Kućni ljubimci su bez razmišljanja jedna od najvećih radosti kojima si možemo obogatiti život. Međutim, za sve one koji po prvi put imaju psa, odnosno štene, bitno je u obzir uzeti nekoliko važnih faktora kako bi psić odrastao bez stresa te u konačnici u odrasloj dobi – bio dobro odgojen i zdrav.

Krevetić, igračke, posudice za hranu i podloga za nuždu

Bez obzira na to jeste li udomili štene ili odabrali pasminu iz kontroliranog uzgoja, bitno je pripremiti nekoliko detalja prije nego što psić stigne u svoj novi dom. Za početak, popis za nabavku mora sadržavati udoban krevetić, posudice za hranu i igračke. Ove tri stavke bitne su kako bi psić odmah počeo s učenjem i pronašao sigurno okruženje za sebe. Isto tako, trebat će vam i pelene, odnosno podloge za pod na koje ćete učiti štene obavljati nuždu. Katkad se vlasnici odluče i za klasične pelene, no podloge za pod bolja su opcija jer na taj način učite štene obaviti nuždu na jednome mjestu i maksimalno kontrolirate u prvim tjednima prilagodbe. Kasnije nabavite prvu ogrlicu, povodac i vrećice za sakupljanje nužde na otvorenom (iako vam na samom početku neće trebati).

Prvi odlazak veterinaru i prehrana

Uzimate li štene iz azila, velika većina ih dolazi s već obavljenim prvim cjepivom, ali to nije pravilo, stoga svakako prikupite sve potrebne informacije kako ne biste nešto propustili. S druge strane, psi iz kontroliranog uzgoja prva cjepiva zasigurno imaju i vi trebate nastaviti dalje po planu. Također, ako već nije, štene je potrebno i mikročipirati.

Dakle, kad odete veterinaru, on će vam reći ovakav redoslijed cijepljenja:

  • od 7 do 9 tjedana – štenećak, zarazni hepatitis i parvovirus
  • od 11 do 13 tjedana – docjepljivanje za prethodna tri cjepiva i cjepivo protiv bjesnoće i leptospiroze
  • od 15 do 17 tjedana – docjepljivanja za bjesnoću i leptospirozu
  • 15 mjeseci – docjepljivanja za gore navedena cjepiva

Štenećak, zarazni hepatitis, parvovirus, leptospirozan i bjesnoća obvezna su cijepljenja koja morate obaviti, a dobrovoljna uključuju zarazni kašalj, piroplazmozu, gljivičnu zaraznu bolest… Međutim, s dobrovoljnim cjepivima pričekajte, odnosno slijedite upute veterinara.

Što se tiče prehrane, štenci imaju posebne prehrambene potrebe koje se razlikuju od potreba odraslih pasa. To znači da je potrebno nabaviti hranu koja je formulirana za štence jer sadrži pravilan omjer nutrijenata koji su im potrebni za rast i razvoj. Ako ne znate sami procijeniti, posavjetujte se s veterinarom koja je hrana optimalna za vašeg psića sukladno pasmini.

Socijalizacija i obuka

Rani mjeseci ključni su za socijalizaciju šteneta, a ujedno i period tijekom kojeg vlasnici najteže odlijevaju sitnim nepodopštinama slatkih čupavaca. Međutim, upravo je to trenutak u kojem morate krenuti s odgojem i socijalizacijom. Izložite štene različitim ljudima, životinjama i situacijama kako bi se naviknulo na podražaje i naučilo pravilno ponašati. Klasične naredbe štene možete naučiti i sami odvojite li nešto vremena jer postoji velik broj sjajnih online tutorijala, no za sve ozbiljnije obuke potrebno je upisati školu socijalizacije. Potonje je posebice važno imate li štene radne pasmine ili ste se jednostavno ”pogubili” pokušavajući sami.

Higijena, aktivnost i rutina

Redovito četkajte krzno vašeg šteneta, provjeravajte uši zbog znakova infekcija i kožu radi potencijalnih nametnika. Prva šetnja sa štenetom dozvoljena je nakon primitka svih cjepiva, odnosno nakon što vam veterinar to odobri i u tom trenutku idealno je vrijeme da svom štenetu uvedete određene rutine. Naime, štenci najbolje funkcioniraju kad svaki dan imaju sličan raspored. To znači da ih je potrebno redovito izvoditi u šetnju (na početku puno češće kako bi usvojili rutinu obavljanje nužde vani), imati sličan raspored hranjenja (štenci u prosjeku imaju tri do četiri manja obroka dnevno), kao i vrijeme za učenje, odnosno igru.

Foto: Pexels, Unsplash