Wake Up Punk, novi dokumentarni film o kultnom kulturnom, glazbenom i modnom pokretu, uskoro ćemo moći i pogledati

Film je premijeru imao na Glasgow Film Festivalu, a u redovitu distribuciju kreće 9. svibnja ove godine. Film je režirao Nigel Askew te donosi mnoge intervjue i svjedočanstva pripadnika kultnog pokreta; od ‘Queen Of Punk’ Jordan, aka Pamela Rooke koja je na žalost preminula prošlog vikenda, do modne i punk ikone Vivienne Westwood.

Film se bavi glazbom, politikom, modom i svemu onome što je dovelo pokret u njegovo komercijalno propadanje. Posebno je zanimljiv uvid u propadanje, a koji nam daje Vivienne Westwood; u stanje propadanja punka i rasta klimatskog aktivizma među mlađim generacijama.

Dokumentarni film Wake Up Punk, plakat

Wake Up Punk bavi se i pitanjem „kulturnog terorizma“ i pitanja koja je pokrenuo kako bi istražio životni vijek i istinsku vrijednost punka – najnestabilnijeg pokreta 20. stoljeća. U fuziji dokumentarnog i magičnog realizma, film bilježi intimne trenutke između Vivienne i njezina dva sina Bena i Joea dok iskreno razgovaraju o vlastitom odnosu s McLarenom.

Je li naslijeđe punka iskrivljeno i komodificirano do neprepoznatljivosti? Joe Corre definitivno tako misli. 2016. sin Malcolma McLarena i Vivienne Westwood spalio je milijune funti vrijedne suvenire iz punk ere u znak protesta.

Ovaj dokumentarac Nigela Askewa podsjeća na energiju i anarhiju punk ere i daje glas Correovom strahu da je „punk postao dio uobičajenog poslovanja“, ali također pronalazi nadu da punk duh opstaje pod krinkom trenutnih protestnih pokreta.

Pogledajte trailer, sigurno ćete htjeti i film nakon njega pogledati!