Staračke pjege vrlo su neugodan i frustrirajući problem kada je u pitanju izgled naše kože. Najčešće je to estetski nedostatak koji ne ugrožava zdravlje, iako ponekad ukazuje na nepravilnosti u organizmu.

Obično su ovalnog oblika i pojavljuju se na licu, ramenima, podlakticama, leđima i nogama. Često se pojavljuju u smeđim, crvenim ili sivim nijansama, a najčešće se pojavljuju nakon 40. ili 50. godine života. Uzrok pigmentacije je gubitak sposobnosti regeneracije pod utjecajem izravne sunčeve svjetlosti. Međutim, ove se pjege mogu pojaviti u bilo kojoj dobi pod utjecajem brojnih čimbenika.

Neki od čimbenika koji utječu na njihov nastanak su: genetske sklonosti, hormonska neravnoteža tijekom trudnoće, dugotrajne uporabe hormonskih kontraceptiva, menopauza, pretjerano sunčanje, avitaminoza s nedostatkom vitamina C, bolesti jetre, endokrini poremećaji, korištenje kozmetike niske kvalitete, oštećenje kože tijekom depilacije ili pilinga, uzimanje antibiotika…

Za uklanjanje staračkih pjega vrlo je važno znati uzrok njihovog nastanka.

Postoji nekoliko načina kako možete ukloniti te mrlje. Međutim, prije početka liječenja posavjetujte se s liječnikom kako biste utvrdili uzrok njihovog pojavljivanja. Postoji nekoliko farmaceutskih pripravaka koji mogu značajno smanjiti pigmentaciju: kreme za posvjetljivanje, masti za izbjeljivanje, otopina vodikovog peroksida. Da biste vidjeli rezultate, ove proizvode trebate koristiti dva do četiri tjedna. Osim toga, možete se odlučiti i za salonske kozmetičke zahvate koje mora obaviti stručnjak: fototerapija – lasersko obnavljanje kože, ultrazvučni piling, kemijski piling voćnim kiselinama ili mezoterapija – za posvjetljivanje kože koriste se kokteli s vitaminom C.

Proceduru i broj tretmana odredit će specijalist na temelju rezultata dermatološkog pregleda. Rezultat ovih postupaka je vidljiv i prilično stabilan.

U svakom slučaju, prije korištenja bilo kakvih preparata svakako se posavjetujte s liječnikom, dermatologom ili kozmetičarom. Potrebno je poznavati svoj tip kože te uzrok i vrstu pjega kako bi tretman bio uspješan. U protivnom možete oštetiti kožu, što nikako ne želite.

Foto: Pexels