Ako vam je inače teško pamtiti na što ste i koliko potrošili, nove okolnosti vas možda nagnaju na to da počnete štedjeti. Ako ne znate kako početi, donosimo vam preporuke odličnih aplikacija za kontrolu budžeta

Svi oni koji imaju privilegiju ‘’ne gledati baš svaku kunu’’ znaju osjećaj kad otvore novčanik i ne sjećaju se gdje je nestalo onih 50 ili 100 kn, a svatko tko je htio prekinuti tu nezahvalnu igru skrivača s novčanicama bi se ili pomirio sa sudbinom, ili pak odlučio biti vlastiti računovođa i kreirao ‘’excelicu’’ i svaki dan revno zapisivao. Ako ste ipak ‘’somewhere in the middle’’, i ne možete se navečer prisjetiti jeste li dali 5 kn na kiflicu u utorak ili srijedu, ali ipak želite, pogotovo sada kada u cijelome svijetu vlada financijska nesigurnost, pripaziti na to gdje vam lete novci i kontrolirati stanje u kasici te kvalitetno raspodijeliti budžet, donosimo vam popis nekoliko hvaljenih aplikacija s kojima ćete pronaći nešto za sebe.

Money Manager

Aplikacija jednostavnog imena ima preko 5 milijuna korisnika i visoku ocjenu jer vrlo intuitivno bilježi vaše osobne i poslovne financijske transakcije, generira izvješća o potrošnji, arhivira vaše dnevne, tjedne i mjesečne financijske navike te vam tako omogućava planiranje budžeta. Pronađite ovdje.

You Need a Budget

Ova se aplikacija nalazi na popisu najboljih na gotovo svim web-stranicama o financijama, iz tog razloga što vam obećaje da će vas naučiti kako upravljati novcem i konačno preuzeti kontrolu nad vlastitom potrošnjom. Educirat će vas kako pametnije trošiti i davati vam podršku prilikom financijskog stresa. Za razliku od ostalih koje ovdje predstavljamo, ova aplikacija ima free trial od 30 dana, a nakon toga joj je cijena 48 dolara u godini dana. No, ako želite promijeniti svoj pristup novcu i sviđa vam se kako je to osmislio par Jesse i Julie Mecham, koji su je kreirali kako bi prebrodili financijsku krizu, dajte joj priliku!

Money Lover

Ova šarolika aplikacija omogućuje vam praćenje stanja na bankovnom računu i u novčaniku, omogućuje vam kreiranje proračuna i pregled infografika na temelju kojih možete vidjeti jeste li toga tjedna malo prečesto naručivali dostavu. Uz kupnju premium opcije možete čak skenirati i automatizirati troškove, te povezati svoje račune s aplikacijom.

Spendee

Ovoj aplikaciji svi uvijek tepaju da je iznimno prilagođena korisnicima i jednostavna za korištenje, a nudi kategorizaciju troškova, jarko obojeno sučelje, mogućnost fotografiranja, pregled infografika, izradu proračuna i prijedlog prilagođavanja dnevnog budžeta nakon što nauči više o vašim navikama. Osim toga, podsjetit će vas na neplaćanje računa, a upozorit će vas i ako ste prekoračili dnevni džeparac. Pogledajte ovdje.

Good Budget

Ovu aplikaciju najčešće preporučuju parovima kako bi kvalitetno i u stvarnom vremenu dijelili svoje prihode i troškove. Aplikacija se vrti oko koncepta digitalnih ”omotnica” koje kreirate za različite kategorije troškova – zabava, namirnice, računi… Iste možete personalizirati prema vašem načinu života i vezati ih za vašu kreditnu ili debitnu karticu. Svaki put kada imate trošak, zabilježite ga u omotnicu, a aplikacija zatim ažurira vaše prihode, troškove i bilance te ih dijeli s vašim partnerom u stvarnom vremenu. Na taj način možete sinkronizirati troškove za svaku određenu kategoriju, što znači da će vaš partner odmah znati koliko je ostalo budžeta za kupnju prehrambenih proizvoda i može li vas, na primjer, toga dana iznenaditi dostavom.

Spendria

Naš favorit praćenja financija. Ako je sve što tražite jednostavno i intuitivno snalaženje u vlastitim financijama, aplikacija Spendria je super izbor. Potpuno besplatna a idealna za prvi korak u kontroliranju – znat ćete koliko i na što trošite i gdje biste trebali raditi rezove. Ideja je jednostavna. U nju upisujete svaki put kada ste nešto kupili, iznos i predmet kupovine, i na kraju mjeseca možete vidjeti statistiku potrošnje i odlučiti gdje ćete učiniti rezove. Uostalom, istražite ovdje.

Fotografija: Alice Pasqual, Unsplash