šlampavog kroja s Gap logom jednog dana mogla smatrati muzejskim primjerkom. Samo zbog toga bi za desetak godina mogla bi postići i dobru cijenu na eBayju, svakako višu od današnje.